Kadıköy Belediye Başkanından Kalamış Yat Limanı tepkisi: Özelleştirme kapsamında ne yapılacak? Yapılaşmaya açılacak mı?
Kalamış Atatürk Parkı ve çevresinin çok değerli olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirilmesine tepki gösterdi. Kösedağ, bilgileri olmadığını belirterek, "Özelleştirme kapsamında neler yapılacak? Yapılaşmaya açılacak mı?" sorularını sordu...
Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın, 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi için 16 Temmuz 2024'te yeniden ihale gerçekleştirildi. 27 tur süren açık artırma kapsamında en yüksek teklifi veren isim 505 milyon dolarla, Vahit Karaarslan oldu.
Türkiye’nin ikinci, İstanbul'un ise en büyük yat limanı olan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirilmesi kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 14 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yer aldı ve ihalenin kazananı Vahit Karaarslan oldu.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı konuya ilişkin açıklama yaptı ve duruma tepki gösterdi.
Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, söz konusu bölgenin ikinci derece doğal sit ve üçüncü derece arkeolojik sit alanında olduğunun altını çizdi ve "Biz, Kadıköylülerin ve İstanbulluların Kalamış sahilinden, parkından maksimum şekilde faydalanmasını talep ediyoruz" dedi.
Kösedağı, Kalamış Atatürk Parkı ve yanındaki alanın gerek Kadıköy halkı için gerek İstanbullular için çok değerli ve önemli olduğunun altını çizdi.
"Kadıköy Belediyesi olarak özelleştirmenin çerçevesi ve içeriği hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. Özelleştirme çerçevesinde nelerin yapılacağı, içeriğinin ne olduğu, hangi koşullarda ve ne amaçla yapıldığı net olarak bize sunulmadı. Yerel yönetim olarak bu konuda çekincelerimiz mevcut" diyen Kösedağı, 100 bin ölçekli çevre planına aykırı olarak turizm tesis alanı planlanması ve yapılaşmanın önünün açılma olasılığının çekincelerinden biri olduğunu vurguladı.
Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, 2017 yılında onay verilen planlar doğrultusunda büyüklüğünü net olarak bilmemekle beraber kıyı alanında turizm tesis alanı dışında inşaat yoğunluğu oluşma riski olduğunu aktardı ve şu ifadeleri kullandı:
"Bunun dışında yer altında bazı uygulamalar yapılabileceğini de öngörüyoruz. Bu; bölgeye yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunun gelmesi anlamına geliyor. Bütün bunların yanında halkın kıyı kullanımının azaltılması anlamını da taşıyor. Kadıköy halkının kıyıya erişimi olacak mı? Veya halkın kıyı kullanımı bu proje ile birlikte kısıtlanacak mı? Kalamış Atatürk Parkı’nın bu olasılıklar kapsamında konuştuğumuz yapılaşmadan etkilenecek olması da çekincelerimizden biri."
Yatırımcılar dikkat! ÖİB İstanbul, Ankara, İzmir ve Aydın’daki 5 araziyi satışa çıkardı!
Konut fiyatları 1 yıl daha TÜFE'nin altında kalır!
Kredi faizleri düşüyor oturacağınız evi alın, ince hesap yapmayın!