25 / 05 / 2024

Kanadanın Eximbankı İstanbula yeni üs kurdu!

Kanadanın Eximbankı İstanbula yeni üs kurdu!

Kanadalı şirketlerin ihracatına ve yurtdışındaki yatırımlarına finansman desteği veren Kanada İhracatı Geliştirme Finansal Kurumu (EDC) Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar ve İsrail bölgesindeki operasyonları için İstanbulu üs seçti



 Kanadanın ihracat kredisi veren kuruluşu EDC, İstanbul Temsilciliğini açıp Türkiyeyi daha yakın markaja aldı

Kanadalı şirketlerin ihracatına ve yurtdışındaki yatırımlarına finansman desteği veren Kanada İhracatı Geliştirme Finansal Kurumu (EDC) Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar ve İsrail bölgesindeki operasyonları için İstanbulu üs seçti. EDCnin temsilcilik ofisi, İstanbulda aralık ayında faaliyete geçen Kanada Konsolosluğu bünyesinde kısa süre önce hizmet vermeye başladı. Başında ise Türkiyeden Kanadaya göçmen olarak giden ve 10 yıldır EDC bünyesinde çalışan Burak Aktaş bulunuyor.
Aktaş ve EDCnin iş geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Benoit Daignault Milliyetin İstanbuldaki faaliyetleri ve Türkiye-Kanada arasındaki iş ilişkilerine yönelik sorularını yanıtladı. Aktaş,

İstanbulda metro hattının uzatılması gündemde. Kanadalı şirketlerin bunlarla yakından ilgili. Üçüncü köprü projesini de yakından izliyorlar. Telekom sektörü bizim için öncelikli.  Elektrik üretimi de önemli diye konuştu.
Özellikle üçüncü köprü projesiyle ilgili Kanadadaki bütün büyük mühendislik firmalarını bilgilendirdiklerini belirten Aktaş, Otoyol özelleştirmeleri konusunda da gerekli bilgilendirmeyi yaptık. Eğer Kanadalı bir şirket, ihaleye katılmak isterse biz burada olacağız dedi.

THY ile konuşuruz
Kanadalı uçak üreticisi Bombardiernin Türkiyenin hızlı büyüyen sivil havacılık sektöründeki fırsatları yakından izlediği biliniyor. Uluslararası basında kısa süre önce bunun için Bombardiernin üretiminin bir kısmını Türkiyede yapma seçeneğini değerlendirdiğine ilişkin haberler yer almıştı.  Aktaş, son durumla ilgili kendilerinin bir açıklama yapamayacağını belirtirken, EDC, THY ile konuşmaktan mutlu olacaktır. Dünyada uçak üreticisi az sayıda şirket var. Bombardier de bunlardan biri demekle yetindi.
Türkiye ile Kanada arasındaki ticaret hacmi 2010 sonu itibariyle 1.5 milyar dolar gibi düşük sayılabilecek bir seviyedeydi. Ancak Daignault bu rakamın hızla artabileceğine dikkat çekti.
EDCnin 2010daki toplam iş hacminin yüzde 30unun yani 25.7 milyar dolarının gelişen ülkelerine yönelik plasmanlar olduğunu belirtirken, gelecek dönemde bunun artmasını beklediklerini ekledi. EDC, son beş yılda Türkiyeye yönelik 5 milyar dolarlık finansman sağladı. EDCnin kredilerinden geçen yıl Türkiyeyle iş yapmak için 400 Kanadalı şirketin faydalandığını aktaran Daignault, bu sayının 18-24 ay içinde 500-600ü bulacağını belirtti.

Göçmen gitti diplomat döndü
Burak Aktaş, Kanadaya göçmen olarak gitmiş bir isim. İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun olan Aktaş, Sabancı Holdingin ihracat departmanında çalışırken bir gün Kanada vizesi almaya gittiğinde, Göçmen olmak ister misiniz sorusuyla karşılaşınca başvuruda bulunmuş. İki yıl sonra Kanadaya göçmen olarak yerleşen Aktaş bugün EDCnin Doğu Akdeniz ve Kafkaslar Blöge Direktörü olarak Türkiyede diplomat statüsüyle görev yapıyor. 

Miliyet/MELİS ŞENERDEM


Geri Dön