Genel

Kamer İnşaat: Emek Sineması yukarı alınacak, AVM de olmayacak!

Kamer İnşaat, ilk kez konuştu: Sinemayı yıkmayacak, sadece yukarıya taşıyacağız. Bu yöntem Türkiye'de pek bilinmediğinden yıkım zannediliyor. AVM de olmayacak

Tarihi Emek Sineması projesinin uygulayıcı şirketi Kamer İnşaat, ilk kez konuştu: Sinemayı yıkmayacak, sadece yukarıya taşıyacağız. Bu yöntem Türkiye'de pek bilinmediğinden yıkım zannediliyor. Alışveriş merkezi de olmayacak

Yıkılması gündeme gelen İstanbul-Beyoğlu'ndaki Tarihi Emek Sineması'yla ilgili tartışma aylardır sürüyor. Kültür Bakanlığı, Beyoğlu Belediyesi, Mimarlar Odası, İKSV, Emekseverler görüşlerini açıklasa da iki kurum, mal sahibi Sosyal Güvenlik Kurumu ve bu yapıları kiralayan Kamer İnşaat yetkilileri büyük bir suskunluk içindeydi. İKSV'nin Emek Sineması'yla ilgili 'Süre verin proje üretelim' açıklaması yapması ve yaklaşık 5 bin kişinin Emek'in yıkımını protesto etmesi sonrası Kamer İnşaat kamuoyu önüne çıkma kararı almış gibi görünüyor. Kamer İnşaat'ın yetkilisi, Turkmall şirketinin sahiplerinden Levent Eyüboğlu, yılan hikayesine dönen Emek Sineması tartışmalarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. Koruma Kurulu tarafından onaylanan eldeki proje, Emek Sineması'nın taşınmasını öngörüyor. İşte Eyüboğlu'nun açıklamaları

'BU SİSTEM BİLİNMİYOR'
Kamer İnşaat'ı 2000'li yıllarda satın aldık. Projeye de 2008'de dahil olduk. Biz projeyi tamamlayınca kamuoyu önüne çıkmayı düşünüyorduk. çünkü, Türkiye'de projeyi, kamuya önceden anlatma gibi bir gelenek yok. Sonra dava süreci başladı ve biz de yargıyı etkilememek için davanın bitmesini bekledik.

1993'te Kamer İnşaat ile Emekli Sandığı (şimdi Sosyal Güvenlik Kurumu) arasında imzalanan bir sözleşme gereği bu yapılar 25 yıllığına kiralanıyor. Emekli Sandığı o yıllarda binayı kiracılarından boşaltıp Kamer İnşaat'a teslim edemiyor. Bu sözleşme ancak kiracılar boşaltılınca işlemeye başladı. Bu da 2008'e tekabül ediyor.

Emek Sineması'nı biz o alana yapacağımız kompleksin üst katına taşıyacağız. Bu taşıma sistemi Türkiye'de bilinmediği için de yıkım olarak algılanıyor.

AVM yapmayacağız. Elbet yapacağımız kompleksin içinde ticari üniteler olacak ama sinema müzesi, kitapçılar, sinemalar da olacak.

'SEBEP DEPREM DEĞİL'
Bir deprem raporundan bahsediliyor. Emek Sineması İstanbul'daki birçok yapı gibi yeni deprem yönetmenliğine uygun değil. Ama biz deprem tehlikesi olduğu için yukarı taşımıyoruz yapıyı. Bu rapor bizim binanın yapısıyla ilgili önümüzü görmemiz için aldığımız bir rapor.

Emek Sineması'nın yerinde korunmasıyla ilgili de çalışmalar yaptık. Fakat yaptığımız çalışmalar sonucunda yerinde korunması halinde sürdürülebilir olmadığını gördük.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı projemizi bilmediğini söylüyor. İhmalimiz olabilir, gidip kendisine anlatacağız. Ama İKSV'nin 'Süre verilsin proje üretelim' önerisine de şaşırdım. çünkü iş hayatında çok geçerli bir yol değil bu.

'Yargı süreci devam ediyor '
Mücella Yapıcı (Mimarlar Odası Afet Komitesi Sekreteri): Bu proje kurula önerildiğinde, muhatabı bakanlıktı. Ve bakanlık İTÜ'den alınmış bir teknik raporu dikkate alarak, projeyi onayladı. Biz de bu durumu yargıya taşıdık. Yargı süreci sonucunda üç bilirkişi raporu hazırlandı, sadece birisi var olan projeyi olumladı. Ve ne hikmet ki bu sonuncusunun görüşü dikkate alınarak yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ama biz bu durdurmaya da itiraz ettik. Henüz dava bitmedi. Emek Sineması ancak yerinde kalarak İstanbul'a kazandırılır, aksi takdirde tarihe yalan söyleyen bir yapıya dönüşür.

'Emek yaşasın istiyoruz'
Ahmet Misbah Demircan (Beyoğlu Belediye Başkanı): Bugün Emek Sineması, işletmecisi tarafından terk edilmiş; hizmet veremeyecek harap bir yapı. İhaleyi alan firma; bölgeyi tarihi dokusuna uygun ve kültür sanat havzası olacak şekilde projelendirdi. Projede Emek Sineması korunduğu gibi, birçok salonla güçlendirildi. İyi bir proje olduğunu, Beyoğlu'na değer katacağını düşünüyorum. Yapılan bütün girişimlerden tek beklentimiz; Emek'in bir an önce yaşama dönmesi; maksatlı tartışmalara kurban edilmemesidir. Biz Emek yaşasın istiyoruz.

'Yeni tasarıya yol açsınlar '
Atilla Dorsay: Kamuoyundan gelen tepkilerin çığ gibi artması karşısında, yetkililer buranın bir AVM olmayacağını belirtiyorlar. Peki, bu sözler için 'ehveni şer' mi demeli Uygar ülkelere bakalım. Oralarda tarihi sinema-tiyatrokonser salonlarından hangisi bu yöntemle yukarı kaldırıldı Bunun 'sürdürülebilir bir proje' olmadığını söyleyen Kamercilere artık bir alternatif de var. Eczacıbaşı grubu, yanına kültüre en çok yatırım yapan bir özel sektör kurumu olan Borusan'ı da almış, yeni bir projeye gönüllü oluyor. Bence Kamerciler şu aşamada kenara çekilip bu yeni tasarıya meydan açarlarsa, belki biraz para kaybederler, ama inanılmaz bir saygınlık kazanırlar.

OLKAN ÖZYURT/Sabah