Emlak Terimleri

Kaçak inşaat mühürleme tutanağı!

Ruhsat alınmadan inşaata başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı inşaat yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse yapı derhal mühürlenerek inşaat durduruluyor. Peki, kaçak inşaat mühürleme tutanağı nedir?

Kaçak inşaat mühürleme tutanağı!

İnşaat çalışmalarına ruhsat alınmadan başlanan ya da ruhsat alınmasına rağmen yapının ruhsat eklerine uygun olmaması halinde inşaa edilen yapılar kaçak inşaat olarak ifade ediliyor. 


İmar Kanunu’nun 32. maddesinde; “Yapı ruhsatı alınmadan yapılabilecek yapılar dışında, yapı ruhsatı alınmadan yapıya başlandığı ya da yapı ruhsatı ve eklerine aykırı yapı yapıldığının ilgili yönetimce saptanması, uygulama sorumlusunca belirlenerek bildirilmesi ya da bir şekilde bu durumun öğrenilmesi üzerine, belediye ya da il özel yönetimlerince yapının o anki durumu belirleniyor.


Yapı mühürleniyor ve yapım durduruluyor. Durdurma, yapı durdurma tutanağının yapı yerine asılmasıyla, yapı sahibine bildirilmiş sayılıyor. 


Kaçak yapıya mühür tutanağı verildiği günden  başlayarak en çok bir ay içinde, yapı sahibi, yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirerek ya da yapı ruhsatı alarak, belediyeden ya da il özel yönetiminden mühürün kaldırılmasını isteyebiliyor. 


Yapı ruhsatına aykırılık bulunan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu ya da yapı ruhsatı alındığı ve yapının bu yapı ruhsatına uygun olduğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye ya da il özel yönetimince kaldırılıyor ve yapımın sürdürülmesine onay verilmiş oluyor. 


Ancak, yapıdaki aykırılıkların giderilmemiş olması halinde,  yapı ruhsatı iptal ediliyor; yapı ruhsatına aykırı ya da yapı ruhsatı olmadan yapılan yapı, belediye encümeni ya da il özel yönetimi kararıyla, belediye ya da valilikçe yıktırılıyor ve yıkım giderleri yapı sahibinden alınıyor. 


Kaçak daire cezası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com