02 / 05 / 2024

Kağıthane'deki yapıların yüzde 70'i riskli!

Kağıthane'deki yapıların yüzde 70'i riskli!

Son yıllarda inşaat sektörünün dev binalar diktiği İstanbul'un 450 bin nüfuslu ilçesi Kağıthane için belediye gazetesinde "2015'te Kağıthane'nin çehresi değişti" başlığıyla manşet atılması, CHP'lilerin tepkisini çekti.



Son yıllarda inşaat sektörünün dev binalar diktiği İstanbul'un 450 bin nüfuslu ilçesi Kağıthane için belediye gazetesinde "2015'te Kağıthane'nin çehresi değişti" başlığıyla manşet atılması, CHP'lilerin tepkisini çekti. CHP Kağıthane Belediye Meclis Grup Başkanvekili Mahmut Can, "Kağıthane'de müteahhit aracılığıyla, kişisel zenginleşmeyi hedefleyen bir yapılaşma var. Bu da ancak yüzde 30'luk bir değişim getirdi. Yapı stoğu riski bakımından yüzde 70'i değişmeyen yapılar var" dedi. 


Belediye tarafından yayınlanan Kağıthane Gazetesinde manşetten verilen "2015'te Kağıthane'nin Çehresi Değişti" haberinin doğrulan yansıtmadığını ileri süren Mahmut Can, Kent Yaşama yaptığı özel değerlendirmede, Kağıthane'de yaşayanlar olarak, 'Kağıthane değişiyor' söylemiyle, Kağıthane'nin değişmediğini hepimiz biliyoruz. Kağıthane'de hala yağmur yağdığında dükkanları su basıyor, kar yağdığında yollar kapanıyor. Kağıthane'de hala yapı stoku riski bakımından yüzde 70 değişmeyen binalar var. Bu nedenle belediyemizin, kenti yöneten siyaset olarak genel bir planlama içinde olduğunu görmüyoruz" dedi. 



CAN: KAĞITHANEDE'Kİ DEĞİŞİM TOPLUMUN TAMAMINI KAPSAMIYOR 

Kağıthanede yapıldığı ileri sürülen değişimin kent kültürü oluşturmaktan uzak, yalnızca kişisel zenginleşmeyi hedefleyen bir amaç taşıdığını belirten CHP'li Mahmut Can şunları söyledi: "Kağıthanede özel sektörün büyük yatırımları var, önemli değişiklikler oldu, bunu görüyoruz. Ama 'Kağıthane değişiyor' denildiğinde ancak yüzde 30'nun değiştiğini söyleyebiliriz. Yani değişmeyen yüzde 70'lik bir sorun var. Asıl bunun üzerine odaklanmamız lazım. Yapılan bir kaç tane güzel binayı görüntüleyip, 'Kağıthane'de mutluyuz, 'Kağıthane değişiyor söylemiyle, Kağıthane'de yaşayanlar olarak, Kağıthane'nin değişmediğini hepimiz biliyoruz. Kağıthanede hala yağmur yağdığında dükkanları su basıyor, kar yağdığında yollar kapanıyor. Kağıthane'de hala yapı stoku riski bakımından yüzde 70 değişmeyen yapılar var. Bu nedenle belediyemizin, kenti yöneten siyaset olarak genel bir planlama içinde olduğunu görmüyoruz. Zaman zaman kentsel dönüşüme ilişkin önerge ve taleplerimiz olmasına rağmen, bu değişimi daha çok müteahhitler marifetiyle gerçekleştirmeyi kendilerine hedef koymuşlar. Bu hedefin de sosyal demokrat bir partinin meclis üyesi olarak, toplumun tamamını kapsamadığını görüyor ve doğru çözümler olmadığını düşünüyoruz. 



"İLÇEDEKİ VAROŞLAR İSTANBUL'A YAKIŞMIYOR" 

Kağıthane'deki değişimin kent kültürüne dönüştürülmesi gerekir. Kağıthane Meydanı modern bir kent meydanına benziyor mu, benzemiyor.. İstanbul'un göbeğindeki bir şehrin varoş mahalleleri, İstanbul'a yakışıyor mu? Kağıthane en yüksek oranda kentsel dönüşüme ihtiyacı olan ilçeler arasında yer alıyor. Kentsel dönüşüm ve ada bazında dönüşümlere, CHP grubu olarak yoğun destek verdiğimiz halde, belediyenin kendisinin ürettiği, toplumun önünü açacak bir proje gerçekleştirmediğini, 'Kağıthane değişiyor' diyerek, bütün gazetelerine, kitapçıklarına koydukları bu işlerin de tamamen özel sektör tarafından yapıldığını biliyoruz." 



"KAĞITHANE'DE YASAYANLAR MUTLU DEĞİL" 

Kağıthane'deki değişim ve gelişmelerle ilgili değerlendirmesinde, AK Partili belediye yönetimi, muhalefetin önerilerini dikkate almamakla itham eden Mahmut Can, yalnızca görsel olarak 'kenti iyi yönetiyoruz' Algısı yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Can şöyle devam elti: "Kağıthane'de dev binalar yapılıyor.. Dev binalar, gökdelenler sorunu zaten İstanbul'daki AKP zihniyetinin temel bir anlayışı olarak karşımızı çıkıyor. İnsanı öne çıkaran değil de, kişisel zenginleşmeyi kendine hedef edinmiş bir anlayışı öne çıkarıyor. Bu konuda önemli önergelerimiz var fakat ne kadarını hayata geçirebiliyoruz ortada. Kağıthane'deki temel sorun, her yerde 'Kağıthane'de mutluyuz' sloganları yazılı olduğu halde, sokakta pek mutlu insana rastlayamıyoruz. Mahallelerimiz son derece yoğun bir trafik karmaşasıyla karşı karşıya, otoparklar yetersiz, değişmesi gereken, çürük binalardan oluşmuş yüzde 70'lik bir yapı stoğumuz var. Kentsel dönüşüm için mecliste karar çıkarmamıza rağmen, ada bazında dönüşümleri doğru bulmuyoruz. Görsel olarak algı yaratılmaya çalışılan, 'kenti çok iyi yönetiyoruz' algısı doğru değil. Birlikle gözlemliyor ve görüyoruz, herşey ortada." 


Öte yandan 2015'te Kağıthane'nin çehresinin değiştiği belirtilen belediye gazetesindeki haberde yer alan belediye yatırımları ise şunlar: Park: 13, kültür merkezi: 2, bilim ve gençlik merkezi: 1, taksi durağı: 2, sağlık-spor ve sosyal merkezler: 11 



Tuncay DAĞLI/Kent Yaşam 


Geri Dön