04 / 05 / 2024

Kameralar Süleymaniye'yi kurtardı

Kameralar Süleymaniye'yi kurtardı

Süleymaniye ve Zeyrek semtlerindeki tarihî eser ve camileri 24 saat kameralı gözetim altına alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hırsızlık, yakma ve kaçak kat girişimlerini engelledi 



İki kamerayla başlanan kameralı koruma, İstanbul'daki tarihî yapıların bekçisi haline geldi. İBB Koruma Uygulama ve Denetim (KUDEB) Müdürü Mehmet Şimşek Deniz, bölgeye yerleştirdikleri kameraların bu art niyetli insanların korkulu rüyası olduğunu dile getirdi. Deniz, "Bizlerin amacı tarihî dokunun zarar görmesini önlemek ve ecdat mirası yapıları korumak. Fatih bölgesinde gerek otopark yeri açmak, gerekse yeni bina yapmak amacıyla korumaya alınmış çok sayıda tarihî ahşap yapı yakılarak yok edildi. Ayrıca camiler yaz aylarında sıkça hırsızların saldırısına uğradı. Biz, tarihi eserlerin çokça olduğu bölgeye kurduğumuz kameralı korumayla bu girişimleri önledik. Özellikle kaçak kat çıkma ve yakma girişimleri anında tespit edildi ve emniyet birimlerine bildirildi." dedi.

Kameralar sayesinde bölgede işlenen adi suçların da azaldığını belirten Deniz, proje kapsamında Sultanahmet, Fatih camileri ile Odakule, Galata Kulesi, Topkapı Sarayı'na kurulması planlanan 50 adet kameralı koruma sisteminin de hızla ilerlediğini kaydetti.

360 derece hareket edebilen kameraların görüş açısı oldukça geniş ve çok uzak mesafeleri izleme, fotoğraflama özelliğine sahip. Kamera operatörleri sistemin başında 24 saat vardiyalı bir şekilde nöbet tutuyor. Kameralar ayrıca karanlıkta bile en ufak ayrıntıyı gösterebilme özelliğine sahip.

Hüseyin Keleş/ZAMAN
 


Geri Dön