Kadroya geçecek bütün sözleşmelilerin emeklilik hesabında bilmesi gereken kritik nokta
Kumada binlerce çalışanın beklediği kadroya geçme düzenlemesiyle ilgili kritik bir konuda dikkat çeken Ekrem Sarısu, emeklilik hesabı ile ilgili bilinmesi gereken detayı açıkladı.Posta Gazetesi'nden Ekrem Sarısu, kadroya geçecek sözleşmelilerin emeklilik hesabıyla ilgili olarak "Burada çok ince bir nokta var
Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ile ilgili yasal düzenleme için geriye sayım devam ederken kadroya geçecek çalışanların emeklilik hesaplamasına kritik bir nokta var. Posta Gazetesi'nden Ekrem Sarısu, kadroya geçecek sözleşmelilerin emeklilik hesabıyla ilgili olarak "Burada çok ince bir nokta var. O da emeklilikten önceki son 1260 günlük süre. İşte bu süre, emeklilik için gerekli primi bir başka deyişle emekli olunacak tarihi tayin ediyor" ifadesini kullandı.
3+1 ŞARTI GEREKECEK
Aralık ayı sonuna kadar sözleşmeli personelin kadroya alınmasıyla ilgili yasanın çıkması hedefleniyor. Sözleşmeli personelin kamuda 3 yıl çalışması varsa hemen aday memur olabilecekler. Aday memurlukta 1 yılı tamamlayanlar da memur statüsüne kavuşacak. Sözleşmeli olarak 3 yılı doldurmayanlar ise doldurdukları tarih itibariyle isterlerse kadroya geçebilecek. Kadroya geçmek istemeyenlerin ise hakları korunacak. Çalışanlar açısından en önemli konusu ise emeklilik. Hangi şartlarda daha erken emekli olup, yüksek maaş alınabilir sorusu üzerinde duruluyor.
SON 7 YILA GÖRE HESAP
Sözleşmeli personel 4/A sigortalılık statüsünde (SSK) çalışırken, memurlar 4/C statüsünde çalışıyor. Sözleşmeli çalışan memur kadrosuna geçtiğinde sigorta başlangıç tarihine göre emeklilik şartları değişebiliyor. 2008 yılından önce sigortalı olanların hangi sigortalılık statüsünden emekli olunacağı pirimi ödenen son 7 yıla göre belirlenecek.
İlk defa 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olup kadroya geçen sözleşmeli personel, memur kadrosunda 1260 gün ve daha veya fazla görev yaptığında, 4/A sigortalılık statüsünden (SSK’dan) değil, 4/C sigortalılık statüsünden emekli olacak. Ancak memur olarak 1260 gün çalışmadan emekli olması halinde 4/A sigortalılık statüsünden (SSK’dan) emekli olacak.
OLUŞABİLECEK PRİM FARKI
Örneğin ilk defa 1 Ocak 1993’te sigortalı olan biri, sözleşmeli personel olarak çalışırken memur kadrosuna geçip 1260 günden (3.5 yıldan) fazla memurluk yaparsa, SSK’dan (4/A’dan) 5675 gün primle emekli olabilecekken, SSK’dan sonra 4/C statüsünde 1260 günden fazla prim ödediğinden 4/C statüsünden 9000 gün prim ödeyerek emekli olacak. Ancak bu kişi 1260 günden daha az memur olarak çalışırsa, 54 yaşını ve 25 yıl sigortalılık süresini dolduğunda, SSK’dan 5675 gün primle sağlayarak SSK’dan emekli olabilecek.
2008’DEN SONRA BAŞLAYANLAR
2008’den sonra sigortalı olan sözleşmeli personel ise kadroya geçtiğinde, fazla prim ödediği, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olduğu sigortalılık statüsünden emekli olacağından, memur olarak 4/C statüsünde, 4/A statüsünde ödediği primden fazla prim öderse 4/C statüsünden, az prim ödemesi halinde 4/A sigortalılık statüsünden emekli olacak.
Kadroya geçen sözleşmelilerin hayatında neler değişecek? İşte kazanılacak 10 temel hak!
Yurtdışında çalışmak için en iyi ülkeler hangileri? Türkiye kaçıncı sırada?
Ekonomistler pazarlık masasına oturmadan asgari ücret rakamı veren Sendika Başkanı'na ateş püskürdü