Sektörel

Kamu kurumları İstanbul Finans Merkezi'ne taşınıyor!

Kamu kurumları kendi hizmet binalarına taşınmaya hazırlanıyor. TOKİ, EPDK, KİK ve BOTAŞ için de hizmet binası inşa edecek. İstanbul Finans Merkezi’nde de bir çok kamu kuruluşu için bina yapılacak.

Kiralık binalarda hizmet veren kamu kurumları kendi hizmet binalarına taşınmaya hazırlanıyor. 2015 sonuna kadar tamamlanacak ve devam eden projelerle birlikte kamu kuruluşları her yıl milyonlarca lira kira bedeli ödemekten kurtulmuş olacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) finans merkezine taşınmasıyla birlikte aylık 1 milyon lirayı bulan İstanbul ve Ankara’daki hizmet binalarına kiralama gideri ödemek zorunda kalmayacak. Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yeni inşaatları ile de çok sayıda kurum daha kiralama giderini en aza indirecek. TOKİ, son olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kamu İhale Kurumu (KİK) ve BOTAŞ için de hizmet binası inşa etmeye hazırlanıyor. EPDK aylık 200 bin, KİK ise aylık 250-300 bin lira arasında kira bedeli ödüyor.  EPDK, KİK ve BOTAŞ’a ilişkin ihale prosedürünün tamamlanmasıyla birlikte kazmanın yıl sonuna kadar vurulması planlanıyor.


Maliye’ye yeni hizmet binası


TOKİ’nin devam eden projelerinde ise aralarında Bakanlık, Üst Kurul, Başkanlık ve genel müdürlüklerin bulunduğu çok sayıda kurum aylık 100 binlerce lira ortalama kiralama bedeli ödüyor. TOKİ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Danıştay Binalarını inşa etmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı binaları da yapılacak.


Maliye Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ek Binası ile Maliye Yüksek Eğitim Merkezi (MAYEM) bina inşaatları ise devam ediyor.


Finansta yeni bina dönemi


Bakanlıklar başta olmak üzere kamu kuruluşlarına ait hizmet binalarına  yönelik çalışmalar devam ederken en önemli adım finans merkezi ile atıldı. İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında BDDK’nın yanı sıra Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve Halkbank’ta yeni binalarına kavuşmuş olacak. Ziraat Bankası’nın genel merkezi 46 ve 40 katlı iki kuleden oluşurken, BDDK 28 katlı binanın yanı sıra iki tane de 17 kattan oluşan toplam 62 katın sahibi. En yüksek bina ise 55 kat ile Merkez Bankası’nın olacak. SPK ise biri 23, diğeri 20 olan 43 katı bulunuyor. Halkbankası’nın kat sayısı 50 olarak öngörülüyor.


Star