27 / 04 / 2024

Kamu yararı kararı ve kamulaştırma kararı nasıl alınır?

Kamu yararı kararı ve kamulaştırma kararı nasıl alınır?

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununda kamulaştırmanın nasıl yapılacağına dair hükümler bulunuyor.Peki, kamu yararı kararı ve kamulaştırma kararı nasıl alınır?Kamu yararı kararı verecek merciler nerelerdir?



Kamu yararı kararı ve kamulaştırma kararı nasıl alınır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin, Devlet ve kamu tüzel kişilerince kamulaştırılabiliyor. 


Kamu yararı kararı verecek merciler nerelerdir?

Kamu idareleri ve kamu tüzel kişileri; Kamulaştırma  maddesinde yer alan k kamulaştırmalarda ilgili bakanlık, Köy yararına kamulaştırmalarda köy ihtiyar kurulu, Belediye yararına kamulaştırmalarda belediye encümeni, İl özel idaresi yararına kamulaştırmalarda il daimi encümeni,Devlet yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu, Yükseköğretim Kurulu yararına kamulaştırmalarda Yükseköğretim Kurulu,Üniversite, Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yararına kamulaştırmalarda yönetim kurulları, Aynı ilçe sınırları içinde birden çok köy ve belediye yararına kamulaştırmalarda ilçe idare kurulu,  Bir il sınırları içindeki birden çok ilçeye bağlı köyler ve belediyeler yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu,  Ayrı illere bağlı birden çok kamu tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda Bakanlar Kurulu,Birden çok il sınırları içindeki Devlet yararına kamulaştırmalarda Bakanlar Kurulu.


Kamu kurumları yararına kamulaştırmalarda yönetim kurulu veya idare meclisi, bunların olmaması halinde yetkili idare organları,


Gerçek kişiler yararına kamulaştırmalarda bu kişilerin, özel hukuk tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda ise; yönetim kurulları veya idare meclislerinin, yoksa yetkili yönetim organlarının başvuruları üzerine gördükleri hizmet bakımından denetimine bağlı oldukları köy, belediye, özel idare veya bakanlık.


Kamulaştırma süreci 

Kamulaştırma, belediyelerin imar planlarının yürürlüğe girmesinden sonra 3 ay içerisinde hazırladıkları imar programlarında belli oluyor. Meclis toplantısında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda hazırlanan 5 yıllık imar programı çerçevesinde imar programlarının görüşülüyor.


Yapılan toplantı sonrasında kamu kuruluşlarına verilen edilen bölgeler, kamu kuruluşlarına bildiriliyor. Kamu kuruluşları, bu program süresi dahilinde kendisine tahsis edilen alanları kamulaştırıyor.


Kamulaştırma hangi hallerde yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön