23 / 11 / 2024

Kaleiçi'nin dünü, bugünü adlı panel düzenlendi!

Kaleiçi'nin dünü, bugünü adlı panel düzenlendi!

Tarihi Kentler Birliği Başkanı Asım Güzelbey, Antalya'da düzenlenen "Kaleiçi'nin dünü, bugüne" adlı panelde "Siz istediğiniz kadar tarihi mekanları restore edin, içinde tinerciler dolaşıyorsa yaptığınız iş boşa gidecektir" dedi...





Tarihi Kentler Birliği Başkanı Asım Güzelbey, "Siz istediğiniz kadar tarihi mekanları restore edin, içinde tinerciler dolaşıyorsa yaptığınız iş boşa gidecektir" dedi.


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi Derneğince Antalya'da düzenlenen "Kaleiçi'nin dünü, bugüne" adlı panelde yaptığı konuşmada, Gaziantep'in 1990'lı yıllardan itibaren yoğun göç almaya başladığını, buna bağlı olarak oluşan negatif etkilerin ise 2000'li yıllarda madde bağımlıları olarak ortaya çıktığını söyledi.


Madde bağımlılarının en çok sevdiği yerlerin, tarihi mekanlar olduğunu belirten Güzelbey, "İnsanlar tarihi evlerini koruyamayıp terkedince mekanlar, tinerci ve madde bağımlılarına kalıyor.  Bu çocuklar, adeta tarihi binaların kadrolu bekçileri gibiydi. Tarihi mekanlarla ilgili projeler yürütürken sokakta yaşayan çocuklar için de sosyal projeler üretmek gerekiyordu. Biz işe biraz da buradan başladık ve sokak çocuklarıyla ilgili projeler yaptık. Dünyada bu işin nerede en iyi yapıldığını araştırdık. Önce bu çocukların barındığı merkezdeki çalışanların eğitimini sağladık. Daha sonra da çocukların eğitimleri için ortamlar oluşturduk" diye konuştu.


Güzelbey, madde bağımlısı çocukları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırarak tarihi yapıların korunmasını sağladıklarını belirterek, "Siz istediğiniz kadar tarihi mekanları restore edin, içinde tinerciler dolaşıyorsa yaptığınız iş boşa gidecektir" dedi.


Gaziantep'te yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Güzelbey, "AB desteğiyle, kültür ve turizm alanında projeler üreterek yeni bir kent oluşturduk" ifadesini kullandı.


Asım Güzelbey, Gaziantep'in turizmden nasıl pay alacağı konusunda araştırma yaptıklarını dile getirerek, "Gaziantep'e daha fazla turist gelmesi gerekiyordu. Turist sadece lahmacun yemek için gelmezdi. Artık lahmacunun ekstrası İstanbul'da da İzmir'de de vardı. Biz tarihi dokuyu restore eder, müzeler yaparsak, zaten somut olmayan kültürel mirasımızı, yemek ve tatlarımızı da eklersek Gaziantep'i turizmle değiştirebilirdik. Bunu başardık" diye konuştu.


Tarihi evleri turizme kazandırmak için yaptıkları çalışmalara değinen Güzelbey, "Tarihi Evlerimizi Koruyalım ve Yaşatalım" adlı kampanya başlattıklarını, halkı tarihi eserlerin önemi konusunda bilinçlendirdiklerini söyledi.


AB destekli projelerle güzel çalışmalar yaptıklarını belirten Güzelbey, "AB, kimsenin kara kaşı, kara gözü için bir avro bile vermez. 'AB ancak nasihat verir' demişlerdi. Doğruyu anlatabilirseniz başarılı olabilirsiniz. Biz doğru anlatarak AB'den tuvalet yapmaya para aldık. Projeyi doğru yazdık da verdiler. Bu projeleri yaparken 3 kişiyi küstürürsünüz ama 300 kişiyi kazanırsınız. Bu işlerde kararlı olmak lazım" diye konuştu.


Güzelbey'in konuşmasının ardından panel sona erdi.


AA


Geri Dön