Josef Ackermann: İstanbul finans merkezi olur
Deutsche Bank CEO'su Ackermann, İstanbul'un finans merkezi olacağına inandığını söyledi
Deutsche Bank CEO'su Josef Ackermann, İstanbul'un bölgede bir finans merkezi olacağına inandığını söyledi. İlki 2007'de Hindistan'ın Mumbai kentinde, ikincisi 2008'de Brezilya'nın Sao Paulo kentinde verilen Deutsche Bank Urban Age ödüllerinin üçüncüsü için, İstanbul'da sahiplerini buldu. Kentlerde yaşayan dünya nüfusunun yarısının karşı karşıya kaldığı problemlerin görünür kılınması ve bu problemlere karşı yaratıcı çözümlerin desteklenmesi amacıyla verilen 100 bin dolar değerindeki Deutsche Bank Urban Age ödülüne, Edirnekapı'da 7-14 yaşları arasındaki çocuklara ücretsiz müzik eğitimi sağlayan, Mehmet Selim Baki'nin başlattığı ''Barış İçin Müzik'' projesi layık görüldü. CEO Ackermannn törende, İstanbul'un bölgede bir finans merkezi olma hedefine işaret ederek, "Bu hedefe ulaşmak için ne lazımsa İstanbul'da var. İstanbul'un bu hedefe ulaşacağına inanıyorum. Ancak finans merkezleri arasında sıkı bir rekabet hüküm sürdüğünden bu kolay olmayacaktır'' dedi. Ackermann konferansta da, kentlerde birinci, ikinci ve üçüncü dünyanın bir arada görülebildiğinin altını çizdi.
Zengin-yoksul uçurumu inanılmaz
Kemal Derviş, büyümenin nasıl olacağının önemli olduğunu belirterek, "1820'lerde zenginle fakir arasında 3 kat fark vardı, bugün 50 kat. İnanılmaz ayrışma var" dedi
Dünya Bankası'nın eski Başkan Yardımcısı, Brookings Institution Küresel Ekonomi ve Gelişim Programı Başkan Yardımcısı ve Direktörü Kemal Derviş, zengin ile fakirin yanı sıra zengin kentler ile fakir kentler arasındaki farkın da arttığını bildirdi. Derviş, Urban Age İstanbul Konferansı'nda yaptığı konuşmada, kentleşmenin bir yakınlaşma mı yoksa bir ayrışma mı yarattığının tartışma konusu olduğunun altını çizdi. Büyümenin nasıl ve nerede olacağı konusunun önümüzdeki dönemde dünyada iktisatçıların önündeki en önemli soruları oluşturduğuna dikkati çeken Derviş, şöyle devam etti: "Geçmişe gidecek olursak, 1820'lerde zenginle fakir arasında 3 kat fark vardı. Yani zenginler fakirlerden 3 kat daha zengindi. Bugün en zengin 10 ile en fakir 10 arasında karşılaştırma yaptığımızda, en zenginle en fakir arasındaki fark 50 kat. Burada inanılmaz bir ayrışma trendi söz konusu. Bu, kentsel büyümeye de yansıyor. Bu nedenle tepedeki en zengin kentler ile en fakir kentler arasındaki fark da artıyor.''
SAATTE 14 KİŞİ ARTIYOR
Dünya tek bir ülke olarak ele alındığında eşitsizlik endeksinin bir miktar arttığını belirten Derviş, gelişmekte olan ülkelerin katkısından dolayı bunun hızının azaldığını ifade etti. Krizin, uzun dönemde ekonomik büyümeyi çok yavaşlatacağını düşünmediğini ifade eden Derviş, "Bizi yavaşlatan tek şey var; o da iklim değişikliği. Ben arz tarafında ekonomik büyümeyi sınırlandıracak, kentsel büyümeyi zorlayacak en önemli unsurun iklim değişikliği olacağını düşünüyorum.'' Urban Age Direktörü Ricky Burdett dehızlı büyüyen şehirlerden olan İstanbul'un saatte 14 kişi arttığını söyledi. Burdett, İstanbul'un da aralarında bulunduğu Urban Age kentlerinde yüzde 30 ila 70 arasında değişen oranlarda kayıt dışı ekonomi bulunduğunun altını çizdi.
Çarpık yapılaşma önlenecek
Törende konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kentsel dönüşüm konusunda kararlılığın son derece önemli olduğunu belirterek, "Kentlerin çarpık yapılaşmasını önlemek için kurallar koyulacak ve yaptırım konusunda asla taviz verilmeyecek'' dedi.
Sabah