09 / 05 / 2024

Kademeli doğalgaz tarifesinin detayları belli oldu!

Kademeli doğalgaz tarifesinin detayları belli oldu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğalgaz faturalarında geçilecek kademeli tarifeli detayları hakkında açıklamalarda bulundu. 



Gazetecilerle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrikte ve doğalgazda geçilecek kademeli tarifenin tasarruf ve verimli kullanım sağlayacağını dile getirdi. 

Sabah'tan Dilek Güngör'ün haberine göre, dar gelirli aileler için iki kademeli sisteme geçileceğini dile getiren Dönmez, "Belli bir tüketime kadar birinci kademe, o tüketimin aşan kısmı ikinci kademe olacak. Kademeyi belirlerken 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimine bakacağız. Birinci kademede sınır ortalama 100 metrekarelik bir evin asgari elektrik ihtiyacına göre olacak. O kademeye kadar daha düşük bir birim fiyat olacak. Onu aşan kısımlar varsa bir miktar daha pahalı ödenecek" dedi.

Kademeli doğalgaz tarifesinin detayları belli oldu!

'2.4 milyon aileye destek'

Doğalgazda konutlarda faturanın 4'te birini devletin karşıladığını, elektrikte de bu oranın yarı yarıya olduğunu söyleyen Dönmez, "Sosyal yardımlardan 2 milyon 400 bin hane faydalanıyor. Hane başı da 68 ila 137 lira arasında destekten söz ediyoruz. Bu devam edecek. Sübvansiyonun bedeli doğalgazda 80 milyar, elektrikte de 20 milyar lira civarında gerçekleşecek. Bu, BOTAŞ'ın mali tablosunu etkiliyor. Bilançosunu düzelteceğiz" dedi. Dönmez, TRT payı ve Enerji Fonu'nun faturalardan kaldırılmasının etkisinin de 3 milyar lira olacağını belirtti. 

'Avrupa'nın en ucuz gazı bizde'

Fatura ve pompada AB-Türkiye kıyaslaması yapan Bakan Dönmez, Hollanda'da 1 litre benzinin 1.96 euro, İspanya'da 1.48 euro, Almanya'da 1.66 euro, Türkiye'de ise 0.89 euro olduğunu belirtti. 

Elektrik fiyatlarında da konut bazında İngiltere'nin Avrupa'da en pahalı elektriği kullanan ülke olduğunu söyleyen Dönmez, şunları söyledi "İngiltere'de 1 kilovatsaat elektrik 0.4 euro, Almanya'da 0.37 euro, Fransa'da 0.22 euro. Türkiye 0.06 euroyla Avrupa'da en ucuz elektriği kullanan 2'nci ülke. Bizden daha ucuzu Ukrayna. Orada 0.053 euro. Bir metreküp doğalgaz İsveç'te 2.47 euro, Almanya'da 1.31 euro, İtalya'da 1.32 euro, Yunanistan'da 1.08 euro, Türkiye 0.17 euro. Avrupa'da en ucuz doğalgazı kullanan ülkeyiz."

'Ek gaz aldık, arzda sorun olmaz'

Doğalgaz arzında bir sıkıntı olmayacağını belirten Dönmez, "Tedarikçiler öngörülen sevkiyat programına uyduğu takdirde sıkıntı olmaz. Rusya, Afrika, Körfez ülkeleri ve ABD'den ek gaz da aldık" dedi. Dönmez, TANAP'tan gelen yıllık 16 milyar metreküp gazın artabileceğini de vurguladı.

 Kademeli doğalgaz tarifesinin detayları belli oldu!

'2022'de yeni müjdeler olabilir'

İlk gazın bulunduğu bölgede taramaların devam ettiğini belirten Dönmez, "Ocak-şubatta sahanın güney batısında keşif amaçlı sondaj yapacağız. Oradan da somut veriler gelebilir. Kastamonu açıklarında sismik tarama yaptık. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa, Ordu açıklarında sismik araştırma yapıyor. 2022'de bir müjde olabilir" dedi.

Bu habere içiniz ısınacak! Doğalgaz tarifesi uygun fiyatla ücretlendirilecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön