10 / 01 / 2025

Kadıkalesi'ndeki kazı çalışmaları sürüyor!

Kadıkalesi'ndeki kazı çalışmaları sürüyor!

EKODOSD Başkanı Sürücü: "Kazıda çıkarılan bulgular üzerindeki kuş ve hayvan betimlemelerinin yoğunluğu, bu bölgenin antik dönemde çok zengin bir ekosistem alanı olduğunu da göstermektedir" dedi.




Kuşadası bölgesindeki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılması amacıyla Kuşadası’nın en önemli tarihi mirasları arasında yer alan Kadı Kalesi’ndeki (Anaia) kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalar Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Ana Bilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’ün başkanı olduğu kazı ekibi tarafından yürütülüyor.


Yaklaşık 8 bin yıl öncesine giden bir höyük ve onun üzerinde yer alan 13. yüzyıl Bizans Kalesi'nin görüldüğü Kadı Kalesi'ndeki çalışmaları Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri yerinde inceledi.


Yaptıkları ziyareti değerlendiren Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü,  çok önemli bir çalışmayı üyeleriyle birlikte yerinde incelediklerini bildirdi.


Sürücü, şunları kaydetti:


"Geçtiğimiz yıl üzerinden geçtiğimiz kapıların, yapılan çalışmalarla tamamen meydana çıkarıldıklarını görerek bu yıl altından geçtik. Kazıda çıkarılan bulgular üzerindeki kuş ve hayvan betimlemelerinin yoğunluğu, bu bölgenin antik dönemde çok zengin bir ekosistem alanı olduğunu da göstermektedir. Daha 30-40 yıl öncesine kadar milli parka doğru uzanan bölgenin sulak alanlarla kaplı olduğu ve su kuşları açısından zengin popülasyonlara sahip olduğu bilinmektedir. Kuşadası sınırları içindeki en önemli antik yerleşim olan Kadı Kalesi’nde, 12 yıl gibi kısa bir sürede bilim insanlarının özverili ve duyarlı çalışmalarıyla tarihe ışık tutacak birçok eser gün ışığına çıkarılmıştır."


 Aydın Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Hitit üslubundaki "Fırtına Tanrısı" heykelciğinin tarihe ışık tutacak eserlerden biri olduğunu dile getiren Sürücü, "Gerek Hitit heykelciği gerekse kuruluşunu Anaia adlı bir Amazon kraliçesine bağlayan efsanelerin bölgenin ne kadar önemli bir yer olduğunu göstermektedir. Önümüzdeki yıllar içinde Kuşadası tarihinin geçmişine ışık tutacak nice eserlerin gün ışığına çıkması beklenmektedir. Bir yandan da etrafındaki çarpık yapılaşmalara inatla, binlerce yıllık taşların üst üste konularak tarihsel mimarinin ortaya çıkarıldığı görülmektedir. Kuşadası’nın yanı başında, denizin dibinde olan Kadı Kalesi’nin kazı çalışmalarının bitirilerek restorasyonunun tamamlanması halinde, turizm için çok önemli alternatif bir alan olacaktır" diye konuştu.


 


AA


Geri Dön