Kamulaştırılamayan 11,5 milyar TL'lik arsa mağdur etti!
Türkiye genelinde toplam değeri 11,5 milyar lirayı bulan 7 bin 435 arsa 'okul' olarak planlandı, ancak zamanında kamulaştırılmadı. Arsa sahipleri, yıllardır bu gayrimenkulleri için herhangi bir tasarrufta bulunamıyor
Eğitim alanında hedeflenen projelerin zamanında hayata geçirilmemesi, arsaları 'okul arazisi' olarak belirlenen binlerce vatandaşı mağdur etti.
Kamulaştırma gerçekleşmediği için arsa bedellerini alamayan hak sahipleri, buna karşılık Emlak Vergisi'ni ödemek zorunda. Meclis Dilekçe Komisyonu, bu yönde gelen onlarca dilekçeyi değerlendirdi ve belediyelerle kamu kurumlarını kusurlu buldu.
Türkiye, eğitim alanında önemli atılımlar yapıyor. Ancak belediye ve kamu kurumlarının gerekli hassasiyeti göstermemesi, beraberinde ilginç mağduriyetlere yol açıyor. Sınıf mevcutlarının düşürülmesi için Türkiye genelinde belirlenen okul arazilerinden 7 bin 435'i atıl duruyor. Belediyeler, şehir planlarında bu arsaları 'okul arazisi' olarak belirledikleri için hak sahiplerinin gayrimenkuller üzerindeki tasarruf hakları elinden alınmış oldu. Yani vatandaşlar arsalarını herhangi bir şekilde satamıyor veya buralara inşaat yapamıyor. Ancak imar planına alınırken imar programına alınmaması sebebiyle arsa sahipleri yasal olarak Emlak Vergisi'ni ödemek zorunda. TBMM Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvurulara göre, bazı vatandaşlar 20 yılı aşkın süredir vergisini veriyor ancak 'okul arazisi' olarak görüldüğü için arsasına bir çivi bile çakamıyor.
Meclis Dilekçe Komisyonu, şikayetler üzerine, Türkiye genelindeki bu arsaların haritasını çıkardı. 64 milyon 422 bin 488 metrekarelik alan 'okul arazisi' olarak ayrılmasına rağmen hala boş duruyor. Bu arsaların tahmini bedelinin 11,5 milyar lira olduğu belirtiliyor. Komisyon, Milli Eğitim, İçişleri ve Bayındırlık Bakanlığı ile yazışmalar yaptı. Bakanlıklardan gelen cevaplarda, Milli Eğitim il müdürlükleri okul arsalarını kamulaştırmak istediklerini ancak 'kaynak sıkıntısı' sebebiyle bunu gerçekleştiremediklerini belirtiyor. Belediyeler, Milli Eğitim'in arsaları kamulaştırmamasına rağmen 'İhtiyacımız var.' diyerek gayrimenkullerin imar planından çıkarılmasına karşı çıktıklarını ifade ediyor. Belediyeler, Emlak Vergisi'nden mahrum kalmamak için arsaları imar programına almaktan kaçınıyor.
Dilekçe Komisyonu, araştırmalar ve yazışmalar sonrasında hazırladığı raporda, vatandaşın daha fazla mağdur edilmemesi için belediyelerin bu yerleri imar programına almasını, Milli Eğitim müdürlüklerinin de gerekli kamulaştırmayı yapması ve kamulaştırma bedellerinin ödenmesi gerektiğini belirtti. Rapor, TBMM Genel Kurulu gündemine de gönderildi. 1 Ekim'de çalışmalarına başlayacak olan Meclis Genel Kurulu'nun, mesaisinin ilk günlerinde raporu ele alması bekleniyor. TBMM İçtüzüğü'ne göre, Genel Kurul komisyon raporunu aynen kabul edebilir, değiştirebilir veya reddedebilir. Raporun bu haliyle kabul edilmesi halinde, gerekli kaynak aktarımlarının yapılacağı ve vatandaşın 11,5 milyar lirayı bulan kamulaştırma mağduriyetinin kısa sürede giderileceği belirtiliyor.
Habib Güler / ZAMAN