Genel

Kalitedeki yeni anlayış sektöre ivme kazandıracak!

TOKİ’nin, kaliteyi üretimin önkoşulu olarak tanımlamasının pek çok alana olumlu yansımaları olduğunu belirterek, yüksek oranlı yerli ürün kullanımının pek çok alt sektörü harekete geçirdiğini ve sektör ekonomisine önemli bir ivme kazandırdığını söylüyor.

KALİTEDEKİ YENİ ANLAYIŞ SEKTÖRE İVME KAZANDIRDITÜRKİYE İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI: FERDİ ERDOĞAN

Son yıllarda kamu arazilerini değerlendirerek inşa ettiği projelerle Türkiye’nin birçok bölgesindeki konut taleplerini karşılayan TOKİ, hem alt ve orta gelirli vatandaşa hem de sektöre önemli katkılarda bulunuyor.

Konut üretiminde Türkiye inşaat malzemesi sanayisinin ürünlerini kullanan TOKİ’nin, inşaat sektörüne ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine katkısı yadsınamaz. Ayrıca TOKİ’nin, yeni binaların daha kalıcı ve sürdürülebilir bir yaklaşımla inşa edilmesi konusunda sektöre öncülük etmesi, sektörümüz açısından çok değerli.

Türkiye İMSAD olarak, her platformda, günümüz inşaatlarının en az 100 yıl için yapılması, kent mimarisinin de bu yaklaşımla şekillenmesi ve sık sık değişikliğe gidilmemesi gerektiğini dile getiriyoruz. Ülke olarak, 20-30 yıl, yani bir otomobil kadar kullanım ömrü olan binalarda yaşıyoruz.

Kentsel dönüşüm konusu hepimizin malumu. Kentsel dönüşüm maalesef bina dönüşümüyle eşit anlama gelmiş durumda. Dönüşüm çerçevesinde mahalleler değil, sadece binalar dönüşüyor. TOKİ, kentsel dönüşümün bir bina dönüşümü olmadığından hareketle, ihtiyaç alanlarında inşa edilecek depreme dayanıklı binaları; çağdaş, konforlu, kaynakları akıllıca kullanan ve kalıcı olduğu kadar çevre ve altyapının da ihtiyaçlarını karşılayacak dönüşümleriyle daha da fazla sorumluluk üstlenebilir.

Dünyada hızla artan nüfus ile birlikte, önümüzdeki 5-10 yıl gibi bir süreçte kentleşme oranında artış, kaynaklarda azalmalar olacağı öngörülüyor. Kaynakların azalması da özellikle sürdürülebilir bina ihtiyacını artırıyor. Bu da ancak, kullanıldığı yere uygun kaliteli malzemelerle mümkün olabiliyor.

Bugün Türkiye İMSAD üyesi inşaat malzemesi sanayicileri, inşaatta kullanılan kaliteli ürünleri 100’den fazla ülkeye ihraç ediyor. Yurt dışındakiler kadar TOKİ’nin de, Türkiye’de üretilen ürünlerin kıymetini bildiğini düşünüyorum. Ürünlerimizin, Türkiye’nin dört bir yanında inşa edilen yeni konut projelerine değer kattığına inanıyorum.

Çünkü biliyoruz ki, binaların sürdürülebilirliği büyük ölçüde kullanılan malzemelerin kalitesine ve performansına bağlı. Kullanılan malzeme kadar bu malzemelerin nasıl uygulandığı, uygulamayı yapanların sertifika sahibi olup olmadıkları, malzeme ve uygulamanın denetlenip denetlenmediği konuları da en az malzeme kadarönemli.


2014 yılından itibaren TOKİ’de yaşanan değişim rüzgârına firma olarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. TOKİ’deki bu değişim Türkiye’de özellikle konutların kalite çıtasının ciddi manada yükselmesini sağladı.

