Ulaşım

Kanal İstanbul gayrimenkul piyasasını nasıl etkiledi?

Yapımı tamamlanan ya da yapımı devam eden mega projeler, çevresindeki arsa ve konut fiyatlarını da etkiliyor. Peki Kanal İstanbul gayrimenkul piyasasını nasıl etkiledi?

Hayata geçirilen mega projelere henüz planlama aşamasındayken bile geçtiği bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını artırıyor. Köprü, otoyol, havalimanı, tünel ve tüp geçit gibi projeler ulaşım sorunlarına alternatifler sunarken geçtikleri yerleri de ihya ediyor.


Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Çanakkale Köprüsü’nün etkisiyle Kocaeli’nde 2003’te metrekaresi 5 lira olan tarla fiyatı bugün 100-150 liraya çıktı. 3. köprü ve 3. havalimanının etkisiyle Arnavutköy merkezde yerleşim bölgesindeki tarla vasıflı taşınmazlar için 2013’de metrekaresi 500-600 TL denirken, bugün 2 bin TL'ye kadar ulaştı.


Kanal İstanbul'un son sondaj çalışması tamamlandı! 


Kanal İstanbul gayrimenkul piyasasını nasıl etkiledi?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın dün açıkladığı güzergah aslında sürpriz olmadı. Bakan Arslan daha önce 5 güzergah açıklamış ve üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Bunun da etkisiyle son yıllarda arsa ve konut fiyatları yükselmeye başladı. Hatta konut ve arsalar ‘Kanal manzaralı’ ya da ‘Kanal’a komşu’ diye pazarlandı.  Arnavutköy’de emlak ofisi sayısı bini aştı. Bakkalından manavına, kasabından hayvan satıcısına kadar herkes emlak ofisi açtı ve hayali harita ve güzergahlarla pazarlama yaptı.


"Alım çoktan yapıldı"

2011 yılından bu yana konuşulan projede belirsizlikler silindi. 2010’dan bugüne kadar yaşanan büyük fiyat artışında tek başına Kanal İstanbul’un değil, 3. havalimanı ve 3. köprü dahil, 3 projenin etkisine dikkat çeken TSKB’nin Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Fiyat artışı sürecek ama geçmiş 7 yıldaki gibi büyük artışlar beklemek gerçekçi olmaz. Yatırımcı bugüne kadar yatırımını zaten yaptı. Bundan sonra insanlar daha net adımlar görmek ister. İhale yapılır ve inşaat başlarsa değerler oynar. Yatırımcı hem arsa hem ev için inşaatın başladığını görmek ister. Bir de çevresindeki yapılaşma koşullarının netleşmesi önemli. Bu da ikinci bir değer artış dalgası yaratabilir" açıklamasında bulundu. 

 

Kanal İstanbul'un güzergahı açıklandı! 

 

 

Vatan Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre ise, , Küçükçekmece’de konut fiyatları son 4 yılda yüzde 60 artış gösterdi. Endeksa.com verilerine göre, Mega projelerin kesişim noktası Başakşehir, Kanal İstanbul’un net güzergahında daha da ön plana çıkacak.Başakşehir’de ise 4 yıllık konut değer artışı yüzde 44’ü buldu. 



Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, "rojenin güzergahındaki bölgelerde konut fiyat artışının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz. Arnavutköy’ün önümüzdeki dönemde de en fazla gelişim ve fiyat artışı potansiyeli barındırdığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.



TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu ise "Güzergah üzerindeki arazilerin yanında proje güzergahı üzerindeki konutlara olan talep de dikkat çekici hale geldi. Tahmini proje hattı üzerindeki Arnavutköy, Küçükçekmece, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerindeki değerler etkilendi" dedi

 

Kanal İstanbul'da bilinmesi gereken 10 madde! 

 

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre kamuoyunda 'çılgın proje' olarak bilinen Kanal İstanbul projesinin güzergâhının belli olması gözleri gayrimenkul sektörüne çevirdi. 

 

Projeden önce ciddi talep almayan bölgede, Kanal İstanbul ile ilgili söylentiler önemli bir hareket sağladı. Söylentilerden önce oldukça düşük fiyatlardan el değiştiren konutlar 4'e katlarken, vasıfsız araziler ise tam 100 kat değer kazandı.

 

EYG Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, mega projelerin bölgelerin gelişimine önemli katkılar sağladığına dikkat çekerek, "Bölgeye bakış açısı değişir. Bölge uzun süre popülerliğini koruyacak. Burada önce bir hikâye vardı, bunu satın alanlar önemli kazançlar elde etti" dedi. Bölgelerde oluşan fiyatlara bakıldığında ise bin kata varan artışlar görmek mümkün. Örneğin Terkos'ta metrekaresi 50 lira olan arsanın fiyatı 500 liraya kadar çıkmış durumda. Sazlıbosna'da metrekaresi 10 liraya alınabilen arsanın metrekaresi ise 500 TL'yi buluyor.

 

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, "21'inci Yüzyıl Kanal İstanbul ile anılacak. Bu proje Türkiye'nin nereye geldiğini ortaya koyuyor. Öyle ki proje sadece Türkiye'de değil dünyada siyasetten ekonomiye birçok alanda değişiklik oluşturacak. Bu dev projenin en büyük faydasını ise gelecek nesillerimiz görecek. Türkiye ders kitaplarına da konu olacak bu proje ile siyasi, coğrafi, ekonomik anlamda birçok arenada daha fazla söz sahibi olacak" dedi.

 

Hunca'nın doğrudan satış şirketi Huncalife, 60 bin temsilciyi 100 bine çıkarıp 130 milyon liralık ciro yapacak. Hunca Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hunca, 4 ay önce resmen Ar-Ge merkezi unvanı aldıklarını, dolayısıyla ürettikleri ürünlerin arkasında devletin garantisi olduğunu söyledi. Hunca, buradan hareketle bu yıl Çerkezköy'deki üretim tesislerine ek olarak 5 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını dile getirdi.

 


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, sektörde yapılan yeni düzenlemelerle Türk Telekom gibi yakın izlemeye alınan kredilerin takibe dönüşümü için belirlenen bir süre olmadığını ve bankaların bu kredilerden zarar beklemesi durumunda takibe alabileceklerini söyledi. Türk Ekonomi Bankası ile Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği işbirliğinde düzenlenen '3. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Konferansı'nda konuşan Akben, sektörün finansal sağlamlık ve istikrar göstergeleri bakımından güçlü olduğunu söyledi.