19 / 05 / 2024

Kadıköy Belediyesi, butik belediyeciliğe başladı!

Kadıköy Belediyesi, butik belediyeciliğe başladı!

Hande Zeyrek: İstanbul Kadıköy'de daha önce denenmemiş birçok projeye imza atan Kadıköy Belediye Başkanı CHP'li Selami Öztürk ile belediyenin faaliyetleri hakkında konuştuk



İstanbul Kadıköy'de daha önce denenmemiş birçok projeye imza atan Kadıköy Belediye Başkanı CHP'li Selami Öztürk ile belediyenin faaliyetleri hakkında konuştuk. Öztürk, elektrik kontağından çıktığı söylenen Haydarpaşa Garı'ndaki yangınla ilgili deçarpıcı açıklamalar yaptı. Üniversite öğrencilerinin dayak yediği eylemleri     10 hatırlatan Öztürk, siyasilere de 'Eleştiriye açık olun' mesajı verdi.Kadıköy'de dördüncü kez Başkan seçildiniz...  

1984 yılında Kadıköy Belediyesi vr kurulduğunda ben belediye meclis üyesiydim. Belediyenin kuruluşundan S. bugüne kadar hep hurdaydım.1994'ten bu yana da belediye başkamnıyım. En büyük şansım Kadıköy gibi aı bir ilçede Belediye Başkam olmak. Bu E da size yanlış yapmamayı öğretiyor. Kadıköylüler'in denetleyen yapıları   bizi dik tuttu. Tabii bunda hükümetin iı de çok ciddi katkısı oldu. Hükümetin devamlı müfettiş göndermesi bizim eksiksiz iş yapmamızı sağladı.

Müfettişten çekinmiyoruz
CHP'li belediye olmanız nedeniyle mi denetim altındasınız
Biz alışığız. Belediyemizin üst katinda devamlı olarak iki tane odamız müfettişlere ayrılmıştir. Aşağıda odaları da hazır. Onlar gelir gelmez odalarına götürülür. Onlar incelerler, 3-4 gün kalır giderler. Biz çekinrniyoruz. Aksine denetlenmek bizi rahatlatiyor. Müfettişler, sudan bir sebeple AKP'li belediyelerin kapısından içeri bile giremez.Kadıköylülere nasıl bir an layışla hizmet ediyorsunuz şžu anda yaptığımız cadde, sokak ve parkların nasıl olacağına biz karar vermiyoruz. Orada yaşayanlara soruyoruz. 'Parkınız kum mu olsun Toprak mı olsun' gibi. Bölgede anket kurulan yapıyoruz. Toplanular yapıyoruz ya da belediyenin internet sitesinde sayfalar açıyoruz. Parayı veren vatandaş. Ben onların oturacağı sokağa hangi ağacm dikileceğine niye karar vereyim ki... Onlar neyi seviyorsa onu diktirir.

çocuklara özel projeler
Bu size özgü bir uygulama mı
Biz buna butik belediyecilik diyoruz. Her caddenin, sokağın kendi sorunu ne ise onu çözüyoruz. Hiçbir sokak birbirine benzemiyor. Bazı mahalleler sağlıkla ilgili hizmet istiyor. Bazıları da 'Caddemizi yapın' diyor. Türkiye'de dünyada dahi eşi olmayan bir proje yaptık. çocuk diş polikliniği ve çocuk sanat merkezleri kurduk. Bu merkezde 59 bin çocuğumuzun diş taramasını ve ıa tedavisini yapıyoruz. 3 yıldır her gün k: 300 çocuğa hizmet veriliyor. Bu dünya da yok. 2 bine yakın öğrenci çocuk sanat merkezine geliyor. Piyano, keman, bale, resim, müzik eğitimi alıyor.Jce Son günlerde herkes üniversitelilere dayak olayını konuşuyor. Orantısız güç söylemine katılıyor musunuzBiz 68 kuşağıyız. Bu olayları daha önce de yaşamıştık. Ülkeyi yönetenler bilmeliler ki gençliği suyla, dayakla hizaya getirmek mümkün değil. Tam tersine bu ateşe benzin Siz bir genci döversiniz. Yarın 10 kişiyi davaya katarsınız. Bunlar Türkiye'de önümüzdeki günlerde çok sıkıntılı ve üniversitelerde problemli günler yaratır.Eleştirilere açık olmak gerekir.Yargı bağımsız değil