KOMPEN GENEL MÜDÜRÜ: ERDAL KÜÇÜKŞEHİR

Ülkemizde inşaat sektörü TOKİ öncülüğünde ciddi bir mesafe aide 1984’te kurulmasına rağmen TOKİ, son 15 yılda ülkemizde inşaat sektörüne öncülük etti. Geçen süre zarfında gerek TOKİ gerek Emlak Konut ve biz tedarikçi firmalar, kalite, işçilik ve kullanılan malzeme konusunda epey mesafe katettik. 2014 yılından itibaren TOKİ’de yaşanan değişim rüzgârına firma olarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. TOKİ’deki bu değişim, Türkiye’de özellikle konutların kalite çıtasının ciddi manada yükselmesini sağladı. TOKİ öncülüğünde Türk inşaat sektörü, dünyada da önemli bir yer edinmeyi başardı. Kompen olarak inşaatta yaşanan gelişmelere kayıtsız kalmadık ve yeni, modern tasarımlar yaparak enerji verimliliği, ses geçirgenliği gibi konulara daha çok vakit ayırdık. AR-GE ve altyapı çalışmaları sonucunda 2018 yılı başında Advance (81 mm) ve Noble (91 mm) serilerini tüketicinin hizmetine sunduk. 2014 yılından sonraki projelerde ağırlıklı olarak renkli kapı ve pencere profilleri tercih edildiği için, renkli folyo hattımıza ilave yatırımlar yaptık. Bu yatırımlara ek olarak kapasite artırımı ve personel alımı gerçekleştirdik. Bu değişim rüzgârıyla haksız rekabetin de önüne geçileceğini umut ediyoruz. Daha önceleri onay almak için TSE belgesi yeterliydi, ancak bunun tek başına yeterli olmadığı anlaşıldı; zira teslim edilen konutlardaki son tüketiciler yaşadıkları problemlerin çözümü noktasında artık daha bilinçli. Özellikle tüketici kanunuyla elde ettikleri hakların bilincindeler. Gerek TOKİ gerekse konut sahipleri, karşılarında daha ciddi ve kurumsal firmalar görmek istiyor.

TOKİ DEMEK ZAMANLA YARIŞ DEMEKTİR

Yüklenici firmaların, onay almış ve uygun fiyatlı malzemeyi tercih etmesiyle, günümüzde uygun fiyatın yanında kalite kriterinin de öneminin anlaşıldığını söyleyebiliriz. Tüketiciler uzun yıllar problemsiz kullanabileceği ürün istiyor. TOKİ’de yaşanan bu değişimin diğer kalemlere de yansıdığını görmek bizleri mutlu ediyor. Neticede, kullanılan bütün malzemeler milli bir servettir. TOKİ’nin daha seçici davrandığını, işini temiz, kaliteli ve gününde yapan, malının arkasında duran firmaları öncelikli tercih ettiğini biliyoruz. Kalite çıtası yükseldikçe gerek yüklenici gerekse tedarikçi firmalar bu konuda daha hassas davranıyor; çünkü TOKİ demek bir yerde zamanla yarış demektir. TOKİ’nin de bu konuda daha seçici davrandığını biliyoruz. Kompen olarak biliyoruz ki, işimizi ne kadar kaliteli ve gününde yaparsak tüketicilerin, yüklenici firmaların ve TOKİ’nin tercih sebebi olmaya devam ederiz. TOKİ’nin yenilikçi ve yüksek kalite politikalarının, firmamızı bu doğrultuda ürünler üretmeye teşvik edeceğinin bilincindeyiz.

İZODER ISI, SU, SES VE YANGIN YALITIMCILARI DERNEĞİ, YÖNETİM KURULU BAŞKANI: LEVENT PELESEN

TOKİ, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlara konut üretebilmek için atıl durumdaki kamu arazilerini kullanıyor. Aynı zamanda ihtiyaç sahiplerini,düşük maliyetlerle konut sahibi yapmak için konut üretimine uygun yerlerdeki hazine arazilerini değerlendirebiliyor. Bu durum, TOKİ’nin aşırı fiyat artışlarının da önüne geçmesini sağlıyor. Türkiye’nin pek çok bölgesindeki konut talebini dikkate alan ve ürettiği konut projeleriyle sektörde önemli bir rolü olan TOKİ, gerçekleştirdiği ihalelerle, kamu ve özel sektör arasında kolaylaştırıcılık görevi de üstleniyor.

