04 / 11 / 2024

Kamulaştırma bedeli tespiti nasıl yapılır?

Kamulaştırma bedeli tespiti nasıl yapılır?

Kamulaştırma bedeli tespiti nasıl yapılır?:Kamulaştırma projesi kapsamında bilirkişi kurulu oluşturuluyor ve bu kurul kamulaştırılacak malı inceleyerek bedeli belirleyecek ölçütleri belirliyor.Belirlenen ölçütlere göre kamulaştırma bedeli tespit ediliyor.





Kamulaştırma bedeli tespiti nasıl yapılır?


Kamulaştırma bedelinin tespitinde kamulaştırma projesi kapsamında bir bilirkişi kurulu oluşturuluyor ve bu kurul kamulaştırılacak malı inceleyerek bedeli belirleyecek ölçütleri belirliyor.


Kamulaştırma, belediye sınırları içerisinde kalan herhangi bir bölgede kamu yararı için özel mülkiyetlerin kamulaştırma bedeli ödenerek satın alınması işlemi olarak ifade ediliyor. Yapılan kamulaştırma bedelinin tespiti ile ilgili hükümler ise Kamulaştırma Kanunu kapsamında belirtiliyor.


Kamulaştırma bedelinin tespiti için mahkeme kamulaştırmanın, hukuka uygun yapılıp yapılmadığıyla ilgilenmeden belirleyeceği bilirkişiler aracılığıyla taşınmazın değerini araştırıyor. Seçilen bilirkişiler, idarenin daha önceden oluşturduğu kıymet takdir komisyonun raporu ile bağlı değildir. Bilirkişiler taşınmazın niteliğini (arazi, arsa veya bina), yüzölçümünü, varsa vergi beyanını, emsal satışları, kıymeti etkileyebilecek tüm objektif nitelik ve unsurları dikkate alarak hazırlayacakları raporları mahkemeye sunarlar. Yapılan bedel tespitinde kamulaştırmayı gerektiren imar ve hizmet teşebbüsünün sebep olacağı değer artışları ile ilerisi için düşünülen kullanma şekillerine göre getireceği karı dikkate alamayacaklardır. Bütün bu bedel belirleme çalışmalarının isabetli olup olmadığını takdir etme yetkisi son olarak hakime ait oluyor.


Kamulaştırma bedelinin tespiti esasları kanunla aşağıdaki gibi belirlenmiştir:


Madde 11

Bilirkişi kurulu, kamulaştırılacak taşınmaz mal veya kaynağın bulunduğu yere mahkeme heyeti ile birlikte giderek, hazır bulunan ilgilileri de dinledikten sonra taşınmaz mal veya kaynağın;


a)Cins ve nevini,

b) Yüzölçümünü.

c) Kıymetini etkileyebilecek bütün nitelik ve unsurlarını ve her unsurun ayrı ayrı değerini,

d)Varsa vergi beyanını,

e)Kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini,

f) Arazilerde, taşınmaz mal veya kaynağın kamulaştırma tarihindeki mevkii ve şartlarına göre ve olduğu gibi kullanılması halinde getireceği net gelirini.

g) Arsalarda, kamulaştırılma gününden önceki özel amacı olmayan emsal satışlara göre satış değerini,

h) Yapılarda, (...)(2) resmi birim fiyatları ve yapı maliyet hesaplarını ve yıpranma payını,

ı) Bedelin tespitinde etkili olacak diğer objektif ölçüleri,

Esas tutarak düzenleyecekleri raporda bütün bu unsurların cevaplarını ayrı ayrı belirtmek suretiyle ve ilgililerin beyanını da dikkate alarak gerekçeli bir değerlendirme raporuna dayalı olarak taşınmaz malın değerini tespit ederler.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön