Dekorasyon

Kadir Topbaş:Florya Ormanı'nda yapılaşma yok

İBB Başkanı Kadir Topbaş, "Florya Ormanı'nda net ve açıklıkla söylüyorum ki betonlaşma ve yapılaşma asla yok" dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Florya Ormanı'ndaki yapılaşma iddialarına ilişkin olarak, "Florya Ormanı'nda net ve açıklıkla söylüyorum ki betonlaşma ve yapılaşma asla yok. Zaten yaptığımız bu plan, buna fırsat vermeyecek bir plandır" dedi.

Kadir Topbaş, Saraçhane'deki Belediye Binasında düzenlediği basın toplantıda Florya Ormanı'ndaki yapılaşma iddialarına cevap verdi.

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un, dünyanın en önemli kenti olduğunu ifade eden Topbaş, "Yönetici olarak bizlerin görevi, İstanbul'u dünyanın etkilendiği bir kent halinde tutmak ve oraya getirmek. Bu anlayışla çalışıyoruz" dedi.

Topbaş, muhalefetin, geçmiş yüzyılın tarzıyla "karalama, yok sayma ve kötü göstermek" üzerine siyaset yaptığını ileri sürerek, "Sayın Başbakan'ımızdan benim dönemime kadar hiçbir şey yapmadık mı? Hiçbir izimiz yok mu? Bu şehir hiç değişmedi mi? Bazı çözümler gelmedi mi? Bu kadar kapalı devre mi yaşıyorlar" diye sordu.

Bizzat Atatürk'ün kurdurttuğu ve nadir ağaçlar koyduğu Florya ve çevresine önem verdiklerini ifade eden Topbaş, çevrede halen "Ormanımızı sattırmayız", "Ormanı betonlaştırmayız" şeklinde pankartlar yer aldığını anımsattı.

Bunun, CHP manipülasyonlu bir hareket olduğunu iddia eden Topbaş, "Bunu gayet iyi biliyorum. CHP mantığı bu. Florya Ormanı bin 26 dönümlük bir alan.

Burada sözümona yaptığımız plan düzenlemesiyle 'ormanı yok ettiğimizi' iddia ettiler. 'Orman betonlaşacak, ormanı satacaklar' dediler. Bu şehrin sahilleri işgallerden ne zaman kurtuldu, İstanbul'da yaşayanlar sahillere ne zaman kavuştu. Halk bunu biliyor" dedi.

Florya Ormanı'ndaki yapılaşmanın eski başkan Nurettin Sözen ile başladığını ve hayvanat bahçesi yapma düşüncesiyle ahırların inşa edildiğini öne süren Topbaş, kendilerinin ise bu yapıları tamamen yıkarak bölgeyi yeşil alan haline getirdiklerini söyledi.

CHP yönetiminde, halkın belediye tesislerine ve sahillere giremediğini iddia eden Topbaş, "Çünkü halkçı oldukları için halka açmamışlardı. Şimdi yılda 7 milyon civarında insanımız bu tesisleri geziyor" dedi.

-"PLAN YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇECEK"-
Florya'da geçmiş dönemde sahillere yapılan kamp ve çadır yerlerini kaldırarak halkın istifadesine açtıklarını belirten Topbaş, Başkanlık Konutu'nun da bulunduğu binaların 1954 yılında dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından yaptırıldığını söyledi.

Dönemlerinde çevredeki 408 binayı yıktıklarını anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, imar planının bölgenin muhafazası için düzenlendiğini öne sürerek, şöyle dedi:
"Buranın imar planı yok. 'Burada bir imar planı düzenleyelim' dedik. İmar planı ne demek? 'Mevcudu tespit ve bundan sonraki arazi kullanım kararlarını netleştirmek'. Gelişi güzel birileri yarın orada bir şeyler dikmesin. Burası doğru bir kararla 1994 yılında sit alanı ilan edilmiş. Ama siz bunu planlarla tespit etmezseniz orada birileri bir şey yapar 'bu vardı' diye yutturur. Onun için plan bunları tescillemek ve yerinde kalsın, demek. Diyorlar ki 'Başkanlık konutlarını yasallaştırmaya çalışıyorlar'. Zaten bu yapılar ruhsatlı, iskanlı sayılır. Zaten bunlar kamunun malı. Buradaki, bütün sahildeki, halkın yemek içme yeri olarak kullandığı yerleri tescillemeyelim mi. Bu şu demektir, bundan sonra orman alanı içinde kimse kalkıp da yeni bir ilave yapı koyamaz. Bunu koyuyoruz. Bunların derdi bu."

Kadir Topbaş, Başkanlık Konutu'nun da içinde bulunduğu 12 evin planda yüzde 1'lik bir alan olduğunu belirterek, "Kente 17 milyon metrekare aktif yeşil alan ilave ederken milyonlarca ağaçlandırma yaparken bir yerde kalkıp da ormanları yok eder miyiz. CHP'nin bir özelliği var, önce düzeni bozarlar sonra 'bozuk düzen' diye bağırırlar. Onların siyaseti bu" diye konuştu.

"Florya Ormanı'nda net ve açıklıkla söylüyorum ki betonlaşma ve yapılaşma asla yok" diyen Topbaş, "Zaten bu plan, buna fırsat vermeyecek bir plandır. Bir daha kimse bir çivi çakmasın diye yaptık" dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in "Ben gerekirse özür dilerim. Muhsin Ertuğrul'da bir hata yaptık" şeklinde sözleri bulunduğu ifade eden Topbaş, "İşte bu da bir hata. Burada da özür dilemeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, bir soru üzerine şu an Başkanlık Konutu'nun da bulunduğu yapıların muhafaza edilmesinden yana olduğunu belirterek, bunların kamu malı olduğunu, kendilerinden sonra da başkaları tarafından kullanılacağını söyledi.

-İTFAİYE ÇALIŞANLARININ EYLEMİ-
Bir gazetecinin, "İtfaiye işçileri özür diledi. Sizden müjdeli bir haber bekliyorlar. Bir müjdeniz olacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Topbaş, şöyle dedi:
"Konuşulacak çok şey var, ama onun detaylarını bugün vermek istemiyorum. Şunu söyleyeyim, 859 itfaiyeci, mukavelesini imzalayıp diğer şirketten ihbar ve kıdemlerini alarak bizde görev yapıyorlar. 68 tanesi kıdem ve ihbarını aldığı halde sözleşme yapmadı. Yazık değil mi bu insanlara? Biz bunu, Belediye olarak hak etmiş miydik? Bir yandan iş yapmaya uğraşırken bir yandan da CHP'nin malzeme çıkarttığı şeyleri telafi etmeye çalışacaksınız. "

"İtfaiye hizmetinin, taşeron firmadan alınması doğru mu?" şeklindeki bir soruya karşılık olarak da Kadir Topbaş, "IMF, belediyelere hükümetin kadro vermemesini öngörmüşse kadro verilmiyorsa sizin bu hizmeti üretmek için elemana ihtiyacınız varsa anında müdahale etmek istiyorsanız, her yerde olalım diyorsanız mecbursunuz almaya" dedi.

Göreve geldiklerinde bin 850 olan itfaiye personeli sayısının 4 bin 803'e ulaştığını anlatan Topbaş, kadro açıldıkça çalışanların kadroya geçirildiğini söyledi.

Topbaş, hafta sonu İstanbul'u etkisi altına alması beklenen kar yağışıyla ilgili olarak da gerekli tedbirleri aldıklarını ve sıkıntı yaşanmayacağını ifade etti.

Silivri, Çatalca ve Şile gibi yüksek yerlerin yağıştan etkilenebileceğini kaydeden Topbaş, vatandaşların araçlarını dikkatli sürmelerini ve toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istedi.
AA