29 / 04 / 2024

Kanal İstanbul çevresinde arazi fiyatları fırladı!

Kanal İstanbul çevresinde arazi fiyatları fırladı!

Kanal İstanbul projesinin SED raporunda yer alan bilgilere göre, projenin açıklanmasıyla arazi fiyatları fırladı. Arazi fiyatları 3'er aylık dilimler halinde sırasıyla 50-60 TL, 80-90 TL, 120-130 TL, 160-180 TL, 200-230 TL, 260-300 TL şeklinde arttı.



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker bugünkü köşesinde Kanal İstanbul projesinin SED raporunu kaleme aldı.

İşte Çiğdem Toker'in 'Kanal İstanbul SED raporundaki gerçekler' başlıklı yazısı...

SED, Sosyal Etki Değerlendirme'nin kısaltması. 

Sahibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görünen “İstanbul İli Avcılar Başakşehir Küçükçekmece ve Arnavutköy İlçeleri”ne ilişkin SED raporu, Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. tarafından hazırlanmış. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporundan bağımsız değil elbette. Kapsamlı bir çalışmanın bileşeni. İnsanın içinde kaybolacağı kadar hacimli, ayrıntılı, teknik bir rapordan söz ediyoruz.

Kanal İstanbul tartışmasının yeniden yükselişe geçtiği bugünlerde bu rapordan bazı başlıklar paylaşacağım:

Kanal İstanbul çevresinde arazi fiyatları fırladı!

KONUT VE ARAZİ FİYATLARI

Diğer en önemli tespitlerden biri de şu: Bölgenin rezerv alanı ilan edilmesinden sonra gayrimenkullerin parasal değeri ve ekonomik hacimlerinde iki-üç kat artış olmuş.

Bakın rapordan şu bölüme:

“Projeler duyulmadan önce arazilerin metrekare bedeli 10-15 TL civarındayken, havaalanı ve Kanal İstanbul projelerinin duyulmasıyla beraber arazi fiyatları artmaya başlamıştır.

Yapılan araştırmalarda aktarılan verilere göre; proje yayıldıktan sonra arazi fiyatları üçer aylık dilimler halinde sırasıyla 50-60 TL, 80-90 TL, 120-130 TL, 160-180 TL, 200-230 TL, 260-300 TL aralıklarında olacak şekilde artmıştır.

Bu arazilerin sahiplerinin büyük kısmını önceden köylüler oluştururken, bir kısmı bölge emlakçıları tarafından satın alınan arazilerin projeden sonra mal sahibi profili de değişmiştir.”

Kanal İstanbul güzergahında gayrimenkul fiyatları tavan yaptı!


Geri Dön