22 / 11 / 2024
fuzul

Sarıyer Armutlu’da yapıların yüzde 65'i kaçak!

Sarıyer Armutlu’da yapıların yüzde 65'i kaçak!

Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen Sarıyer'in Armutlu olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nde itirazlar reddedildi. Bölgedeki yapıların yüzde 65'i kaçak olarak belirlendi.




Bakanlar Kurulu'nun tekrar riskli alan ilan ettiği Sarıyer Fatih Sultan Mehmet Mahallesi sakinlerinin yaptığı itirazlar reddedildi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, "Yapıların yüzde 65'i kaçak" dedi.


Sarıyer'in Armutlu olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet Mahallesi sakinlerinin Bakanlar Kurulu'nun bölgeyi "riskli alan" ilan etmesine yaptıkları itiraz reddedildi. 


İstanbul'un "gecekondu bölgesi" olarak bilinen ve çoğunluğu tapusuz araziler üzerine inşa edilmiş binalardan oluşan Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Bakanlar Kurulu tarafından ikinci kez "riskli alan" ilan edildi. 


Hazine, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Milli Savmama Bakanlığı mülkiyetindeki arazilere inşa edilen mahalle için, Baltalimam Mahallesi'ni de kapsayan bir kentsel dönüşüm planı yapıldı. Plana göre, Boğaz manzaralı araziye  TOKİ  tarafından konut yapılacak. 


Plana itiraz ettiler 

Fatih Sultan Melımet Mahallesi'nde oturan 4 bin 35 vatandaş, Bakanlar Kurulu'nun "riskli alan" kararma itiraz etti. Çevre ve Şehircilik 11 Müdürlüğü, bölgenin büyük bölümünün kaçak yapılaşma olduğu ve ruhsatsız yapılan binaların da sağlıksız yapı stoku içerisinde yer aldığı için içinde yaşayan vatandaşlar için tehlike oluşturduğunu belirterek itirazı reddetti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, itiraza verdiği ret cevabında, mahallede yaşayan 15 bin 700 kişinin işgalci olduğunu da belirtti. 


Karar kesinleşti 

Fatih Sultan Melımet Mahallesi sakinlerinin verdiği itiraz dilekçesine Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Dr. Hande Yalçıntaş tarafından verilen cevapta, Armutlu olarak belirtilen bölgedeki yapıların yüzde 65'inin kaçak olduğu ve bölgede 15 bin 700 kişinin işgalci konumda olduğu vurgulandı. Cevap yazısında 14 Kasım 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun aldığı riskli alan kararının 6 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiği ve 140 bin 62 hektarlık alanı kapsadığı belirtildi. 


Hizmet verilemiyor 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün cevap yazısında, riskli alan ilan edilen bölgedeki evlerin ruhsatsız yapıldığı, standartlara uygun olmadığı, sağlıksız yapı stoku olduğu vurgulandı. Cevap yazısında, can ve mal güvenliği açısından tehlikenin oluştuğu bölgede; eğitim, sağlık ve ulaşım gibi hizmetlerin verilemediği ve tüm bu gerekçelerden dolayı riskli alan kararının alındığı ifade edildi. Dilekçede riskli alan kararı alınmasının mevzuata uygun olduğu da belirtildi. 


Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden gelen yazı sonrası vatandaşların bu kez riskli alan kararını yargıya taşıyacakları öğrenildi.



İstanbul Gazetesi


Geri Dön