TOKİ, projeleriyle inşaat, yapı malzemeleri ve yalıtım sektörlerine dolayısıyla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Ayrıca, büyük şehirlerin yanı sıra, toplu konut inşa eden yeterli sayıda proje geliştiricilerinin bulunmadığı Doğu ve Güneydoğu’da, vatandaşların konut sahibi olmaları için toplu konutlar da inşa ediyor.

Toplu konut projelerinin yanı sıra, enerji verimli bina sayısını artırmak ve bu yönde yatırımlar yapmak ülkemizin stratejik hedeflerinde yer alan bir konu. Avrupa standartlarına uygun, güvenli, konforlu, sağlıklı ve enerji tasarruflu binalara sahip olabilmek için önümüzde kentsel dönüşüm gibi çok önemli bir fırsat var. Elimizdeki bu fırsatı iyi değerlendirerek yeniden inşa edilecek tüm binaları Avrupa standartlarına uygun ürünlerle inşa ederek, güvenli ve sürdürülebilir yapılara sahip olabiliriz.

Bugün Türkiye’de yapı ve üretim malzemelerinin tamamı dünya kalitesinde üretiliyor ve 100’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. TOKİ’nin de son derece kaliteli yerli yapı malzemelerini tercih etmesini sektörün gelişimi açısından olumlu buluyoruz.

EGE SERAMİK GENEL MÜDÜRÜ: GÖKSEN YEDİGÜLLER

TOKİ’nin projelerinde mutlak kaliteyi sağlamak için kullandığı ürünlerin kalitesini artırması, özellikle kullanıcı deneyimini iyileştirmesi adına önemli ve gerekli bir adımdı. Kullanıcıların yaşam kalitesini artıran, çevreye duyarlı ürün ve malzemeler sunmak her geçen gün daha öncelikli hale geliyor. Biz Ege Seramik olarak, tasarım sürecinden başlayarak ürünün yaşam döngüsü boyunca çevreye ve insana ciddi hassasiyet gösteren bir firmayız. Bu hassasiyetimizi de GREENGUARD ve GREENGUARD GOLD sertifikalarını almaya hak kazanarak bir kere daha tescillemiş olduk. Bu sertifikalar, ürünlerin emisyon değerlerinin ölçülmesi sonucunda ürünün iç mekânda kullanılmasında herhangi bir sorun teşkil etmediğini belgeliyor. Ayrıca TSE Çift Yıldız Belgesine sahip bir firmayız. Bu belge ürünlerimizin asgari kalite şartlarıyla sınırlı kalmayıp Türkiye, Avrupa ve Amerika standartlarında belirtilen özelliklerin üzerinde olduğunu doğruluyor. Dolayısıyla TOKİ’nin kalite kriterlerine uyum sağlamak konusunda sıkıntı yaşamadık, aksine bu durum bizim lehimize oldu.

TOKİ’nin yüksek kaliteli yerli ürün kullanması, inşaat malzemesi sanayisinin gelişmesine ve katma değerli ürünlerin Türkiye’de üretilmesine olumlu etki yapıyor.

TÜRKİYE ALÜMİNYUM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI: ALİ KİBAR

Teknolojinin ve endüstrinin ilerlemesiyle alüminyumun kullanımı ve tercih edilebilirliği artıyor. Dayanıklı, kolay şekil verilebilen, hafif, elektrik ve ısı iletkenliği ile oksijen bariyeri yüksek, yüzde yüz geri dönüştürülebilen ve çevreye duyarlı bir ürün olan alüminyum, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılıyor. TOKİ’nin yüksek kaliteli yerli ürün kullanması, ülkemizdeki inşaat malzemesi sanayisinin gelişmesine ve katma değerli ürünlerin Türkiye’de üretilmesine olumlu etki ederken, ülkemizin dış ticaret dengesine pozitif katkılarda sağlıyor.

