30 / 04 / 2024

Kanal İstanbul depreme hazır!

Kanal İstanbul depreme hazır!

Çılgın proje Kanal İstanbul'un temellerinin sağlam atılması ve ekonomik ömrünü sorumsuz tamamlaması için bütün testler tamamlandı. 



Türkiye'nin stratejik ülke olma özelliğini artıracak olan Kanal İstanbul projesinin temellerinin sağlam atılması ve ekonomik ömrünü sorumsuz tamamlaması için bütün testler tamamlandı. 

Takvim gazetesinde yer alan habere göre, deprem kaynaklı gerçekleşebileceği ihtimaline karşı tsunami testleri de başarıyla yapıldı. Kanalın geçeceği güzergahta 100, 500, 2 bin 400 yıllık depremsellik çalışmaları gerçekleştirildi. Kanalın kaç şiddetinde depreme dayanabileceği de çalışıldı. Ayrıca deprem kaynaklı tsunami çalışmaları da yapıldı. 

Karadeniz-Marmara arasında rüzgar verileri çalışması, zemin ve jeolojik durumu da çalışıldı. Kompleks bir yapıda olacak ihale için yap-işlet-devret kısmına da dünyanın pek çok önde gelen firmasının şimdiden hazırlık yaptığı ve kanalın ihalesinde yer almak için çalışmalar başlattığı belirtildi. Çılgın proje Kanal İstanbul kapsamında deniz turizminden elde edilen gelirin artırılması için 2 yat limanı da yapılacağı gibi hükümetin 2035 yılında 60 bin konaklama ve bağlama kapasiteli yat limanları çalışmaları çerçevesinde Küçükçekmece ve Sazlıdere Yat Limanları ile ilave 2 bin 60 teknenin yanaşabileceği limanlar da yapılacak. Bu limanların da yine yapılması planlanan konteyner limanı ve adalarla birlikte yapişlet- devret modeli kapsamında ihale edilmesi planlanıyor.


Geri Dön