Genel

Kahramanmaraş, 7 büyüklüğünde depreme hazırlıklı olmalı!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alican Kop, Kahramanmaraşın7den büyük depreme hazırlıklı olması gerektiğini söyledi

Doç. Dr. Kop, Valilik tarafından düzenlenen "Kahramanmaraşın Depremselliği" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş bölgesi için Türkoğlu Gölbaşı fay hattının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Türkoğlu-Gölbaşı fay hattının, Doğu Anadolu Fay Hattının bir parçası olduğuna işaret eden Doç. Kop, şöyle konuştu:
 "Burada ikinci bir segment daha var, bu da Türkoğlundan başlar güneye Hataya doğru ilerler. Türkoğlu segmentine baktığımız zaman 1820li yıllarda 7den büyük deprem olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla buradaki enerji birikimi o tarihten günümüze kadardır. Dolayısıyla bu segmentte 7den büyük deprem yaratma riski şu an için düşüktür."

Ancak Türkoğlu Gölbaşı segmenti 1114 ve 1513 yılında 7den büyük depremler yaratmış. Dolayısıyla bu hattın 400 yılda bir büyük deprem yarattığını görüyoruz. 500 yıldır fayın üzerinde hareket yok. Onun için burada deprem olursa 7den büyük olacaktır. Kahramanmaraş için asıl risk budur. Onun için 7den büyük depreme hazırlıklı olmak zorundayız. Bu fay mutlaka kırılacak."

RİSKLİ FAY HATTI

Riskli fay hattı üzerinde çok parametreli çalışmalar yaptıklarını, burada istasyonların bulunduğunu dile getiren Kop, "Bu hattın suskunluğu Kahramanmaraş için çok büyük bir sorun. Kahramanmaraşın karşı karşıya olduğu deprem 7 ve üzeri
olacaktır" dedi.

Kahramanmaraştaki ikinci riskin de sıvılaşma denilen olay olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kop, şunları kaydetti:
"Özellikle Türkoğlu ve civarı için bu sorunla karşı karşıyayız. Taneli diye tabir edilen zeminde yer altı su seviyesi yüksekse bu da ayrı bir risk oluşturuyor. Onun için Kahramanmaraşta 7den yüksek deprem riski ile sürekli karşı karşıyayız. Belki de Türkiyenin en riskli yerlerinin başındayız."

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ise Türkiyenin fay hattı üzerine olması nedeniyle ciddi bir deprem ülkesi olduğuna işaret etti. Türkiyenin sık sık deprem yaşadığını belirten Kocatepe, "İlimiz de depremle yakından ilgili. Bugün kendi durumumuzu masaya yatırıyoruz. Allah göstermesin bir afette ne gibi sıkıntılar yaşanabilir düşüncesiyle depreme hazırlık anlamında ne yapabiliriz bunu tartışacağız. Arkadaşlarımızın düşüncelerini de alarak önümüzdeki dönem için de kendimize yol haritası çıkartacağız" diye konuştu.

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da konuşmasında, özellikle 1999 yılında çıkan deprem yönetmeliğini titiz bir şekilde uyguladıklarını ifade etti. O tarihten bu yana kaçak inşaata göz yummadıklarını söyleyen Poyraz, "Bu bizim kırmızı çizgimiz. Ancak sadece bize veya bir başka kuruma görev düşmüyor. Herkes bunu kendi işi bilecek. Hiçbir kurum yalnız üzerinden kalkamaz. Biz depremin merkezindeyiz dolayısıyla karınca mesafesi kadar yol alırsak bu da önemlidir" dedi.

AA