26 / 11 / 2024

Kadıköy Göztepe’deki gökdelenlerin yan parseli özelleştirildi!

Kadıköy Göztepe’deki gökdelenlerin yan parseli özelleştirildi!

Kadıköy Göztepe’de tartışmalı şekilde inşa edilen gökdelenlerin yanındaki parsel için yıllardır devam eden davalar sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planı hazırladı. 8 bin 661 metrekarelik parsel 'özel' sosyal kültürel tesis alanına alındı.




Kadıköy Tuğlacıbaşı Mahallesi'nde İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi olarak bilinen alan, yıllar önce özelleştirildi ve iki parsele bölündü ve bir kısmına 49 katlı 4 bloktan oluşan rezidans projesi inşa edildi. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; rezidans projesinin yanındaki diğer parselin imar planı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıllarca devam eden dava sürecinin ardından 29 Ocak 2021 tarihinde değiştirildi. Plan değişikliği açıklama raporunda verilen bilgilere göre; Özelleştirme Yüksek Kurulu 2013'te Maliye Hazinesi'ne ait olan 8 bin 661 metrekare arazinin satış yoluyla özelleştirilmesine karar verdi.

2014'te arazi ihale ile Birleşik Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat A.Ş.'ye satıldı. Özelleştirme öncesinde arazi ‘sosyal kültürel tesis’ alanı olarak belirlenmişti. 2015'te Kadıköy Belediyesi'ne müracaat edilerek imar durum belgesi talep edildi. 

Kadıköy Belediyesi, tüm yapılaşma şartları yan parselde kullanıldığından söz konusu parsel sosyal kültürel tesis için ayrılsa da üzerinde inşaat yapılamayacağına dikkat çekerek imar durumu ve ruhsat da düzenlemeyeceğini de belirtti. İBB, bu yazıya 2015'te verdiği cevapta mükerrer emsalin söz konusu olmadığını dile getirdi. 

 Kadıköy Göztepe’deki gökdelenlerin yan parseli özelleştirildi!

KADIKÖY BELEDİYESİ'NİN DAVALARI REDDEDİLDİ

Kadıköy Belediyesi de parselin imar durumu gereği özelleştirilemeyeceği, kamu eliyle işletilmesinin zorunlu olduğu sebepleri ile dava açtı. Danıştay'da görülen davalar sonuçlandı ve Kadıköy Belediye Başkanlığı'nın açtığı davalar kabul edilmedi.

Mülkiyet sahibi Birleşik Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat A.Ş, mağduriyetinin giderilmesini isteyerek parselin “özel sosyal kültürel tesis” kullanımına tahsis edilmesini talep etti.

HAVUZ VE SPOR MERKEZİ YAPILABİLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da talep doğrultusunda plan hazırladı. Parsel, 1.50 emsal korunarak 6 kat yükseklik sınırı ile ‘özel sosyal kültürel tesis alanı’ yapıldı. 

Plan notlarına göre parsele; tiyatro salonu, kültür merkezi, kütüphane, sinema, kreş öğrenci evi, açık-kapalı spor merkezi ile yüzme havuzu ve bu birimlere hizmet sunacak kafe ve lokantalar yapılabilecek.

Çekmeköy'de otopark arazisi yerine villa mı inşa edilecek?

Üsküdar'da cami alanının imar planı ticaret alanı olarak değiştirildi!


Geri Dön