07 / 10 / 2024

Kadir Topbaş, İETT arazisinden dolayı yargılanacak!

Kadir Topbaş, İETT arazisinden dolayı yargılanacak!

İstanbul Büyük şžehir Belediyesine ait Levent'deki İETT arazisi ile ilgili olarak Danıştay 1. Dairesi Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 'belediyeyi zarara uğratmaktan' yargılanmasına karar verdi




İETT arazisi olarak bilinen arsanın ihalesini kazanan Dubai şžeyhi El Maktum'a ait Sama Dubai Gayrimenkul adlı şirket açılan davaları gerekçe göstererek ödemeyi yapmamıştı. Danıştay ihaleyi yenilemeyen ve teminata el koymayan belediye başkanının yargılanmasını istedi.

İçişleri yargılama izni çıkmamıştı

İhale şartnamesine göre şirketin yatırdığı teminata el konması gerektiğini ve yeniden ihaleye çıkılmasını savunan dönemin CHP'li meclis üyesi Hüseyin Sağ belediye başkanının yargılanması için savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Ardından İçişleri Bakanlığı'nm yargılama izni vermediği karara meclis üyesi Hüseyin Sağ ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etmişti. Danıştay Birinci Dairesi Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere dönemin belediye yetkililerinin yargılanmasına karar verdi.

El Maktum almıştı ama...

İstanbul'un en değerli arazisi olarak bilinen İstanbul Belediye Başkanlığı'na ait Levent'deki İETT arazisini 2007 yılında Sama Dubai Gayrimenkul A.şž adlı şirket 980 milyon TL'ye almıştı. İhaleyi kazanan şirket sözleşmeye göre on beş gün içinde bu bedeli yatırmak zorundaydı. Ancak en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanan Dubai şžeyhi El Maktum'a ait Sama Dubai Gayrimenkul 'ihale şartnamesini aldığında ve ihale gününde arazi için açılan davalardan bilgisinin olmamasını' gerekçe göstererek ödemeyi yapmadı.

Davalar nedeniyle para ödenmedi

Arazi için Mimarlar Odası Büyükkent şubesi ve İnşaat Mühendisleri İstanbul şžubesi ihale işleminin iptali, yürütmenin durdurulması davalarını açmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketin bu talebim kabul etmiş yatırılan teminatı yakmamıştı. Sama Dubai Holding CEO'su Farhan Faraidooni 'kesinlikle projeden çekilmeyi düşünmüyoruz. Dava netleşene kadar ödeme yapmayız, netleşsin parayı ödeyeceğiz' açıklamasında bulunmuştu.

Topbaş'ın yargılanması istendi

Ancak belediyenin verdiği bu karara itiraz eden CHP'li meclis üyesi Hüseyin Sağ ihale bedeli vergi ve harçlar adı jeçen şirket tarafından ödenmemesine ağmen 'geçen zaman içinde 7 milyon 79 bin 572 lira tutarındaki geçici eminatı gelir kaydetmemek ve ihaleyi ptal etmemek suretiyle Belediyeyi zarara uğratmak' iddiasıyla Belediye Jaşkam Kadir Topbaş ve sorumlu lelediye yönetiminin yargılanması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Ancak İçişleri Bakanlığı 4 Haziran 2010 tarihinde verdiği kararla bu talebi kabul etmedi.

Bakanlığın yargılama izni vermemesi üzerine hem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hem de meclis üyesi Hüseyin Sağ Danıştay'a itiraz etti.

Danıştay Birinci Dairesi Devlet İhale Yasası'nın son derece açık olduğunu savunarak yatırılan teminatın Belediyeye kaydedilmesi gerektiğini savundu. Kararda ödemenin yapılmamasına gerekçe gösterilen davaların 2008 yılında reddedildiği hatırlatıldı.

Danıştay: Yargılansın
 
Bu tarihte dahi arsa bedelinin yatırılmadığı ya da ihale iptaline gidilmediği belirtilerek 'ilgililere isnat edilen eylemin haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından ' yargılama izni verildi. 7 Ocak 2011 tarihli kararda İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Genel Sekreter Adem Baştürk, Mesut Pektaş, Hüseyin Eren, Mahmut Kocameşe ve Sami Kılıç hakkındaki yargılama izni verilmemesine ilişkin karann kaldırıldığı belirtilerek dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Taraf/Sadık GÜLEç


Geri Dön