İstanbul Barosu'na halen üyesiniz. Hukuki açıdan baktığınızda yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz
Türkiye'de hukukun olduğunu söylemek biraz zorlaştı aslında. En önemlisi yargı bağımsızlığıdır. Ama Türkiye'de bunun yok Fedildiğine yönelik ciddi bir imaj doğdu. çifte standartlar almış yürümüş. Tanıdığımız, bildiğimiz ülke sevgisinden şüphe etmediğiniz öğretim üyeleri, yazarlar, genç subaylar bugün içeride. Onlar neden yattığım bilmiyor. Böyle olunca da insan hukuk adına ciddi kuşkular taşıyor. Hukukun olmadığı yerde yargı bağımsızlığından söz edilemez. Hakim ve savcılara baskı olmadığım da kimse söyleyemez.Öğrenciler, muhalifler, hakim ve savcılar baskı altında deniyor. Ne olacak bu işin sonuTel bir yayın üstüne çok rahatlıkla bastırabilirsiniz. Ama bu baskı arttıkça yayın direnci yükselir. Sonra üzerindekini inanılmaz şekilde savurur. Ben   bu baskıların sonuçta insanlar lehine geli-şeceğine inanıyorum. Türk toplumu bugün bir direnç içerisinde. 80 yıldır yaşamış olduğu demokratik, laik Cumhuriyeti kaybetmek istemiyor. Seçimler ğı sa bunun için çok iyi fırsat olacaktır.

Haydarpaşa'daki yangına havadan müdahale olmaması tartışıldı. Eleştirilere katılıyor musunuz
Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde bu binayı resmen yaktık. Binada yangın söndürme sistemi denen bir şey yok. Eğer denizden müdahale olmasaydı bu bina tamamen yanmıştı. İstanbul'da söndürme helikopteri var mı yok mu bilmiyorum. Sadece Büyükşehir Belediyesi'nin orman söndürmeyle ilgili kırmızı bir uçağı vardır. Onu da son zamanlarda görmüyoruz. Kiralık mıydı Bunu da bilmiyoruz. İstanbul'a 60 katlı binalar yapılıyor. Ola ki yangın söndürme sistemi çalışmadı bu binaların en üst katta çıkan yangım neyle söndüreceksiniz Bunu cevaplayacak yetkili yok.

Tarihi Haydarpaşa'daki yangın çok tartışıldı. Kadıköy'ün önemli bir sembolü olan bu garla belediyenin bağı nedir
Tarihi Haydarpaşa Garı, Anadolu'dan gelenlerin İstanbul'a ayak basma kapısı ve İstanbul ile ilk tanıştıkları mekan... Yeni bir yaşama merhaba denilen yer. Ulaşımın kalbi. Belediye olarak bizim için de çok önemli. Yasa gereği belediye sınırları içersindeki her türlü yapım onarım işlerinde belediyeden izin alma zorunluluğu var. Hele bu birinci dereceden tarihi eserse buna çivi çakamaz ve sökemezsiniz. Haydarpaşa Garı için de Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü bize onarım için müraacat etti. 'Evet. Yapabilirler ancak Kadıköy Belediyesi'nden bir mühendis ve istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin denetiminde' kararı çıktı. Ama izin alınmadı.

Tadilat izinsiz yapıldı
Belediye olarak sizin Haydarpaşa Garı'nda çalışma başladığından haberiniz olmadı mı
Kontrol mühendisi tayin edilmedi. Biz işe başlanmadı biliyoruz. Ama yerine gittiğinizde maalesef başlanmış ve üzücü olaylar meydana gelmiş. Bizim çalışmadan yangınla beraber haberimiz oldu. İzinsiz olarak başlamışlar. Zaten bize başvurdukları onarımla yapılan onarım aynı mı Onu da bilmiyoruz. 'Ya Allah' deyip işe giriştiler.

Garın rant için kundaklanmış olabileceği söylendi.Haydarpaşa kundaklanmış olabilir mi
Benim vicdanım böyle bir şey söylemeye el vermiyor. çünkü bunu vatan hainliği sayarım. Burada ciddi bir ihmalin, beceriksizliğin ve yönetimde acizliğin olduğunu söyleyebilirim.

Gar binasının otel yapılmasıyla ilgili iddialar var. Böyle bir proje var mı
Hala bu söylemler devam ediyor. Ama Haydarpaşa'daki bu yangın Türkiye'nin gözlerini ve kalbini buraya çevirdi. Dolayısıyla farklı bir projenin burada uygulanması mümkün değil. Ancak halkın kabul edebileceği bir proje olabilir.
Sözcü:Hande Zeyrek

 


Geri Dön