Kadıköyde risk altındaki 15 bin bina kentsel dönüşümü bekliyor!
İstanbul depremine hazırlık için, Kadıköy'deki binaların yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Kadıköy Belediyesi, hazırladığı imar artışlarını içeren yeni imar planlarını, Kadıköy Belediye Meclisi'ne sundu
Kadıköy'ün yüzde 75'ini kapsayan yeni imar artışlarının istendiği planlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de götürülecek ve kabul edilirse, önümüzdeki birkaç ay içinde Kadıköy'ün bir çok mahallesinde dönüşüm başlayacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçtiğimiz kasım ayında Deprem Odaklı Koordinasyon Toplantısı düzenleyerek, İstanbul'un deprem dönüşümü için, kentin ilçe belediyelerinden katkı istemişti. Üç saat süren ve 39 ilçenin belediye başkanı, yardımcısı ve grup başkan vekilinin katıldığı toplantının ardından kolları sıvayan Kadıköy Belediyesi, geçtiğimiz günlerde bir
'Planlama Bürosu' kurdu.
Varolan planları revize eden büro, belirli bölgelerdeki binalarda kat arışına gidilmesi yönünde görüş bildirerek, sorunun çözümü ile ilgili öneriler hazırladı. Bu taslak, daha sonra Kadıköy Belediye Meclisi'nde görüşüldü. Plan önerisi, Fenerbahçe, Kızıltoprak, Feneryolu, Zühtüpaşa, Göztepe, Caddebostan, Erenköy, Bostancı, Suadiye, 19 Mayıs, Sahrayıcedit ve Kozyatağı olmak üzere Kadıköy'ün yüzde 75'ini kapsıyor.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Bu bir adım. İşi asıl yapacak olan kurum ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Depreme karşı dönüşüm ne zaman başlayacak, boyutları ne olacak, gibi detayları Büyükşehir Meclisi belirleyecek, konuşup tartışacağız. Bunun için de artık siyasi iradenin, 'Evet kararlıyız bunu yapıyoruz' demesi gerekiyor" dedi.
Son 10 yıldır, konunun üzerinde belediye olarak özenle durduklarını kaydeden Selami Öztürk, "Şimdi pratikte bir adım atıyoruz. Başkan Kadir Topbaş'ın yaptığı toplantıdan esinlenerek, bu toplantıdan güç alarak, plan teklifimizi sunuyoruz. Belediye meclisimiz, Büyükşehir ile birlikte bu konuda ciddi bir adım atıyor, deprem sorununu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile birlikte çözmeye çalışıyor" diye konuştu.
İBB'nin şubat ayında, söz konusu önerilerini gündemine alması halinde, takip eden ilk altı ayda, Kadıköy'ün yüzde 75'ini kapsayan ciddi bir plan değişikliği olabileceğini vurgulayan Öztürk, İBB'nin ciddi katkısını beklediklerini de vurguladı. Kat Mülkiyet Yasası'ndaki soruna da değinen Öztürk, şunları söyledi: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuda bir taslağı bulunuyor.
Büyükşehir'in depremle ilgili komisyonuna, CHP'li ilçelerin Avcılar, Bakırköy, Sarıyer ve Kadıköy belediye başkanları olarak katkı veriyoruz. Taslak, yüzde 70 çoğunluğun istemesi halinde, binaların yenilenmesine olanak sunuyor. Bunu da olumlu karşılıyoruz, bu çözüm getirir. Kadıköy Belediyesi üstüne düşeni yapıyor. Sorumluklar bunu gerektiriyor. Kimsenin artık 'Bu iş beni ilgilendirmiyor' deme lüksü yok. Önümüzdeki altı ayı iyi değerlendirmek istiyoruz."
'İlk iki grup' riskli
Kadıköy'deki toplam 33 bin bina, dört grupta değerlendiriliyor. İlk grubu, hiçbir mühendislik hizmeti almamış binalar ve gecekondular; ikinci grubu 30-40 yıl önce, hazır beton kullanılmadan yapılan yaşlı binalar oluşturuyor. Üçüncü grup, hazır betonla 1998 yılına kadar yapılan binalarken; son grup 1999 depreminden sonra 'Yeni Deprem Yönetmeliği'ne göre yapılan binalardan oluşuyor. Bu gruplardan ilk ikisi, deprem riski taşıyor. Hazır betonla 1989 yılına kadar yapılan binalar da statik hesaplar yönünden risk taşıyabilir. Tüm bunlar dikkate alındığında, yaklaşık 15 bin bina deprem tehdidi altında.
Fikirtepe'de yıkım temmuzda bitecek
İBB'nin, daha önce pilot bölge olarak saptadığı ve "1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı" ile kentsel dönüşüm alanı ilan ettiği Fikirtepe'de ise dönüşüm başlıyor. Söz konusu dönüşümü, Adana'da birçok projeye imza atan ve Ataşehir'de Gold Tower'ı bitiren Baysaş İnşaat gerçekleştirecek. Şirket, proje kapsamında, Fikirtepe'de toplam 12 bin 500 metrekarelik alanda, 7 ada, 64 parselde yer alan hanelerin tamamıyla anlaşma imzalamış durumda. Fikirtepe'den başlayan yenileme çalışmaları, daha sonra İstanbul geneline yayılacak. Yenileme çalışması ile Fikirtepe'de 'mevcut yerleşme dokusu içinde düzensiz ve sağlıksız yapılaşmış konut alanlarının sıhhileştirilmesi ve donatı alanlarının artırılarak, kentsel yaşam standartlarının yükseltilmesi' amaçlanıyor. Proje kapsamında küçük sanayi alanları da dönüşüme tabi tutulacak. Bölge, imar planlamadaki fonksiyon değişikliğiyle, ticaret, konut ve hizmet alanına dönüştürülecek. Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, Fikirtepe'de 251 haneyle sekiz ay süren görüşmeler sonunda anlaşma sağladıklarını belirterek, "Arsaları karşılığında, hak sahipleriyle yüzde 55'lik pay ile anlaşmaya vardık. Anlaşma uyarınca 35 metrekare arsaya karşılık, 95 metrekare 2+1 daire verilecek" dedi.
Fikirtepelilerin, proje bitiminde daha çağdaş, konforlu ve güvenli yapılarda yaşayacaklarını savunan Aydın, "Projemiz, Fikirtepe'nin ilk projesi olacağı için, örnek teşkil edecek ve sembol olacak. Mimari çalışmalarımız ise, halen devam ediyor" diye konuştu.
Projenin toplam maliyetinin yaklaşık 50 milyon dolar olacağını söyleyen Şemsettin Aydın, "Dairelerin metrekare fiyatları ise, 5 ila 8 bin lira arasında değişecek. Temmuz ayında yıkımları tamamlamayı planlıyoruz" ifadesini kullandı.
Dünya