24 / 12 / 2024

Kadastro bilirkişisi nasıl olunur?

Kadastro bilirkişisi nasıl olunur?

Kadastro çalışma alanı içerisindeki taşınmaz malların sınırlandırma ve tespitlerinde bilirkişilerin bilgisine başvuruluyor. Peki, kadastro bilirkişisi nasıl olunur? Kadastro bilirkişilerinde aranan özellikler nelerdir? İşte yanıtı..



Kadastro bilirkişisi nasıl olunur?

Kadastro çalışma alanı içerisindeki taşınmaz malların sınırlandırma ve tespitlerinde bilirkişilerin bilgisine başvuruluyor. Bilirkişi, belediye meclisi veya köy derneğince salt çoğunlukla seçiliyor. 


Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı ertesi güne bırakılır; ikinci toplantıda bulunanların çoğunluğu ile seçiliyor. Peki, kadastro bilirkişisi nasıl olunur? Kadastro bilirkişilerinde aranan özellikler nelerdir?


Kadastro ekiplerinde görev alacak bilirkişiler;

a-Türk vatandaşı olması,

b- 40 yaşını bitiriş olması,

c- Medeni haklarını kullanma ehliyetinin bulunması,

d- En az on yıldan beri o mahalle veya köyde ikamet etmesi, (Mülki amir tarafından belirlenen kimselerde bu şart aranmaz.)

e- Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas gibi yüzkızartıcı bir suçtan kesinleşmiş hüküm giymemiş olması,

f- Okuma - yazma bilmesi gerekir.


Ancak, çalışma alanı içinde okuma - yazma bilenler arasında bilirkişi olabilecek nitelikte kimse bulunmadığı takdirde, muhtar veya belediye başkanlığınca kadastro müdürlüğüne yazılı olarak bildirilmek suretiyle, okuma- yazma bilmeyen kişilerde seçilebilirler.


Okuma - yazma bilmeyen bilirkişilerin, Kadastro Kanununa göre düzenlenecek belgelere sol elinin baş parmağını, yoksa öteki herhangi bir parmağını basması imza yerine geçer. Bu durumda, parmak izinin kime ve hangi el ve parmağa ait olduğu ekipte görevli kadastro teknisyenleri ile muhtar tarafından tasdik edilir.


Kadastro müdürlüğünce, köy derneği veya belediye meclisince seçilen bilirkişilerin yaş durumları nüfus idaresinden, sabıka durumları ise cumhuriyet savcılığından bir yazı ile sorulur.


Yapılan araştırma sonucunda yukarıdaki şartları taşımayan veya seçildikten sonra bilirkişi olma niteliklerini kaybedenlerin yerine yenileri seçtirilir.


Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön