Kadir Topbaş'tan Etiler Polis Koleji iddialarına tapulu yanıt!
Kadir Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni zan altında bırakan iddialara yanıt verdi. Elindeki tapuları basın mensuplarına gösteren Başkan Topbaş, “Etiler Polis Koleji’nin yer aldığı arsanın tapuları bunlar. Müliyeti de bizde” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir süredir gündemi meşgul eden ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni zan altında bırakan iddilara basın mensupları önünde yanıt verdi. Elindeki tapuları basın mensuplarına gösteren Başkan Topbaş, “Etiler Polis Koleji’nin yer aldığı arsanın tapuları bunlar. Müliyeti de bizde” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısına basın mensupları büyük ilgi gösterdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde başlatmış olduğu belediyecilik anlayışıyla 10 yıldır hizmet verdiklerini ve bir takım çevreler tarafından yaptıkları hizmetlerin kıskanıldığını vurgulayan Başkan Topbaş, “Geçmişte hatırlanır bu kentte su problemleri hat safhada, çöp yığınlarından, hava kirliliğinden geçilmeyen hatta kenti terk etmek isteyenlerin olduğu dönemden hatta personelinin maaşını veremediği için kredisi tükenmiş bir belediyeden 10 yıl içerisinde 60 milyar lira yatırım yapabilmiş bir belediye haline geldi” diye konuştu.
“Menşeinin nereden kaynaklandığını bilmediğimiz iddialarla kamuoyu yanlış yönlendirilmeye çalışılıyor” diyen Başkan Topbaş, “Sizleri doğru bilgilendirme adına karşınızda bulunuyorum” dedi.
Etiler’de Polis Koleji’nin olduğu yer ile ilgi basında çıkan bir takım haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve İBB’nin birçok kamu kurum ve kuruluşlarıyla paralel benzeri takas protokolleri adı altında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “İçişleri Bakanlığının talebi üzerine aramızda yaptığımız bir protokol çerçevesinde arazi değerlendirilmesinin Maliye Bakanlığı tarafından ortaya konduğu bir protokolle anlaşma yapıldı. Bu anlaşma çerçevesinde emniyet teşkilatımızın başta lojman olmak üzere bazı ihtiyaçlarını karşılamak adına bir çalışma bizden istendi. Çatalca’daki Polis Koleji’nden Yüksekova’daki lojmanlara kadar Türkiye’nin birçok yerinde ihtiyaçlarıgi dermek adına protokol yaptık. Bu protokol çerçevesinde mülkiyeti belediyemize geçti. Birinci etap olmak üzere KİPTAŞ’ın üretmiş olduğu Adalet Bakanlığımızın da lojman ihtiyacını karşılamaya çalıştığımız kurum olarak orada mevcut olan konutlardan vermek üzere ön anlaşma yapıldı. Bu araziyle ilgili birileri kendi aralarında bir takım konuşmalar yapmış olabilir ama bizim Büyükşehir Belediyesi olarak henüz bir tasarrufumuz yok. Yani belediye olarak nasıl bir ihaleye çıkacağımız veya KİPTAŞ üzerinden mi değerlendireceğimiz hakkında henüz bir tasarrufumuz yok. Kamu kuruluş olarak biz zaten bunu ihaleyle yapmak zorundayız. Açık ve şeffaf bir ihale ile yapmak zorundayız. Bahsettiğim arazinin mülkiyeti bizde tapuları da burada. Ben size tapularını da gösteriyorum. Mülkiyeti belediyemize ait. Yani İstanbulluların. Biz bunu değerlendirirken kamu kaynaklarını nasıl hassasiyetle değerlendirdiğimiz gibi aynı şekilde kent menfaati için değerlendireceğiz. Bununla ilgili adımlar atılmadı. Her şey konuşulabilir ama sonuçta karar verici olarak belediyemiz ve belediye meclisimiz var. Bunun dışında bizim bireysel adım atmamız da mümkün değil."
-400 km raylı sistem hedefimiz engellenmeye çalışılıyor-
Başkan Topbaş İstanbul’un ulaşım problemlerini çözmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını ve bütçede aslan payını ulaşıma ayırdıklarını ifade ederek, “İstanbul’da metrodan bahsedilmeyen yerlere biz metro götürüyoruz” dedi. 2019’un sonlarına geldiklerinde İstanbul’un 400 km’lik raylı sisteme kavuşacağını daha önce beyan ettiklerini hatırlatan Başkan Topbaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dedik ki İstanbul’u 2019’un sonlarında yani üçüncü dönemin sonuna geldiğimiz zaman 400 km’lik raylı sisteme kavuşturmuş ve 11 milyon günlük kapasiteye eriştirmiş olacağız. Bunlardan en önemli hatlardan bir tanesi olarak gördüğümüz, günde 700 bin yolcu kapasitesine sahip Mecidiyeköy-Mahmutbey-Bağcılar 16 İstasyonlu hattın ihalesine çıktık. Tamamı öz kaynak. Bunu gururla ifade ediyorum. 850 milyon civarında. Süreçler tamamlandı. Sözleşmeyi de geçen günlerde basınımızın önünde imzaladık.”
Başkan Topbaş bu metro hattı ile ilgili de bazı basın yayın kuruluşlarında haberler çıktığını ve bu haberlerin amacının 400 km’lik metro hattının engelemeye yönelik olup olmadığının düşünülmesi gerektiğini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “8.5 milyar lira yatırımı öngörmüş bir belediye olarak onlarca yüzlerce ihale yaparken her biri üzerinde bir çelme takmaya kalkarsa biz bu kentteki hizmetleri nasıl gerçekleştiririz. Aziz İstanbullular ulaşım konusunda sorununuzu ancak biz çözeriz. Çünkü yaptığımız planlar bunu gerçekleştirebilecek ölçekte. Kaynaklarımızı doğru kullanıyoruz. Haklarınızı asla zayi etmeden bütün samimiyetle ifade ediyorum yerine getirmeye çalışıyoruz. Şundan emin olabilirsiniz ki sizin yakın gelecekte bütün vaat ettiğimiz hayal edilemeyenleri biz gerçekleştirebiliriz. İstanbul tesadüflere terk edilemez maceralara sürüklenemez. Burada İstanbulluların sağduyusuna güveniyorum. Yaptığımız işler ortada. Bir takım iddialar bizi engelleyemez,engelleyemeyecektir. Ekibime ben güveniyorum. Hassasiyetlerine güveniyorum. Kuruşunun zayi edilmeden kente hizmete dönüştürülmesi konusundaki çabalarını biliyorum."
İBB