Kamu İhale Kanunu sil baştan değişiyor!
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker bugünkü köşesinde Kamu İhale Kanunu'nu ve değişikliklerini kaleme aldı.
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker bugünkü köşesinde Kamu İhale Kanunu'nu ve değişikliklerini kaleme aldı.
İşte Çiğdem Toker'in 'Kamu İhale Kanunu sil baştan' başlıklı yazısı...
Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. Yasa sil baştan düzenleniyor. Kamu İhale Kurumu kapsamlı bir şekilde çalışıyor. Kurum, 100 sayfalık metni, şu meslek örgütlerine yolladı:
TOBB, TMMOB, TÜSİAD, MÜSİAD, TMB, TESK, TÜRMOB, TİSK'in yanı sıra tıbbi cihaz, sağlık, inşaat sanayicileri örgütleri. Amaç, “ekonomi reformları”ndaki “kamu alım ihalelerinde reform yapılacaktır” planının hayata geçirilmesi olarak belirtildi.
AB'nin kamu alımları direktifleri son on yılda köklü değişimler yaşadığı için uyum sağlamak şartmış. Yeni paket, ortamın “gül bahçesine” döneceği, saydam, katılımcı ihaleler sürecinin başlayacağı anlamını taşımıyor.
21/b İLE İSTİSNALAR DARALIYOR
Planlanan değişikliklerin ikisi şaşırtıyor:
-21/b'nin hacmi daraltılıyor.
– Alfabenin 29 harfini tüketip iki haneli harf dizini başlatan “istisnalar” düşürülüyor.
(“İstisna” neydi? Derseniz: “Şu iş veya şu kurum Kamu İhale Kanunu'na tabi değil” denmesi.
-Enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerindeki kamu kuruluşlarına ilişkin ayrı kanun koyuluyor.
Adı “Sektörel Kamu Alımları Kanunu” şeklinde belirlendi.
-Yasak fiil ve davranışların kapsamı daha da geniş olacak.
-Yenilikçi bir mal, hizmet veya yapım işine gereksinim olursa, bir veya birden fazla istekliyle (şirket) işbirliğinde bulunabilecek.
– Adayların yeterliliklerinin belirlenmesi amacıyla EKAP'ta sertifikasyon sistemi hayata geçirilecek. “Sosyal ve Özel Nitelikli Alımlar” diye yeni bir alım/ihale türü hazırlanacak.
-Yaklaşık maliyeti ve sözleşme bedeli 2021 için 18 milyon 619 bin 202 TL'yi geçmeyen mal ve hizmet alımları Kamu İhale Kanunu'na tabi tutulmayacak.
21/b NASIL DEĞİŞTİRİLİYOR
Pazarlık usulünün bir türü olan 21/b'nin yeni hali ise şu şekilde planlanıyor:
İhalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması durumunda, ivediliği doğuran halin giderilmesi amacıyla sınırlı olarak, Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması üzerine yapılacak mal veya hizmet alımları ile yapım işleri.
İdarenin kusurundan kaynaklanmayan ve önceden tahmin edilemeyen durumların oluşması üzerine yapılacak mal veya hizmet alımları.
“Ne değişiyor?” derseniz, o da şu şekilde:
21/b maddesine, bu usulün yoğun şekilde tercih edildiği süüreçtee (eleştiriler artınca) torba yasayla dahil edilen ibare çıkarılıyor.
O da şu:
“veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde”
21/b'deki planlanan diğer değişiklik şu şekilde:
İhale, yapılmasını gerektiren acil amacın giderilmesiyle sınırlı tutulacak.
Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!