Kadıköy rıhtım bölgesine Ulu Cami yapılacak!
Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy rıhtım bölgesine, kalabalık cemaate uygun büyüklükte yeni bir ‘Ulu Cami’ yapılacak. Nuhoğlu, cami projesi için hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.
Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki İSPARK alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan Ulu Cami için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkarıldı. 7 Haziran 2005’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile söz konusu yer, Büyükşehir Belediyesi’nin tasarrufuna bırakılmıştı.
YERİ BİRAZ ‘SORUNLU’
Bu alan 8 Ekim 2012 tarihli ‘Haydarpaşa Gar ve Geri Sahası ile Kadıköy Meydan ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda, Kentsel ve Tarihi Sit Alanı sınırları dışında, ‘Etkilenme Geçiş Sahası Sınırı’ içerisinde, çoğunlukla ‘İSKİ Hizmet Alanı’nda, kısmen ‘Ağaçlandırılacak Alan’da, kısmen de ‘Park ve Dinlenme Alanı’nda kalıyor. Ceferağa Mahallesi sınırlarında şu anda açık otopark olarak kullanılan yaklaşık 34 bin metrekarelik cami alanının Marmara tarafındaki bölümü, deniz doldurularak kazanılmış. Rapora göre, planlama alanı aynı zamanda ‘Karmaşık Problemlerin Görüldüğü Alanlar’ kategorisinde. Yani, proje alanındaki bazı bölgeler, sıvılaşma, kütle hareketleri, su baskını ve çeşitli mühendislik problemleri içeriyor.
‘ULU CAMİ ŞART’
Askıya çıkarılan raporda, İstanbul’un Anadolu yakasında, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde, ‘Selatin Cami’ veya ‘Ulu Cami’ mahiyetinde cami yer almadığı belirtildi. Raporda, plan değişikliğinin gerekçesi şöyle anlatıldı: “Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık kitlelerin katılımıyla ifa edilecek cenaze namazlarının kılınacağı bir ‘Ulu Cami’ inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir.”
HÜSEYİN SAĞ: DİN ÜZERİNDEN KUTUPLAŞMA
Kadıköy ve İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ da, cami projesini şu sözlerle eleştirdi: “Kadıköy’le ilgili sürekli bir cami tartışması gündemde tutuluyor. Göztepe, ardından rıhtıma cami. Jeolojik açıdan sakıncalı olan dolgu alanında cami yapımı. Sürekli din üzerinden kaotik bir ortam yaratılmaya çalışılıyor. Cami üzerinden toplumda kutuplaşma yaratılılıyor. Bu bir tasadüf değil, bilerek yapılıyor.”
NUHOĞLU: ÖYLE BİR TALEP YOK, DAVA AÇACAĞIZ
KADIKÖY Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, cami projesi için hukuki süreç başlatacaklarını ve yol haritası çizip kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi. Cami yapımı planlanan alana yürüme mesafesinde camiler bulunduğunu ifade eden Nuhoğlu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bu tamamen siyasal bir karar. Ortalığı karıştırmak için yapılıyor. Ankara’dan Kadıköy’de cami mi lazım, kilise mi lazım nasıl görüyorsun? Sana ne? Kadıköylüler oturup kendi aralarında karar verir. Dünyada bu kadar sorun varken, camiyle mi uğraşıyorlar? Camiler kutsal mekanlardan, siyasete alet edilmesi doğru değil. Dava açacağız.”
Bölgede yeni yapılacak camiye yakın dört cami bulunuyor:
- Sultan 3. Mustafa İskele Camisi: 1000 metre
- Caferağa Camisi: 1150 metre
- Beyazıt Kethüda Camisi: 1250 metre
- Osmanağa Camisi: 1350 metre
Hürriyet
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy rıhtımına cami projesi hazırlayarak imar planlarını askıya çıkardı. Planlarda şu an otopark olarak kullanılan 34 bin metrekarelik alan ibadet alanı olarak düzenlendi. Bakanlık cami projesine gerekçe olarak “planlama alanında ve yakın çevresinde selatin cami (görkemli cami) veya ulu cami mahiyetinde bir caminin yer almamasını” gösterdi. Projeye tepki gösteren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy halkından böyle bir talep gelmediğine dikkat çekerek “Bu kadar terör olayı varken, yüzlerce yurttaş ölürken işi gücü bırakıp cami mi yapacaklar? Cami yaparak yolsuzluklar, hırsızlıklar ortadan kalkmaz. Günahlar temizlenmez. Planlara itiraz edeceğiz, hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Planlara 15 Aralık tarihine kadar itiraz edilebilecek.
Çarpıcı ayrıntılar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisi dahilindeki Kadıköy rıhtımda yer alan dolgu alanına planlanan caminin imar raporlarında çarpıcı ayrıntılar yer alıyor.
Plan raporlarında Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul İl Müftülüğü’nün, Bakanlığa 25 Ağustos 2014 tarihinde yazdığı yazı yer aldı. Yazıda “rıhtım” bölgesinde dini tesis alanlarının yetmediği belirtiliyor. Cami talebine “insanların kısıtlı zamanları zarfında en yakın cami bin metre mesafedeki Sultan 3. Mustafa İskele Cami olduğu” gerekçe gösterildi. Rıhtıma yaklaşık 1500 metre uzaklıkta 4 caminin örnek gösterildiği yazıda “Fiziki mekân yetersizliğinden dolayı din kardeşlerimiz büyük bir mağduriyet içerisindedir” denildi.
Anadolu’da az...
Plan raporlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın cami projesine gerekçe olarak şu ifadeleri kullanması dikkat çekti: “Avrupa yakasındaki tarihi ve büyük ölçekli dini tesis mekânlarının yoğunluğunun, Anadolu yakasından daha fazla olduğu gibi, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde selatin cami veya ulu cami mahiyetinde camii yer almadığı görülmüştür.”
Cumhuriyet
Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü’nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy rıhtım bölgesine ‘Ulu Cami’ yapılacak.
Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki İSPARK alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan Ulu Cami için1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkarıldı. 7 Haziran 2005’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile söz konusu yer, Büyükşehir Belediyesi’nin tasarrufuna bırakılmıştı.
Askıya çıkarılan raporda, İstanbul’un Anadolu yakasında, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde, ‘Selatin Cami’ veya ‘Ulu Cami’ mahiyetinde cami yer almadığı belirtildi. Raporda, plan değişikliğinin gerekçesi şöyle anlatıldı: “Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık kitlelerin katılımıyla ifa edilecek cenaze namazlarının kılınacağı bir ‘Ulu Cami’ inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir.”
Milliyet
Haber Yurt Gazetesi'nde şöyle yer aldı...
Kadıköy Moda sahilinde bulunan ve uzun yıllardır otopark alanı olarak kullanılan araziye cami yapılmasıyla ilgili plan değişikliği, Çevre ve B Şehircilik Bakanlığı tarafından 're'sen' onaylandı. Cami, İSKİ arıtma B tesislerinin yanındaki, 1980'li yıllarda doldurulan alana yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha İstanbul'un imar planlarına müdahale ederek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni devre dışı bıraktı. İstanbul Müftülüğü'nün 2014 yılında Bakanlığa yaptığı başvuru üzerine söz konusu plan değişikliğine gidildi. Müftülüğün başvurusunda özetle şöyle denilmişti: "Kadıköy İlçemiz'in Rıhtım Mevkii'nde insanların en temel hakları olan dini sorumluklarını yerine getirebilmeleri ve bilhassa yoğun katılımın olduğu Cuma ve Bayram namazlarının huzurla kılınmasına imkân sağlanabilmesi için uygun bir yerde Kadıköy'ün Ulu Cami ihtiyacının karşılanması büyük önem arz etmektedir." Bu başvuru üzerine hazırlanan plan değişikliği Bakanlık tarafından doğrudan onaylandı ve yeni planlar, itirazlar için askıya çıktı. Planlar 15 Aralık 2015 tarihine kadar askıda kalacak. Cami alanı halen açık otopark olarak kullanılan yaklaşık 34 bin metrekarelik tescil dışı alanı kapsıyor. Söz konusu alan, denizden doldurma suretiyle kazanılan dolgu alanı sınırları içerisinde kalıyor. Devlete ait arazi 2005 yılında, Kıyı Kanunu'na uygun kullanılması şartıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tasarrufuna bırakılmıştı. 2012 tarihli Nazım İmar Planlarında arazinin büyük kısmı İSKİ Hizmet Alanı, ağaçlandırılacak alan ve park alanında kalıyordu.
Yurt Gazetesi
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki İSPARK alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan Ulu Camiiçin1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda askıya çıkarıldı. Hürriyet'te yer alan habere göre, 7 Haziran 2005'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile söz konusu yer, Büyükşehir Belediyesi'nin tasarrufuna bırakılmıştı.
'ULU CAMİ ŞART'
Askıya çıkarılan raporda, İstanbul'un Anadolu yakasında, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde, 'Selatin Cami' veya 'Ulu Cami' mahiyetinde cami yer almadığı belirtildi. Raporda, plan değişikliğinin gerekçesi şöyle anlatıldı: “Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık kitlelerin katılımıyla ifa edilecek cenaze namazlarının kılınacağı bir 'Ulu Cami' inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir.”
Yeni Şafak
Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Kadıköy rıhtımına cami yapılması projesi önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkarılınca cami tartışması yeniden başladı.
Kadıköy rıhtımına cami yapılması projesi aylar önce gündeme gelmiş ve tartışılmıştı. Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki İSPARK alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan Ulu Cami için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği plan raporu, önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkarılınca cami tartışması yeniden başladı.
