27 / 04 / 2024

JP Morgan’dan resmen kıyamet senaryosu: ‘Dünya, Amerika’nın yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir’

JP Morgan’dan resmen kıyamet senaryosu: ‘Dünya, Amerika’nın yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir’

Uluslararası yatırım bankası JPMorgan’ın CEO’sundan yeni uyarı geldi: “Amerika’da faiz oranlarının yüzde 7 olması, Amerikan ekonomisini resesyona sürükleyebilir ve aynı zamanda, finansal piyasalarda riskten kaçınmayı tetikleyebilir.”



Yatırım bankacılığı devi JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon, Hindistan’ın önde gelen gazetelerinden Times of India’ya değerlendirmelerde bulundu. Dimon, dünyanın ABD’nin yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabileceğini söyledi.

Dimon, “Global ekonomi, ABD faiz oranının stagflasyon ile beraber yüzde 7’ye kadar artması şeklindeki en kötü senaryoyla yüzleşmeye hazır olmayabilir” şeklinde konuştu. ABD Merkez Bankası (Fed), 2022 yılı Mart ayından bugüne kadar enflasyonu kontrol altına almak için gösterge borçlanma maliyetini 525 baz puan artırarak, yüzde 5.25 – yüzde 5.5 bandında çıkardı.

JP Morgan’dan resmen kıyamet senaryosu: ‘Dünya, Amerika’nın yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir’

2022'DEKİ KRİPTO PİYASASININ ÇÖKÜŞÜNÜN KISMEN SORUMLUSUYDU

Dünya gazetesinin haberine göre; sözde likidite sıkılaştırma döngüsü, 2022’deki kripto piyasası çöküşünün kısmen sorumlusuydu. İşte burada CEO Dimon'a göre Fed, ısrarcı enflasyonu bastırmak amacıyla faiz oranlarını artırmayı sürdürmek zorunda kalabilir ve borçlanma maliyetlerinde yaklaşan artışlar global ekonomiye daha fazla zarar verebilir: "Sıfırdan yüzde 2'ye çıkmak neredeyse hiç yükseliş değildi. Sıfırdan yüzde 5 seviyesine çıkmak bazılarını hazırlıksız yakaladı. Fakat hiç kimse yüzde 5'i ihtimal alanının dışına çıkaramazdı. Dünyanın yüzde 7'ye hazır olup olmadığından emin değilim.”

Gazete, Dimon’un sözlerini şu şekilde yorumladı: “Stagflasyon veya devamlı yüksek enflasyon ve işsizlik ile beraber yüzde 7'lik oranlar, Amerikan ekonomisinin resesyona girme riskini artıracaktır. Bu durum, teknoloji hisse senetleri ve kripto para birimleri gibi riskli varlıklar için istenmeyen bir neticedir. Bunun yanı sıra, sıkılaştırmanın devam etmesi, mevcutta yüksek olan ABD Hazine tahvili getirilerinin onlarca senenin maksimum seviyelerine çıkmasına sebep olabilir.

Tahviller şimdiden 2009 yılından bugüne kadar en çekici görünüyor ve sermayenin riskli yatırımlardan çekilmesi tehdidini barındırıyor. Dimon'un değerlendirmeleri, Fed'in sıkılaştırma döngüsünün zirveye vardığı yönündeki yaygın kanıyla çelişiyor. Merkez bankası borçlanma maliyetlerini daha uzun zaman boyunca yüksek tutma düşüncesinde olduğunu söyledi.”

JP Morgan’dan resmen kıyamet senaryosu: ‘Dünya, Amerika’nın yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir’

FED ÜYESİNDEN FAİZ MESAJI

Öte yandan, Federal Açık Piyasa Komitesi'nde oy hakkı olan Fed üyesi Neel Kashkari 2023’te bir faiz artışı daha beklediğini söyledi. Wharton School’da düzenlenen bir etkinlikte konuşma yapan Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, ekonominin tahmin edilenden güçlü olması halinde faizleri de uzun bir süre yüksek tutabileceklerini paylaştı.

Uzmanlar altının yeni rakibini açıkladı! Altın fiyatları yüzde 5 artarken onun fiyatı yüzde 40 arttı!

Ziraat Bankası son kez duyurdu! Hesabınıza 3 gün içinde tam 3 bin TL yatacak!

Vergisiz telefonun detayları peş peşe açıklandı! İşte 9 bin 500 TL’nin altındaki telefonlar...


Geri Dön