08 / 05 / 2024

Kadıköy Hasanpaşa Gazhanesi granit kırma şantiyesi oldu!

Kadıköy Hasanpaşa Gazhanesi granit kırma şantiyesi oldu!

Bir asırlık Hasanpaşa Gazhanesi kültür merkezi olacaktı, sanata ev sahipliği yapacaktı. Şimdi granit kırma şantiyesi oldu, kamyonların biri girip biri çıkıyor. Sebep mi Belediye ile AKBA arasındaki anlaşmazlık!



Bir asırlık Hasanpaşa Gazhanesi kültür merkezi olacaktı, sanata ev sahipliği yapacaktı. Şimdi granit kırma şantiyesi oldu, kamyonların biri girip biri çıkıyor. Sebep mi Belediye ile AKBA arasındaki anlaşmazlık!

1892'den bu yana Anadolu yakasında tüm haşmetiyle yıllara meydan okuyan Hasanpaşa Gazhanesi granit kırma şantiyesi oldu. Oysaki Gazhane kültür abidesi olması için 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesine dahil edilmiş, restore edilip kültürel bir tesis olarak İstanbul'a hediye edilecekti. Gerekli olan bütçe de ayrılmıştı. Ancak verilen sözler yerine getirilmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKBA) AKBA arasında bir türlü yapılamayan protokol ve ödenek sıkıntısı 118 yaşındaki Hasanpaşa Gazhanesi'ni şantiyeye dönüştürdü.

YAPMIYORSUNUZ BİZE VERİN
Kadıköy Belediyesi, Hasanpaşa Gazhanesi'ni almak için defalarca girişimde bulundu ancak başarılı olamadı. En son İBB'ye başvuran belediyeye yine ret cevabı aldı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 'Tarihi mirasın gözlerimiz önünde yok olması bizleri kahrediyor. Müze olacak yerde şantiyeye döndü. Madem yapamıyorsunuz bize verin. Ancak İBB buna da yanaşmıyor. Bir tarihi mekan göz göre göre öldürülüyor' diye konuştu.

AKBA MÜJDE VERMİŞTİ
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında Kadıköy'ü ilgilendiren en önemli proje Hasanpaşa Gazhanesi Kültür Merkezi projesiydi. Öyle ki AKBA'nın internet sitesinde projeyle ilgili şu bilgilere yer verilmişti: 'Bu endüstriyel tesis içindeki işlevini yitiren mekanların, hazırlanan proje ile bir kültür merkezi olarak yeniden programlanması amaçlanıyor. Gazhane kentin kültür altyapısındaki gelişmelere bir örnek olacak.'

VATANDAŞ TEPKİLİ
Gazhanenİn çevresinde yaşayan vatandaşlar hem çıkan seslerden hem de tozdan dolayı büyük rahatsızlık duyuyor. Belediyeye defalarca müracaatta bulunan vatandaşlara,'Orası İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda. Bir şey yapamıyoruz' cevabı veriliyor. İBB'ye başvuran vatandaşlar şikayetlerine herhangi bir cevap alamadılar.

SİT ALANINDA TALAN
ANADOLU yakasının gaz ihtiyacını karşılamak üzere 1892'de hizmete giren Hasanpaşa Gazhanesi, doğalgaza geçildikten sonra talepte azalma yüzünden 1993'te kapatıldı. Türkiye'nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Hasanpaşa Gazhanesi, üretimin durmasıyla İstanbul'da türünün son örneği olarak kaderine terk edildi. Gazometreleri sökülüp satıldı, hurda deposu ve çöplük haline getirildi. Farklı dönemlerde kömür deposu, otobüs garajı, İETT deposu olarak kullanıldı.1994 yılında kalan parçaları da sökülmek üzereyken, SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

HAFRİYAT ALANI
Tarihi gazhanenin içindeki manzara korkunç tabloyu gözler önüne seriyor. Bir yanda şantiye artıkları diğer yanda çöpler.
Ercan Öztürk/Akşam


Geri Dön