26 / 12 / 2024

Kahramanmaraş'ta güçlendirme raporu krizi: Orta hasarlı bina sakinleri güçlendirme raporu alamıyor!

Kahramanmaraş'ta güçlendirme raporu krizi: Orta hasarlı bina sakinleri güçlendirme raporu alamıyor!

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta orta hasarlı bina mağdurları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplandı ve güçlendirme raporu ile ilgili taleplerini dile getirdi. İşte ayrıntılar...



Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta orta hasarlı bina mağdurları seslerini duyurmak için bir araya geldi. Güçlendirme raporu alamadıklarına dikkat çeken vatandaşlar, "Orta hasarlı dediler binamızı şimdi güçlendiremiyoruz. Ortada kaldık" diye konuştu. 

Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'ın haberine göre; Orta Hasarlı Bina Mağdurları Platformu kurucusu Mehmet Yastı, konu ile ilgili açıklama yaptı ve "Depremden sonra binalara bile girmeden yapılan hasar tespit çalışmaları ortaya bir mağduriyet çıkardı. Karot örneği alınarak, binanın filmi çekilerek bilimsel raporlarla hasar tespiti belirlensin" ifadelerine yer verdi. 

Kahramanmaraş ta güçlendirme raporu krizi: Orta hasarlı bina sakinleri güçlendirme raporu alamıyor!

750 BİN TL İLE 1.2 MİLYON TL NAKİT PARA İSTENİYOR

Mehmet Yastı, binalarının gerçekten orta hasarlı olması halinde yıkımları kendilerinin bile yapacaklarını dile getirdi. "Ama yıkılmayacak haldeyse de bildirilsin. Yerel ve ulusal yetkililer sorumluluk almaktan kaçıyor" diyen Yastı, şehrin her yerinin mağduriyetle karşı karşıya olduğunu belirtti. 

Yastı, açıklamasında sorunun sadece doğru tespit ile de bitmeyeceğinin altını çizdi. Devletin verdiği hibe ile iki sene ödemesiz kredinin yeni bir konut yaptırmaya yetmediğine vurgu yapan Yastı, "Doğukent bölgesinde inşaat firmaları 750 bin-1 milyon 250 bin lira arasında nakit para istiyor. Diyelim insanlar banka kredisiyle yeni konut yaptırmaya kalktı, 7 bin 500 lira emekli maaşıyla geçinmekte bile zorluk çeken vatandaşlar bu yükün altından nasıl kalkacak?" açıklamsında bulundu. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz ay orta hisarlı binalar için önce “Bu binalar da yıkılmalı” açıklamasında bulunmuştu. Ancak bunun kendi bireysel fikri olduğunu söylemişti. Bunun üzerine konu yine çözüme kavuşmadı. 

Kahramanmaraş ta güçlendirme raporu krizi: Orta hasarlı bina sakinleri güçlendirme raporu alamıyor!

RUHSAT ALINMADAN GÜÇLENDİRME OLMAZ

Bunların yanı sıra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de geçtiğimiz günlerde orta hasarlı olan binalar ile ilgili açıklama yaptı. 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör, şehirdeki orta hasarlı binalara ilişkin genel değerlendirmeleri geniş bir biçimde yaptıklarının altını çizdi. 

Açıklamasında, orta hasarlı binaların kullanımına yönelik güçlendirme, yerinde dönüşüm ya da söz konusu binanın yıkılıp rezerv alanlarda inşa edilen konutlardan hak sahipliği gibi 3 seçenek olduğuna değinen Hayrettin Güngör, orta hasarlı şekilde kayıtlanmış bir binanın ruhsat almadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığına ve bunlar ruhsatsız anlamı taşıyacağı için yıkımlarının gündeme geleceğine dikkat çekti. 

Kira krizine çözüm önerisi: Şişen fiyatları indirmek vergilendirmeyle olur!

Yeni kentsel dönüşümde ilk rezerv alan hamlesi Hatay'da! 207,35 hektarlık alan rezerv alan ilan edildi! 

Büyükşehirde yaşamak için en az 1-2 asgari ücret kiraya ayrılmalı! Ev almak için şu an doğru zaman mı?


 


Geri Dön