KONSEPT ÇELİK KAPI: ERKAN KOÇER

Son 3 yıldır imalatımızın yüzde 50'sini, İFO.İ ve Emlak Konut projelerine teslim ediyoruz. 2017 yılında TOKİ ve Emlak Konut projeleri için 26 bin adet çelik kapı ve p angın kapısı teslimatı gerçekleştirdik.

4 yıldır TOKİ'nin üretim çizgisini kaliteye endekslemesi, üst düzeyde kaliteli ürün yapma becerimizi geliştirdi. TOKİ projelerine uyguladığımız çelik kapı ve yangın kapıları, TSE standartlarının üstünle olup dünya standartlarındadır. Yani, TSE'nin belirlediği standartlardan daha azla güvenlik tedbirleri içeriyor.

TOKİ'nin kaliteden taviz vermemesi gerek bize gerekse diğer üretici firmalara, imalatlarını yeniden tasarlama ve çağa uygun makina yatırımları yapma ihtiyacını doğururken, biz üreticiler TOKİ sayesinde kaliteli üretimin herşartta ve istenilen her adette yapılabileceğini öğreniyoruz.

Bunun yanında TOKİ'nin gelecek yıllarda üreteceği projelerin nitelik ve niceliğine ait bilgiler paylaşması, yatırım ve istihdam konularında bizleri cesaretlendiriyor. 2018 yılı hedeflerimizi gerçekleştirmemizde en büyük destekçimiz TOKİ ve yapacağı projeler olacaktır.

AYDINLATMA GEREÇLERİ İMALATÇILARI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI: FAHİR GÖK

Birçok sektörden girdi sağlayan inşaat sektörünün ana aktörlerinden biri olan TOKİ, projeleriyle hem istihdamı artırıyor hem de konut, hastane, yurt, spor merkezleri ve stadyum gibi kamu yararı sağlayan alt yapıyı oluşturuyor. Özel sektör ve kamu iş birliğiyle yapılan bu projelerin, ülkemizin kalkınmasında önemli bir rol oynadığını düşünüyoruz.

TOKİ projeleri, aydınlatma sektörümüzde de çok ilgi görüyor. Üreticilerimiz bu projelere uygun ürün geliştirmek için ARGE çalışmaları yapıyor ve TOKİ'nin yerli üreticiyi tercih etmesi yatırımları artırıyor. Konut projelerinin yanı sıra, hastane, stadyum gibi projelerde kullanılan özel amaçlı armatürlerin ürün geliştirme ve üretiminde kazanılan tecrübelerle bu ürünlerin ihracat olanakları da artıyor.

TOKİ tarafından desteklenen ve 2017 yılında Ankara’da 2’ncisi düzenlenen Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sistemleri Fuarı, kamu kurumlan ile özel sektör arasında iletişim kurmak açısından çok faydalı bir organizasyon oldu. Bu fuarın devamlılığıyla sektördeki firmaların ve ürünlerin bilinirliği sağlanarak, inşaat projelerinde yerli ürün kullanım pazar payının artırılması bekleniyor.

