Genel

Kadir Topbaş'ın imarda emsal artıran projesi başarılı olur mu

Gelecekte bir depremle yüz yüze kalacağı bilimsel verilerle ortaya konulan İstanbul'daki yapıların büyük bölümünün yıkılacağı dikkate alındığında, İstanbullu'nun yeni yapılaşmadan başka çaresi yok şeklinde konuştu

Gelecekte bir depremle yüz yüze kalacağı bilimsel verilerle ortaya konulan İstanbul'daki yapıların büyük bölümünün yıkılacağı dikkate alındığında, İstanbullu'nun yeni yapılaşmadan başka çaresi yok.Riskli binasının yıkılıp, yerine yenisini yapmak için de herkesin maddi imkanı yok. Yani 8 daireli bir binanın, bütün daire sahiplerinin yıkılıp depreme dayanıklı bir bina maliyetine maddi güçleri yetmiyor. Bu daire sahiplerinin belediyenin ilave emsal oranı ile işin üstesinden gelebileceği sık sık gündeme getirildi, ancak olumlu bir adım atılmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bu konuda nihayet ağzından baklayı çıkarıverdi. Binalarını depreme dayanıklı binaya dönüştürmek isteyenlere somut bir çözüm önerisi getirdi. Depremde riskli binaların yıkılıp yerlerine depreme dayanıklı bir bina yapılması koşulu ile mevcut imar planınından farklı, ilave imar verilebileceğini söyledi. Bu ne anlama geliyor: Bir binadaki daire sahipleri kendi aralarında toplanıp, evlerini bir müteahhide verirlerse, daire sahipleri hiçbir masraf yapmadan, ilave imarı da müteahhide verek mevcut dairelerini depreme dayanıklı bir daireye dönüştürbilme imkanına kavuşacak.

Birileri çıkıp diyebilir ki,'Arkadaş belediye neden birilerine ilave imar veriyor.Bu yanlış bir düşünce. Önemli olan depreme dayanıklı ve imara uygun bir İstanbul'u yaratmak. Bunun da tek yolu eski binaların yıkılıp yerlerine depreme dayanıklı binaların yapılması. O da ancak Kadir Topbaş'ın önerdiği yolla mümkün. İstanbullu olarak bu kıskançlığı bir tarafa bırakmalıyız. Birilerine bu yöntemle kaynak aktarılıyor ise de aktarılmalı ama insanların güvencede yaşayabileceği bir konut sistemi geliştirilmeli. Başka çare yok. Topbaş'a bu konuda destek olmak her İstanbullu'nun görevi olmalı. Kadir Topbaş da bu düşüncesinde samimi olmalı ve hemen düğmeye basmalı. Vaadi seçim üzeri verilen bir söz olarak kalmamalı. Bu taahhüt bir an önce yerine getirilmeli.
AA