Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma nasıl yapılır?
Kamulaştırma nedir, kamulaştırma nasıl yapılır? sorularının yanıtları aranıyor. İşte merak edilenler!İşte Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma nasıl yapılır? sorularının merak edilen yanıtları…
Kamulaştırma terimi ile sık sık karşılaşırız, ancak pek az kişi bu kavramın anlamını bilmektedir. İşte Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma nasıl yapılır? sorularının merak edilen yanıtları…
KAMUŞALTIRMA NEDİR?
Kamulaştırmanın ne olduğu pek çok vatandaş tarafından merak edilmektedir. Kamulaştırma, devletin kamu yararını gözeterek yani bunu gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son verme işlemine denilmektedir.
Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartı ile gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olmaktadır.
KAMULAŞTIRMA ŞARTLARI NELERDİR?
İleride ayrıntılarını açıklayacağımız üzere, kamulaştırma işleminin gerçekleştirilebilmesi bazı şartların varlığına bağlıdır:
- Kamulaştırma sadece “yetkili idare” tarafından yapılır.
- Kamulaştırmayı zorunlu kılan bir “kamu yararı” bulunmalıdır.
- Kamulaştırmanın konusu “özel mülkiyete konu olan taşınmaz” bir maldır.
- Kamulaştırılan taşınmazın bedeli “peşin” ödenir.
- Kamulaştırmanın nasıl yapılacağı, nasıl bir yol izleneceği yasadaki esaslara göre belirlenmektedir.
KAMULAŞTIRMA SÜRECİ NASIL İŞLER? İŞTE KAMULAŞTIRMA SÜRECİNE DAİR DETAYLAR!
- Kamulaştırma süreci ilk olarak, Kamulaştırma bedeli için ödenek ayrılmalıdır.
- Daha sonra, kamu yararı kararı ve onayı alınır. Kamu yararı kararı olmaksızın yapılan bir kamulaştırma işlemi şekil bakımından hukuku aykırı nitelik taşımaktadır. Kamu yararı kararı alan yetkili bölümlerin olmaması ya da gereken toplantı ve karar yeter sayılarına uyulmamış olması da işleminin sakatlığı sonucu doğuracak ve bu nedenle kamulaştırmanın iptali yoluna gidilmelidir.
- Sonra ise, idare kamulaştırılacak olan taşınmazı belirlenir ve ortaya konur.
- Dördüncü aşamada ise, idare tarafından kamulaştırma kararı alınır. Karar alındıktan sonra taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu siciline şerh edilir. Bu şerh 3. kişileri bilgilendirme amacını taşır ve taşınmazın satışına engel olmamaktadır. Şerh tarihinden itibaren 6 ay içinde kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmazın idare adına tescili istemiyle dava açıldığına dair belge tapu idaresine sunulmadığı sürece, bu şerh tapu sicilinden tapu idaresince resen silinir.
- Son madde olarak da idarenin satın alma süreci başlamaktadır.
Prefabrik evlerin bakımı nasıl olur? Prefabrik evlere bakım gerekir mi?
Hazır prefabrik evlerin fiyatları ne kadar? İşte detaylar!