İKLİMLENDİRME-SOĞUTMA-KLİMA İMALATÇILARI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI: TANER YÖNET

Konut sektöründe öncü bir rol üstlenen TOKİ'nin sorumlulukları yüksek. Üretilen konutların dar ve orta gelir grubunun alım gücüne dönük olması ve bununla birlikte güvenilir bir kaliteyi hedeflemesi, konut sektörünün disiplinini sağlarken, inşaat sektörüne güç katmaktadır. Konutlardaki mekanik tesisat elemanları önemli bir yer tutuyor. Geliştirilen konut projelerindeki mekanik tesisat sistemleriyle klimaların en azından A enerji sınıfında olması ve standartlara uygun sertifikalarının bulunması önemli. Kalite olarak istenen şartlara sahip yerli ürünlerin tercih edilmesi, üretimin Türkiye’de yapılmasını teşvik bakımından büyük önem taşıyor. TOKİ'nin geliştirdiği projelerdeki hassasiyeti, yerli sanayimizin gelişmesine ve üreticilerin yurtdışı pazarlarında rekabet gücünün artmasına katkı sağlayacak.TOKİ'nin yerli üreticiyi tercih etmesi yatırımları artırıyor.Kalite olarak istenen şartlara sahip yerli ürünlerin tercih edilmesi, üretimin Türkiye’de yapılmasını teşvik bakımından büyük önem

Yem teknolojiye sahip en kaliteli ve en iyi tasarımlı ürünlerimizi TOKİ’nin beğenisine sunuyoruz.

ALKUR MOBİLYA: SÜLEYMAN ALBAYRAK

TOKİ’nin üretim, ürün ve işçilik kalitesini artırmada, bünyesinde görev yapan uzman, mühendis, kontrolör arkadaşlarımızın da emeğiyle 2014 yılından bu yana çok hızlı ilerleyerek yüksek kalite standardını yakaladığını düşünüyoruz. İnsana ve doğaya saygıyı felsefe edinen bir firmayız. TOKİ’nin, ürettiği yaşam alanlarını yüksek kalite hassasiyetiyle ele almasından ve dolayısıyla son kullanıcı ve biz üreticilerin kalite anlayışını yükseltmesinden memnunuz. TOKİ’nin bizi yönlendirdiği kalite odaklı malzeme seçiminin ve hassas işçilik talebinin en büyük değişiklik olduğu düşüncesindeyiz. Üreticiyle bire bir görüşülerek yapılan fikir alışverişleriyle, sorunların ve yanlış imalatların önüne geçiliyor ve böylece işler daha hızlı, doğru ve kaliteli bir şekilde yürüyor.

Üretim, ürün ve işçilik kalitesindeki bu değişiklikler firmamızı olumlu yönde etkileyerek iş verimliliğimizi, işçilik kalitemizi ve üretim hacmimizi artırırken, istihdam konusunda kapasitemizi geliştirdi.

AKGÜN SERAMİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI: ERHAN AKGÜN

TOKİ, bir yandan kentleşmenin tüm unsurlarını kapsayan bir anlayışla altyapısı ve çevre düzenlemesi tamamlanmış konutların yapımına vesile olurken, diğer yandan alt ve orta gelir grubundan vatandaşlarımızın ev sahibi olma hayalini gerçekleştiriyor. Bu çalışmaları yürütürken tüm yapı malzemelerinin seçiminde büyük titizlik gösteriyor ve yüzde 90 oranında yüksek kalitede yerli malzeme tercih ediyor. Bu sayede yerli üretime ve istihdama katkı sağlarken, sanayiciye de destek veriyor. TOKİ, bu tercihiyle yapı sektöründe faaliyet gösteren tüm üreticilere destek sağlıyor, sektörde istihdam yaratıyor. TOKİ’nin 2014 yılındaki değişimle üst seviyeye ulaşan kalite kriterlerine en iyi şekilde uyan “dura-tiles” markalı seramiklerimizle ve “dura-bagno” markalı vitrifiye ürünlerimizle çalışmalarımıza hız verdik.

TOKİ’nin kriterlerini yerini getirmek bizim için zor olmadı; çünkü ürünlerimizi en üst kalite ve en iyi tasarım anlayışıyla üretiyoruz. Modern teknolojiler kullanarak yüksek kalite ve standartlarda üretim yapan öncü kuruluşlardan biri olarak, hizmet verdiğimiz tüm alanlarda yenilikçi sistemlerimiz ve etik çalışma anlayışımızla global bir seramik üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu çerçevede yeni teknolojiye sahip en kaliteli ve en iyi tasarımlı ürünlerimizi TOKİ’nin beğenisine sunuyoruz.”Kalite odaklı malzeme seçiminin ve hassas işçilik talebinin en büyük değişiklik olduğu düşüncesindeyiz.

