Kahramanmaraş'ta rezerv alanda kalan sağlam binalar da yıkılacak!
Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, şehir merkezinin yeniden tasarlandığına, rezerv alan içinde kalan binaların sağlam bile olsa yıkılacağına dikkat çekti. İşte ayrıntılar...
Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden sonra şehir merkezinin yeniden tasarlandığına dikkat çekti. Ünlüer, söz konusu açıklamasında asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta bir taraftan ağır hasarlı binaların yıkımının sürdüğünü, diğer yandan da kenti yeniden inşa ettiklerini dile getirdi.
Ayrıca vali Ünlüer, belirlenen rezerv alanlar içerisinde kalan binaların sağlam dahi olsa yıkılacağına dikkat çekti.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, 7 bin 491 tane binanın deprem anında yıkıldığını, 4 bin 500 binanın da kamu araçları tarafından acil şekilde yıkılarak, enkazının da kaldırıldığını belirtti.
Yaptığı açıklamasında "35 bin 500 civarında binamız da ağır hasarlı olarak tespit edilip, bunların özel sektör kanalıyla yerlerinden kaldırılması çalışmaları başladı. Şu an itibarıyla ilimizde enkaz kaldırmalarda oranımız yüzde 93'tür, çok az bir kısmı kaldı" ifadelerini kullanan Ünlüer, bunların da mahkemelik ya da nitelikli yıkım gerektiren binalar olduğuna, bunları da kısa sürede mahkeme sonuçlarına göre kaldıracaklarına vurgu yaptı.
Kahramanmaraş'ın bir numaralı sorunu olan konut sıkıntısını çözmek için çalışmaların sürdüğünün altını çizen Mükerrem Ünlüer, bu çerçevede hem yeni yerleşim yerlerine hem de yıkılan binaların yerlerine konut inşa edildiğini belirtti.
Ünlüer, Kent merkezi için yeni bir plan uygulandığına ve bu plan çerçevesinde belirlenen rezerv alanlar içerisinde yer alan yapıların sağlam dahi olsa yıkılacağına dikkat çekti.
Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, şu anda iki şekilde konut ürettiklerini açıkladı.
Mükerrem Ünlüer, "Birincisi; önceden belirlenen rezerv alanlarda şu an itibarıyla, oralarda yaklaşık 41 bin konutumuzun inşası sürüyor, bunların 18 bin konutunu da vatandaşlarımıza, hak sahiplerimize dağıttık ve her ay kura çekerek devam edeceğiz. İkincisi; kentsel tasarım ve kentsel dönüşüm denilen bölümdür. Buralarda özel tasarım yapıyoruz" diye konuştu.
Brincisinde, bölgenin yapısına göre hem mimarisi hem coğrafi durumu dikkate alınarak özel tasarımların yapıldığını aktaran Ünlüer, arada birkaç binanın da bu tasarımı etkilediği için kaldırıldığını söyledi ve "Yoksa o binalar hasarlı olduğu için değil, o tasarıma uygun olmadığı için yıkılıyor. O da fazla sayıda değil. Zaten bunu mimarlarımız ona göre tasarlıyorlar, orada bir sorun yok" açıklamasında bulundu.
Çok az sayıda binanın bu şekilde yıkılarak kentsel tasarımın mantığına uygun hale getirildiğini vurgulayan Ünlüer, "Bir de bazı alanlarda yollar açılıyor, DSİ'nin kanalları açılıyor. Bunlara denk gelen binalar bulunuyor. Dolayısıyla kent yeniden tasarlanıyor. Bu nedenle o binaların yıkılması elzem" ifadelerini kullandı.
Mükerrem Ünlüer, sağlam olup da rezerv alana girdiği için yıkılacak binalarda yaşayanların mülkiyet haklarının da korunacağına dikkat çekti.
Konuya ilişkin "Bizim burada birinci hedefimiz, mülkiyeti korumak. Bunun imkansız olduğu yerlerde de vatandaşa öneri sunuyoruz. Diyoruz ki; değerini kamulaştırarak parasını veriyoruz veya rezerv alandan eş değer konut veriyoruz" açıklamasını yapan Ünlüer, bunun tamamıyla vatandaşın takdirine bırakıldığını söyledi.
Konut satışları yine azaldı! Mart 2024'te 105 bin 394 konut satıldı!
Kira tespit davasının sonuçlanması istinafla beraber 5 seneyi buluyor! Ev sahipleri şikayetçi!
Çeyrek altın ne kadar 2024 bugün son dakika? İstanbul Kapalıçarşı altın fiyatları bugün kaç lira?