04 / 05 / 2024

Kadıköy Yeldeğirmeni'ndeki boş bina sanat, bilim ve dayanışma merkezi oldu!

Kadıköy Yeldeğirmeni'ndeki boş bina sanat, bilim ve dayanışma merkezi oldu!

Yıllardır kaba inşaat olarak boşta duran, bir çöp ve moloz yığını halinde bulunan 4 katlı bir bina, artık Don Kişot Dayanışma Evi adıyla bir ayı aşkındır mahallenin komün alanı oldu.




Bir roman kahramanı olan Don Kişot’un adı, bu günlerde en çok Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki Dayanışma Evi’ne yakışıyor. Çünkü, Dayanışma Evi’nde  yüzlerce Don Kişot emeğini, yüreğini, birikimlerini karşılıksız olarak ortaya koyuyor, yel değirmenlerini halkın hizmetine sunuyor. 


Yeldeğirmeni Dayanışması, etkinliklerini kimi zaman parklarda, kimi zaman kaldırımlarda, kimi zaman da evlerde gerçekleştiriyor. Şimdi bu etkinlik alanlarına bir yenisi daha eklendi. Yıllardır kaba inşaat olarak boşta duran, bir çöp ve moloz yığını halinde bulunan 4 katlı bir bina, artık Don Kişot Dayanışma Evi adıyla bir ayı aşkındır mahallenin komün alanı oldu. 


BİRLİKTE İNŞA EDİLEN DON KİŞOT

Gelelim, boş bir inşaatı böylesi sıcak ve üretken bir yapıya dönüştüren işin hikayesine. Bina 20 yıla yakındır moloz yığını ve çöplerle çürümeye terkedilmiş bir vaziyetteymiş. Binayı inşa eden müteahhit binayı farklı beş kişiye pazarlamış ve ortadan kaybolmuş. Sahipleri henüz netleşmediği için bina inşaat haliyle tarihi binaların olduğu Yeldeğirmeni’nde boş bir halde ortada duruyormuş. “Tam 5 kamyon hafriyat çıkarttık” diyor Dayanışma üyeleri binayı kamusallaştırmaya karar verip de, işe koyulduklarında ve istekle herkes kendinden bir parça ortaya koymuş. Resimleriyle duvarları süsleyenler, ev yemekleriyle çalışanlara destek sunan mahalleli kadınlar, fazla eşyalarını binaya taşıyan insanlar, çevre dostu bir enerji üretim sistemini binaya kazandırmak isteyen genç elektroniksenyenler ve doğayla barışık bir döngü oluşturmak için yeşil çatı projesini evde oluşturmak isteyen genç mimarlar... Daha şimdiden binanın farklı bölümlerinde çok sayıda atölye çalışması başladı bile. Geçtiğimiz yaz ve sonbahar aylarında Yeldeğirmeni Dayanışma Parkı’nda yapılan sinema gösterimleri, konserler, söyleşiler şimdilerde Don Kişot Dayanışma Evi’ne taşınmış durumda. 




Sinan Araman/Evrensel


Geri Dön