TESİSAT İNŞAAT MALZEMECİLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI: AYDIN EŞER

Böylesine aktif bir gelişim ve dönüşüm içinde olan TOKİ’nin inşaat sektörü ve Türkiye ekonomisindeki yeri yadsınamaz. Özellikle istihdamın oluşturulmasında önemli bir role sahip olan TOKİ, diğer sektör alanlarını da etkileyerek ülke üretimine, dolayısıyla da ithalat ve ihracat değerlerinin olumlu etkilenmesine katkı sağlıyor. Konut piyasasında fiyat, arz ve taleplerin birleştiği noktada netleşir. Fiyatı etkileyen temel unsur ise bina inşaat malzemelerinin maliyeti yani, inşaat malzemeleridir. Ülkemizin her alanında yerli üretime teşvik politikalarının yaygınlaştığını gözlemliyoruz. Biz de bu politikaları destekliyor ve ülkemize katkı sağlamak adına çabalıyoruz. Dolayısıyla yeni yatırım teşvik sistemini de destekliyoruz. Bu sistem özellikle ara mallara olan ithalat bağımlılığını azaltacak şekilde tasarlandı. Sistem kapsamında uygulanan teşvik politikalarının başında, vergi indirimi, arazi tahsisi, faiz oranı desteği, Ar-Ge kanunu, ihracat desteği ve yenilenebilir enerji desteği gibi uygulamalar yer alıyor. Bu politikalarla birlikte sektör üreticileri korunurken bir yandan da yerli malına yönelme, ülkedeki üretim istikrarına katkı sağlama avantajları doğuyor. 1999 Marmara Depremi, inşaat ve konut konusundaki eksikliklerin ciddiyetini gözler önüne sermiş ve TOKİ, Planlı Kentleşme ve Konut Seferberliği kapsamında sosyal donanım ve güçlü alt yapılara sahip konutların sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamıştır. Böylesine bir gücün yüksek kalitede yerli malzeme tercih etmesi, ülkemiz için büyük önem taşıyor.

Değişime ayak uydurmak için tüm paydaşlar eğitim alıyor, yeni ürünler geliştiriyor ve bunu ülke geneline yaymayı hedefliyor.

GENTAŞ SATIŞ MÜDÜRÜ:ÖZGÜR KORKMAZ

TOKİ’nin ‘mutlak kalite’yi sağlamak için yapılarda kullandığı ürünlerin kalitesini artırması, üretimin merkezinde insanın yer alması gerçekten gurur verici. Merkezine insanı koyan her kurum ve kuruluş, sağlıklı, huzurlu ve geleceğe dönük yatırımları planlıyor demektir. Bu nedenle TOKİ’nin bu değişim sürecini, yenilikçi, insan sağlığına ve kaliteye önem veren, yaşam standartlarını bir üst noktaya taşıyan çalışmalarını takdir ediyoruz. Çevreye duyarlı, sağlıklı, estetik ve malzeme seçimiyle sektörün önünü açan, insanımıza yakışan yaşam alanlarının oluşturulması hem ülkemize hem de biz üreticilere artı değer sağlıyor.

TOKİ’nin yenilediği vizyonuyla hemen her üretici veya iş partneri bir değişim sürecine giriyor. Bu değişime ayak uydurmak için de tüm paydaşlar paralel ürünler üretiyor, bunun için eğitimler alıyor, yeni ürünler geliştiriyor ve bunu ülke geneline yaymayı hedefliyor. Gentaş Grup olarak, TOKİ’nin üretim felsefesine uygun ürünler geliştirmek için ekstra çalışmalarımız j devam ediyor. Biz, tasarım ve ürün geliştirme konusundaki yenilikçi yapısıyla TOKİ ile iş ortağı olmaktan her zaman gurur duyuyoruz.


TOKİ, sosyal donanım ve güçlü alt yapılara sahip konutların sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamıştır.