19 / 05 / 2024

Kadıköy-Kartal hattı 45 ayda tamamlanıyor!

Kadıköy-Kartal hattı 45 ayda tamamlanıyor!

Başkan Topbaş, 2011 sonunda hizmete girmesi planlanan Kadıköy-Kartal metro hattının sadece 45 ayda tamamlanmasının bir dünya rekoru olduğunu söyledi



Ray döşeme ve elektromekanik işleri devam eden Kadıköy – Kartal Metro inşaatını gazetecilerle birlikte gezen Başkan Topbaş, hattın 2011 yılı sonunda hizmete gireceğini müjdeledi ve “Sadece 45 ayda tamamlayacağımız bu metro hattı bir dünya rekorudur” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ray döşeme ve elektromekanik işleri devam eden inşa edilen Kadıköy – Kartal Metro hattını gazetecilerle birlikte gezerek çalışmaları yerinde inceledi. Küçükyalı İstasyonu’nun şantiyesine inen Başkan Kadir Topbaş, burada makineyle raylara kaynak yaptı ve istasyonun duvar seramiklerini döşedi. Döşediği seramiklerden birine imzasını ve bugünün tarihini atan Topbaş, inşatta çalışan işçilerle ve gazetecilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.

2013 hedefi 204 km raylı sistem

Gazetecileri ulaşım yatırımlarıyla ilgili bilgilendiren Başkan Kadir Topbaş, 6.5 yılda sadece ulaşıma 16.3 milyar TL harcayarak kara, deniz ve demiryolunda çok ciddi yatırımlar gerekleştirdiklerini söyledi. 44.1 kilometre olarak devraldıkları raylı sistemi 78 kilometreye çıkardıklarını, 2013’teki hedeflerinin ise İstanbul’u 204 kilometre raylı sistem ağıyla örmek olduğunu kaydetti.

Kaynarca’ya kadar uzatılarak 26.5 kilometreye çıkarılan Kadıköy-Kartal Metrosu’nun 2011 yılı sonunda hizmete gireceğini ve toplam 1 milyar 700 milyon dolara mal olacağını ifade eden Başkan Topbaş, daha önce tramvay ve hafif raylı sistem olarak düşünülen hattı geleceği görerek tamamen yeraltına aldıklarını anlattı.

Hatta çalışmaların yüzde 80’inin tamamlandığını, tünel kazılarının bittiğini ve zemin kaplama ile ray döşeme işlerinin yapıldığını dile getiren Topbaş, “Şu ana kadar 7 bin 535 kilometre ray döşedik. Çalışmalar hızla tamamlanacak ve 2011 yılının Mayıs ayında Kadıköy-Kartal Metrosu’nda deneme seferlerine başlayacağız. 2011 sonunda da hizmete almayı planlıyoruz. 45 ayda tamamlayacağımız bu metro hattı bir dünya rekorudur” dedi.

Hattın Kadıköy ile Kartal arasında ciddi bir ulaşım aksı oluşturarak erişim sorununu ortadan kaldıracağına dikkat çeken Topbaş, “Yerin 29 metre altındaki bu metro hattı Anadolu yakasındaki en büyük yatırımlarımızdan biri.  Marmaray  da tamamladığında Kartal’dan Kadıköy, Taksim, Levent, hatta Olimpiyat Stadı’na gitmek çok daha hızlı ve konforlu olacak” diye konuştu.

Makinistsiz çalışabilen teknolojik trenler hizmet verecek

İstanbul’daki metro inşaatlarında en ileri teknolojiyi kullanarak çalışmaları çok kısa sürede tamamladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Burada hizmet verecek vagonlar gerektiğinde makinistsiz çalışabilecek kadar ileri teknoloji donatılmış olacak. Ayrıca metro vagonlarının park edilmesi, hatta bakım ünitesine alınması bile bilgisayar başından bir joistik vasıtasıyla gerçekleştirilecek" şeklinde konuştu.

Yine metro inşaatında E-5’in altından 20 ayrı yaya tüp geçidi yaparak yolcuların istasyona geliş ve gidişlerini çok daha rahat yapmalarını sağladıklarını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "İstasyondaki yoğunluğu ve ulaşım sorununu böylece çözmüş oluyoruz. Bu geçitlerden yürüyen bantlı 3 tane de Seyrantepe Metro İstasyonu’ndan Galatasaray’ın yeni stadına yaptık. Metro ve TEM’i alttan geçen bu geçitler olmasaydı İstanbulluların bu stada gelip gitmeleri hiç de kolay olmayacaktı. Bu tarz geçitleri bundan sonraki bütün metro istasyonlarında uygulayacağız. Ayrıca daha önce yapılan istasyonlara ulaşımı kolaylaştırmak için aynı tarzda alt geçitler yapılması için de talimat verdim. Bir de Taksim-Darüşşafaka Metrosu’nda olduğu gibi bu metroda da her istasyona ayrı bir fonksiyon yükleyerek adeta bir sanat galerisine dönüştüreceğiz.”

Günde 150 metre tünel kazısı dünya rekoru!...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kadıköy – Kartal Metro Hattı’nda günde ortalama 150 metre hızla kazılarak bir dünya rekoruna imza atılıyor. Tamamlandığında günde 1 milyonun üzerinde yolcu taşıyacak hat Kaynarca’ya kadar uzatılarak 22 kilometreden 26,5 kilometreye çıktı. Metro hattının toplam maliyeti ise 1 milyar 700 milyon dolar.

Kaynarca’ya kadar toplam 16 istasyon olan hatta 15 istasyonun yapım çalışması sürüyor. Marmaray ile ortak istasyon olan Ayrılık Çeşme’deki yer ise Aralık ayı başında teslim edildi. Altyapı çalışmalarının ardından burada da istasyon çalışmalarına başlanacak. Kadıköy - Kartal arası tek yönde saatte 70 bin yolcu taşınacak olan hat ile 29 dakikaya inecek. İspanya’dan temin edilecek 120 vagonun ilki Ocak 2011’de İstanbul’da geliyor.

İnşaatın yüzde 83’ü tamamlandı

Toplam inşaatın yüzde 83’ü, ince işlerin yüzde 40’ı, elektromekanik işlerin yüzde 21’inin bittiği inşaatta, 48 bin 572 metre uzunluğundaki rayların ise 7 bin 222 metresi (yüzde 15) tamamlandı. Çift hat olarak toplam 44 km olan ana hat tünellerinin tamamı kazıldı. Hat ve peron tünellerinin tümünün kazısı tamamlandı. Yüzde 75’inde iç kaplama betonu imalatı da tamamlandı.

Çalışmalar, hattın 9. İstasyonu olan “Küçükyalı” istasyonunda devam ediyor. Toplam 4,5 km’lik uzatılan Kaynarca hattında 3 bin 800 metre tünel açıldı. 14 istasyonunda elektromekanik ve ince işlere başlanan Kadıköy-Kartal metrosunda Mayıs 2011’de ilk test sürüşünün; 31 Aralık 2011’de ise yolculu taşımaya başlanması hedefleniyor.

Kartal’dan Kadıköy 29 Yenikapı 47 dakika sürecek

Kartal’dan; Kadıköy’e 29 dakikada, Üsküdar’a 35 dakikada, Yenikapı’ya 47 dakikada, Taksim’e 55 dakikada, Otogar’a 66 dakikada, Hacıosman’a 79 dakikada, Atatürk Havalimanı’na 79 dakikada, Olimpiyat Stadı’na ise 89 dakikada ulaşmak mümkün olacak.

Kadıköy – Kartal Metro Hattı Ayrılık Çeşme İstasyonu’nda Marmaray Boğaz Tüp Geçit Banliyö Hattı’yla, Ünalan İstasyonu’nda Uzunçayır kavşağındaki metrobüs durağıyla, Kadıköy istasyonunda tüm deniz ve otobüs hatlarıyla 25-30 metre yürüme mesafesinde entegre olacak. Kaynarca İstasyonu’ndan ileride Sabiha Gökçen’e bağlantı yapılabilecek.
ibb.gov

--

Kadıköy – Kartal Hattı’nda basın inceleme gezisi

İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından inşa edilen Kadıköy – Kartal Metro hattında ray döşeme ve elektromekanik işleri devam ediyor. Başkan Kadir Topbaş çalışmaları yerinde görmek üzere, Kadıköy – Kartal Hattı’nda basın inceleme gezisi yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından inşa edilen Kadıköy – Kartal Metro hattında ray döşeme ve elektromekanik işleri devam ediyor. Metro hattında gelinen aşamayı yerinde görmek üzere yapılacak basın inceleme gezisine Başkan Kadir Topbaş da katılıyor.

Günde ortalama 150 metre hızla kazılan tünel ile dünya rekoruna imza atılan hattın günlük yolcu taşıma kapasitesi 1 milyonun üzerinde olacak. Yaklaşık 22 kilometre uzunluğundaki metro hattının maliyeti 1 milyar 550 milyon dolar. Kaynarca’ya kadar uzatılan Kadıköy – Kartal metro hattı, 4,5 kilometrelik bu ilave ile birlikte toplam uzunluk 26,5 kilometre, maliyet ise 1 milyar 700 Milyon dolar olacak.

Toplam 16 istasyondan 15’nin yapımı sürüyor. Marmaray ile ortak istasyon olan Ayrılık Çeşme’deki yer ise Aralık ayı başında teslim edildi. Altyapı çalışmalarının ardından burada da istasyon çalışmalarına başlanacak. 

Kadıköy - Kartal arası tek yönde saatte 70 bin yolcu taşınacak olan hat ile 29 dakikaya inecek. İspanya’dan temin edilecek 120 vagonun ilki Ocak 2011’de İstanbul’da geliyor.

Toplam inşaatın % 83’ü, ince işlerin % 40’ı, elektromekanik işlerin % 21’i bitti. 48 bin 572 metre uzunluğundaki rayların ise 7 bin 222 metresi (yüzde 15) tamamlandı. Çift hat olarak toplam 44 km olan ana hat tünellerinin tamamı kazıldı. Hat ve peron tünellerinin tümünün kazısı tamamlandı. % 75’inde iç kaplama betonu imalatı tamamlandı.

Çalışmalar, hattın 9. İstasyonu olan “Küçükyalı” istasyonunda devam ediyor. Toplam 4,5 km’lik uzatılan Kaynarca hattında 3 bin 800 metre tünel açıldı. 14 istasyonunda elektromekanik ve ince işlere başlanan Kadıköy-Kartal metrosunda Mayıs 2011’de ilk test sürüşünün; 31 Aralık 2011’de ise yolculu taşımaya başlanması hedefleniyor.

Kartal’dan;

Kadıköy’e:  29 dakika;
Üsküdar’a:  35 dakika
Yenikapı’ya:  47 dakika
Taksim’e:  55 dakika
Otogar’a:  66 dakika
Hacıosman’a:  79 dakika
Havalimanı’na: 79 dakika
Olimpiyat Stadı’na: 89 dakikada ulaşmak mümkün olacaktır.

Ayrılık Çeşme İstasyonu’nda Marmaray Boğaz tüp geçit banliyö hattıyla; Ünalan İstasyonu’nda, Uzunçayır kavşağındaki metrobüs durağıyla; Kadıköy istasyonunda tüm deniz ve otobüs hatlarıyla 25-30 metre yürüme mesafesinde entegre olacak. Kaynarca İstasyonu’ndan ileride Sabiha Gökçen’e bağlantı yapılabilecek.

Tarih: 22 Aralık Çarşamba
Saat: 13.30
Yer: Küçükyalı İstasyonu şantiyesi (Karayolları Bölge Müdürlüğü yanı)
ibb.gov.tr

