07 / 07 / 2024

Edirne Kaleiçi’ndeki tarihi konaklar yenilenecek!

Edirne Kaleiçi’ndeki tarihi konaklar yenilenecek!

Yenileme sürecinde olan Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği’nin sivil mimarlık örneği binasına Edirnekâri işlemeleri damga vuruyor. Bundan sonra sırada Kaleiçi’nin diğer sivil mimarlık örneği evleri var.



Edirnekari sanatının son ustalarından olan Halil Teksöz’ün elinden çıkan işlemeler tarihi ve mimarlık örneği yapı içerisinde yerlerini almaya başladı.


Kırkpınar Evi’nde köklü bir yenileme yaptıklarını belirten Genel Sekreter Mübeccet Güzey, “Kaleiçi semtinde bulunan bazı evlerin de restorasyonuna başlayacağız. Edirnekari, hem burada hem de diğer evlerde sergilenen en güzel eser olacak” ifadelerini kullandı.


Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Genel Sekreteri Mübeccet Güzey, Kırkpınar Evi’ni yenileme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Binada geniş çaplı bir çalışma yaptıklarını aktaran Güzey, Edirnekari sanatının tarihi yapılarda yaşaması gerektiğini ifade etti.


Tarihi evler canlandırılacak


Kaleiçi’ndeki tarihi konakların ayağa kaldırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Güzey, Kırkpınar’ın efsane ağalarının bölgede ev satın alıp restorasyon ettirmeye başladıklarını söyledi.


Edirnekari işlemelerinin, tarihi evlerde hayat bulacağını dile getiren Güzey, şunları belirtti: “Geçen yıl Türkiye’nin çeşitli yerlerinden Kırkpınar’ı ziyarete gelen güreş ağaları bahçemizde toplanmıştı. Bu Edirne’de eski evlerle ilgili konuşmuştuk. Görmek istediler ve Edirne’ye ait bazı eski eşyaları da görmek istediler. Edirnekâri geldi aklımıza. Bu işleri yapan Halil Teksöz adında bir usta var, adını duymuştuk dedik. Atölyesine gittik ve atölyesinde gördüklerimize hepimiz şok olduk. Ağalarımız hediyelik eşya bile aldılar. Ancak işin ilginç tarafı, biz Edirneli olmamıza rağmen, bizden çok ürünler onların ilgisini çekti. Ondan sonra Halil Teksöz ile sohbetimiz genişleyince kendisine yaptıkları işlerle ilgili destek verme adına dernek olarak bir karara vardık. Önce bizim dernek binamızın yan tarafını restore edip kalan kısmını da Edirnekâri ve eski Edirne eşyalarıyla donatmak konusunda bir karar aldık. Hat sanatının en güzel örneklerini de burada görmek istedik. Kendisi de sağ olsun hiç teklifsiz emeğini sonuna kadar ortaya koyan Halil Teksöz’e teşekkür ediyorum. Daha sonra eski Edirne evlerinden bir tanesi satın alındı ve restorasyonları başladı. Yine bu çalışmalarda Halil Teksöz’ün emeği olacak. Biz 5-6 tane evin hem restorasyonunu sağlama,  hem de evleri yaşatma konusunda kararlılığımızı hayata geçireceğiz. Edirnekari, hem burada, hem de diğer evlerde sergilenen en güzel eser olacak.


Restorasyonumuz tamamlandıktan sonra burayı, derneklere ve özel toplantılarla ilgili özellikle de Edirne halkına açmak istiyoruz.”


“Güzel şeyler yapacağız”


Amacının hem Edirnekari’yi, hem Edirne’yi hem de Kırkpınar’ı ön plana çıkarmak olduğunu dile getiren Edirnekari sanatının son ustalarından olan Halil Teksöz’de, Kırkpınar Derneği’nin, çalışmalarında yardımcı olduğunu söyledi.


Teksöz şunları kaydetti:


“Kırkpınar Derneği bu konuda çok yardımcı oldu. Tamamen düşüncelerini açıkladılar ben de elimden geldiğince o düşüncelerine katkı sağlamaya çalıştım. Daha güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. Şu anda yapmış oldukları çalışma, çok değerli ve kalıcı eserler. Bundan sonra da Kırkpınar Derneği’nin bu gibi faaliyetleri hızlandıracağını, hem Edirnekari’yi, hem Edirne’yi hem de Kırkpınarları çok çok ön plana çıkaracaklarına inanıyorum.”



Yenigün


Geri Dön