Sektörel

Kahramanmaraş'ta konutlar ihtiyacı karşılamıyor!

Son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen Kahramanmaraş’ta bu gelişmeye bağlı olarak konut sıkıntısı baş gösterdi. Kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, kira fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi.

Son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen Kahramanmaraş’ta bu gelişmeye bağlı olarak konut sıkıntısı baş gösterdi. Kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, kira fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi. 


KİRACILAR ZOR DURUMDA


Kahramanmaraş bir yandan artan nüfus, bir yandan da artan göçler nedeniyle konut yetersizliğiyle karşı karşıya kaldı. Üç odalı bir evin şehir merkezinde aylık kira giderinin bin liraya kadar çıkması kiracı olarak oturanların bütçesini oldukça zora soktu. Ev sahiplerinin anında kiracı bulabildiği için kendilerine iş düşmediğini belirten emlakçılar ise her gün onlarca kişinin kendilerine kiralık ev sorduğunu söyledi. Röportajımızda ayrıca çevre il ve ilçelerden Kahramanmaraş’a öğrenim görmeye gelen öğrencilere yurt ve pansiyonların yetersiz kaldığı için sorun yaşadıkları öğrenildi.


Kurtuluş Mahallesinde bulunan emlak ofislerinde işletme sahiplerine, “Kiralık ev var mı?” sorusunu yönelttik. Çoğu dükkândan olumsuz cevap aldık. Az sayıda bulunan kiralıkların ise fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu gördük.


FİYATLAR NEDEN YÜKSELDİ?


Eskalen Emlak’ın sahibi Alâeddin Eskalen uzun bir süredir Kahramanmaraş’ta kiralık ev problemi olduğunu söyledi. Eskalen; “ Kiralık soran çok var ama elimde şu an kiralık tek bir daire var. İki odalı bir ev. Şehir merkezinde değil ama yakın. Kirası ise aylık 6 yüz lira. O da ev sahibi tarafından benden habersiz kiralanmış olabilir. Çünkü çok çabuk gidiyor. Konut fiyatları şehirde oldukça ucuzdu. Suriye’den gelen sığınmacılar iyi kötü demeden evleri kiralamaya başlayınca her mahallede fiyatlar yükselmeye başladı. Suriyeliler gidince tekrar normale döner diye düşünüyorum.


YAPILAN KONUTLAR İHTİYACI KARŞILAMIYOR


Başak Emlak Ofisi’nin sahibi Nuri Başkonuş ise Kahramanmaraş’ta yapılan konutların ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını söyledi. Şehrin doğusuna batısına konutlar yapılıyor fakat yeterli mi yetersiz. Ben kiralık konutlarla ilgilenmiyorum. Alım satım yapıyorum. Kiralıklarda sorunlar yaşıyoruz, başımız ağrıyor. Satılık konut fiyatları da eskiye göre bir miktar arttı. Suriyeliler ’in şehir dışında bir bölgeye yerleştirileceklerini duyduk. Öyle bir şey olursa şehirde durum normalleşir diye düşünüyorum. Aynı işyerinde çalışan Veli Altıparmak ise konut ihtiyacının Kahramanmaraş için önemli bir sorun olduğunu, ev sahiplerinin yerli vatandaşları mağdur etmemesi gerektiğini söyledi.


‘KENTSEL DÖNÜŞÜM TAMAMLANINCA SORUN ÇÖZÜLÜR’


Giziroğlu Emlak Sahibi A. Gökhan Gizir ise konuyla alakalı şunları söyledi: “ Suriyeliler bahane, ev fiyatlarının yükselme sebebi bana göre şehirdeki kentsel dönüşüm. Suriyeliler pahalı evlerde oturamıyor. Pahalı evlerde bizim vatandaşlar oturuyor. Şehirde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarının ardından fiyatların normale dönmesini bekliyoruz” dedi.


‘ÖĞRENCİLER DE BARINMA SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA’


Röportajlarımız sırasında rastladığımız Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAMİMDER) Başkanı Yunus Doğru ise çevre il ve ilçelerden şehre gelen İmam Hatip öğrencilerinin tamamına yer bulamakta sorun yaşadıklarını ifade etti. Doğru; yerel yöneticilerle konuyu tartıştıklarını ve imkânları zorlayarak çocuklara kalacak yer sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Başkan Doğru; Kahramanmaraş’a gelen bütün öğrencilerin rahat mekânlarda barınması gerektiğini söyledi ve bu sorunları çözecek bir projelerin oluşturulduğunu, yerel yöneticilerin konuya vakıf olduğunu söyledi.


Manşet Gazetesi