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kadıköy-Kartal Metrosu’nda dünya rekoru kırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kadıköy - Kartal Metro hattında günde ortalama 150 metre hızla kazılarak bir dünya rekoruna imza atılıyor. Tamamlandığında günde 1 milyonun üzerinde yolcu taşıyacak olan hat Kaynarca'ya kadar uzatılarak 22 kilometreden 26.5 kilometreye çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ray döşeme ve elektromekanik işleri devam eden inşa edilen Kadıköy - Kartal Metro hattını gazetecilerle birlikte gezerek çalışmaları yerinde inceledi. Küçükyalı İstasyonu'nun şantiyesine inen Başkan Topbaş, burada makineyle raylara kaynak yaptı ve döşediği istasyonun duvar seramiklerine bugünün tarihini attı. Topbaş, Kadıköy - Kartal Metro inşaatınının 2011 sonunda hizmete gireceğini müjdeledi ve "Sadece 45 ayda tamamlayacağımız bu metro hattı bir dünya rekorudur" dedi. Kadıköy - Kartal arasında yolculuğun 29 dakikaya ineceği belirten Topbaş, hattın toplam maliyetinin ise 1 milyar 700 milyon dolar olduğunu kaydetti. Hattın Kadıköy ile Kartal arasında ciddi bir ulaşım aksı oluşturarak erişim sorununu ortadan kaldıracağına dikkat çeken Topbaş, "Yerin 29 metre altındaki bu metro hattı Anadolu yakasındaki en büyük yatırımlarımızdan biri. Marmaray da tamamladığında Kartal'dan Kadıköy, Taksim, Levent, hatta Olimpiyat Stadı'na gitmek çok daha hızlı ve konforlu olacak" diye konuştu. Öte yandan İngiliz Guardian Gazetesi'nde çıkan İstanbul'un da aralarında bulunduğu bazı Avrupa şehirlerinin kredi durumunun kırılgan olduğuna dair habere ilişkin soruları yanıtlayan Başkan Topbaş, "Metropolitan Kentler Araştırması'nda İstanbul, 1993-2010 yıllarında ulaştığı yüzde 5.5'lik gelir ve yüzde 7.3'lük istihdam artışı ile 150 kent arasında birinci sırada yer aldı. Bazıları kendilerince farklı değerlendirmeler yapmış olabilir" dedi.

YILBAŞINDA TRAFİK

Trafiğe kapatılması gündemde olan sokak ve caddelerle ilgili soruları da yanıtlayan Topbaş, "Yılbaşı münasebetiyle tatilini burada geçirmek isteyenler var. UKOME bazı meydanların daha yoğun olacağı düşüncesiyle bu meydanların araçtan arındırılması gerektiğine karar verdi. Yılbaşı süresince geçici olan noktalar var. Mesela Taksim ve Beyoğlu" dedi.

Test sürüşleri Mayıs'ta

Toplam inşaatın yüzde 83'ü, ince işlerin yüzde 40'ı, elektromekanik işlerin yüzde 21'inin bittiği inşaatta, 48 bin 572 metre uzunluğundaki rayların ise 7 bin 222 metresi (yüzde 15'i) tamamlandı. Çift hat olarak toplam 44 km. olan ana hat tünellerinin tamamı kazıldı. Hat ve peron tünellerinin tümünün kazısı, yüzde 75'inin de iç kaplama betonu tamamlandı. Başkan Topbaş, 6.5 yılda sadece ulaşıma 16.3 milyar TL harcayarak kara, deniz ve demiryolunda çok ciddi yatırımlar gerekleştirdiklerini söyledi. 44.1 kilometre olarak devraldıkları raylı sistemi 78 kilometreye çıkardıklarını, 2013'teki hedeflerinin ise İstanbul'u 203 kilometre raylı sistem ağıyla örmek olduğunu kaydetti.
Sabah

Metro çalışmalarında dünya rekoru kırdık

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Pendik Kaynarca'ya kadar uzatılan Kadıköy-Kartal metrosunun, gelecek yılın sonunda hizmete gireceğini belirterek, 'Böyle bir metro hattı 45 ayda bitirilerek, bir dünya rekoruna da imza atılıyor' dedi. Topbaş, Kadıköy-Kartal metro hattının 9. istasyonu olan Küçükyalı'daki çalışmaları yerinde inceledi ve hattın yapımına 2008'de başlandığını hatırlatarak, İstanbul'un Anadolu yakasındaki trafik ve ulaşım sorununu önemli ölçüde çözeceğini söyledi.

SAATTE 70 BİN YOLCU

Topbaş, hattın saatte 70 bin, yılda 1 milyon yolcu taşımasının hedeflendiğini kaydetti.Guardian gazetesindeki İstanbul değerlendirmesine de değinen Topbaş, "Bütçemiz oldukça sağlam" dedi.
Yeni Şafak


Geri Dön