Askıya çıkan raporda, Anadolu yakasında, özellikle de planlama alanı ve yakın çevresinde, “Selatin Cami” veya “Ulu Cami” mahiyetinde cami yer almadığı belirtildi ve “Ulu Cami inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir” denildi. Rıhtıma cami planının askıya çıkmasına Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu tepki gösterdi. Planlara itiraz edeceklerini söyleyen Nuhoğlu, caminin uzlaşmayla yapılması gerektiğini açıkladı: “Cami yapılmak istenen bölgede 9 cami var. Bize hiç böyle bir talep gelmedi. Yıllar önce deniz doldurularak yapılan 30 dönümlük alana cami yapılması düşünülüyor. Bu dolgu alana yapılacak cami doğayla uyumlu olmaz. Risk taşır. Rüzgâr koridorunu da keser. Yerleşim de yok çevrede. Bize görüş sordular, ‘İhtiyaç yok’ dedik ama plan yine de askıya çıktı. Hukuki anlamdaki bütün süreçleri devam ettireceğiz. Kadıköy’ün ihtiyacına Kadıköylüler karar verir. Plana itiraz edeceğiz, değerlendirilecek. İtirazımız kabul edilmezse mahkemeye iptal davası açacağız. Biz ruhsat vermesek de İBB ve bakanlık da ruhsat verebilir. Ama ben iyimserim. Bu aşamaya gelmeden uzlaşabileceğimizi düşünüyorum. Cami ve vatandaş karşı karşıya getirilmesin. Camiyle ilişkili referandumu doğru bulmuyorum. Cami uzlaşmayla olur. Oybirliğiyle olur. Camiyi oylamak olmaz. Diyelim ki referandum yapıldı, yüzde 70 hayır dedi, iyi bir şey mi?”
Habertürk
Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Kadıköy'de 'ihtiyaç' olduğu iddiasıyla yapılması planlanan cami projesi tepki çekti. Şehir Plancıları Odası'ndan Tayfun Kahraman: Cami, siyasal simge olarak yapılmak isteniyor
İstanbul Kadıköy'ün kalbi rıhtıma yapılması planlanan dev cami için onay verilmesi ve projenin bölgede 'selatin' ya da 'ulu' nitelikte bir cami bulunmamasıyla gerekçelendirilmesi tepki çekti. Uzmanlar, Diyanet ve İstanbul Müftülüğü'nün talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kadıköy rıhtım bölgesinde 34 bin metrekarelik araziyi ibadet alanına alarak cami yapılmasına onay vermesinin 'siyasal simge' amacı taşıdığını belirterek, projeye tepki gösterdi. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, "Siyasal simge olarak yapılmak isteniyor" ifadelerini kullandı.
'Bu tartışmalar ilk değil''
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, yapılması planlanan cami projesinin bölgedeki bir ihtiyaç sonucu ortaya çıkmadığını ifade etti. Kahraman, "Rıhtım'da yapılmak istenen cami projesinin ihtiyaç doğrultusunda olup olmadığı kısmı çok önemli. Kadıköy Rıhtım'da hali hazırda anıt eser olarak da tescilli olan tarihi bir cami zaten var. Sosyal donatılar bir ihtiyaç doğrultusunda yapılır. Ancak burada simgesel bir anlam taşıması istenen bir cami yapılmak isteniyor. Taksim ve Çamlıca'da da aynı tartışmalar yaşandı. Burada ihtiyaçlar doğrultusunda değil, siyasal simge olarak yerleştirilmek istenen bir camiden bahsediyoruz" diye konuştu.
Kanuna aykırılık var
Projeye ilişkin yetkili kurumlara gerekli başvuruları yapacaklarını belirten Kahraman şöyle devam etti: "Bu konuya ilişkin bir çalışma başlatacağız. Planlar yeni askıya çıktı, ancak projede kıyı kanununa ayrıkırılıktan tutun, pek çok konuda hukuki olarak da karşı argümanlar üretilebilir durumda."
Hazal Yüksel /Birgün
Haber Bor'un Sesi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Kadıköy'ün CHP'li başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy'e cami yapılmaması için tüm mercilere itiraz edeceklerini açıkladı.
Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki otopark alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan "Ulu Cami" için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında askıya çıkarıldığı iddia edilmişti.
CHP'Lİ BAŞKAN CAMİYE KARŞI
Konuyla ilgili CHP'li Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu açıklamalarda bulundu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP'li başkan, caminin yapılmaması için gerekli tüm mercilere itiraz edeceklerini söyledi.
İTİRAZ EDECEĞİZ, DAVA AÇACAĞIZ, MAHKEMEYE GİDECEĞİZ
CHP'li Kadıköy Belediye Başkanı konuyla ilgili şunları söyledi; "Bakanlığa itiraz edeceğiz. İtirazımızı umut ediyoruz ki, kabul ederler. Etmezlerse dava açacağız, mahkemeye gideceğiz. Sonuç çıkar mı bilemiyorum ama, umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Yerel yönetim olarak Kadıköylüler bizi seçtiler, biz de onların temsil edecek şekilde davranacağız."
Bor'un Sesi Gazetesi
Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı
KADIKÖY un CHP'li başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy'e cami yapılmaması için tüm mercilere itiraz edeceklerini açıkladı. Kadıköy Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki otopark alanına Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapımı planlanan "Ulu Cami" için 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Plan raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda askıya çıkarıldığı bildirilmişti. Projeye karşı çıkan Nuhoğlu, "Bakanlığa itiraz edeceğiz. İtirazımızı umut ediyoruz ki, kabul ederler. Etmezlerse dava açacağız, mahkemeye gideceğiz" dedi.
Güneş