Kadıköy'de kentsel dönüşümle müteahhit sayısı 500'ü buldu!
Kentsel dönüşüm hamlesinin İstanbul'da kendini en fazla gösterdiği ilçelerden biri de Kadıköy. Fikirtepe'de 4 yıl önce başlayan ve hala sorunlarla devam eden dönüşüm süreci Bağdat Caddesi ve çevresinde hızla ilerliyor.
Her sokakta birden fazla inşaatın olduğu bölgede kule vinçler, hafriyat kamyonları günlük yaşamın bir parçası oldu. Bölgedeki hareketlenme çok sayıda inşaat firmasının da bu bölgeye yönelmesini sağladı.
Bağdat Caddesi ve çevresindeki gelişmeleri geçtiğimiz aylarda kurulan İstanbul Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği (AYİD) Kurucu Yönetici Üyesi İrfan Aydoğan ve AYİD Genel Sekreteri Hakan Şişik'e sorduk. Bölgede faaliyet gösteren ortalama 100 firma olduğunu ve bu sayının son yıllarda 500'e ulaştığını belirten Aydoğan, "Ankara, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Bursa Afyon'dan geliyorlar. Aralarında merpen altı denecek firmalar da Yeni kurulan ve 170 üyeye ulaşan AYİD, bölge halkına hizmet vermeyi hedefliyor. Kadıköy'deki halk, evini yenilemek istediğinde derneğin kapısını çalarak teknik ve hukuki destek alabilecek.
Gelecek aylarda yarım kalan, ya da yıkılıp hiç başlamayan işlerle karşüaşabiliriz" dedi. İş almak isteyen firmaların ev sahiplerine yüksek oranlarla gerçekleşmesi imkansız vaatlerde bulunduğunu söyleyen Aydoğan, yapılan işin kentsel dönüşüm değil, 'bina yenileme' olduğunu ifade etti. Kadıköy'de yeni yapüan binalarla mahalle kültürünün zarar göreceği iddia ediliyor ve AYİD Genel Sekreteri Hakan Şişik de bu görüşe katılıyor. Aynı sokakta farklı tip binaların yapüdığı ve kent dokusunun bozulduğunu belirten Şişik, "Yeni yapılan apartmanlarda bahçeler otoparka dönüşüyor. Yeşil alan oldukça az. Bölge için düzenleme şart. Adalar birleşsin, ek emsal verüsin. Ek emsalde kamuya terk yeşü alan şart olsun" dedi.
Vahşi yenileme yapıyorlar..
KADIKÖY'de yenileme çalışmalarının vahşi bir şeküde üerlediğini belirten Kadıköy Belediye Başkam Aykurt Nuhoğlu, "2 sene önce bölgeye yüzde 20-25 ek emsal verilmesi burayı cazip kıldı ve firma sayısı hızla artıyor. 2010'da 194 ruhsat verilirken bu rakam 2014'de 650'yi buldu" dedi. Hak sahiplerinin müteahhitlerin ekonomik yapüanna bakmadan verilen oranın cazibesine kapüarak inşaat sözleşmesi imzaladığım söyleyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkam Avukat Ali Güvenç Kiraz, şunlan söyledi: "Müteahhitin iflas etmesi durumunda malikler sözleşmeyi tek taraflı fesh edemiyorlar.
Mahkemeye gidilmesi gerekiyor ve bu durumda evlerini boşaltan kişilerin 3 yüa yalan bir süre evlerine geri dönememe riski var."
Hürriyet