Genel

Kadın sığınma evlerinin sayısı artacak!

TBMM'ye sunulan 5393 Sayılı Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında belediyelerin açtığı kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması planlanıyor. 

Kadına uygulanan şiddet hala Türkiye'nin en büyük kanayan yarası. 83 milyon kişinin yaşadığı ülkemizde nüfusun yarısının kadın olmasına karşı, yalnızca 3 bin 482 kişi kapasiteli sığınma evi bulunuyor. 

Sığınma evi açma zorunluluğu

Belediyeler Kanunu'nun 14. Maddesi kapsamında “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evi açmak zorundadır" kararıyla nüfusa göre sığınma evi açma zorunluluğu getirildi. 

Kapasitesi artacak

Kadınlara yönelik erkek şiddeti karşısında kendilerini güvende hissedebilecekleri sığınma evlerinin sayısı, kapasitesi ve nitelikleri konusunda iyileştirme yapılması şartı geldi. Sosyal devlet ilkesine göre şiddet mağduru kadınların çocukları ile beraber kalabilecekleri sığınma evleri büyük öneme sahip. 

Daha çok sığınma evi açılacak

5393 Sayılı Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında belediyelerin açtığı kadın sığınma evlerinin sayısının artması planıyor. 

KANUN TEKLİFİ 5393 SAYILI BELEDİYELER KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3/7/2005 ve 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu'nun 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin yer alan “100.000'in” ibaresi “10.000'in” olarak değiştirilmiş ve bendin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com