02 / 05 / 2024

Kanal İstanbul güzergahında çiftçilerin tahliyesi isteniyor iddiası!

Kanal İstanbul güzergahında çiftçilerin tahliyesi isteniyor iddiası!

Kanal İstanbul'un yarısından fazlasının geçtiği Arnavutköy'de, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nun çiftçilere ilişkin aldığı karara Ziraat Mühendisleri Odası tepki göstererek, tek geçim kaynağı çiftçilik olan ailelerin yaşam alanlarından alınacağını belirtti. 



İstanbul Arnavutköy İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin Ekim 2020'de çıkardığı 58 numaralı kararda, bölgede hayvancılık ve çiftçilik yapanların en geç Nisan 2021'e kadar tahliye işlemlerini başlatmaları ifade edildi. Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre; bu sürede hayvanların ahırlardan dışarı çıkarılmaması uyarısında da bulunuldu. Hıfzıssıhha karara neden olarak, ilçe genelinde bulunan hayvan ahırlarını, burada beslenen hayvanların başı boş veya kontrollü olarak ilçe dahilinde engellenmesini gösterdi. İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, kararın eşitlik ve bilimsellikten uzak olduğunu savunarak Arnavutköy tarım alanlarının "inşaat rantına" teslim edileceğini iddia etti. 

Kanal İstanbul güzergahında çiftçilerin tahliyesi isteniyor iddiası!

'ARNAVUTKÖY'DE 500 ÇİFTÇİ AİLESİNE SÜRGÜN NİTELİĞİNDE TEBLİĞ'

Arnavutköy İlçesi Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Ekim 2020'de, "İlçe genelinde bulunan hayvan ahırları, burada beslenen hayvanların başı boş veya kontrollü olarak ilçe dahilinde dolaştırılmaları ve bu tarz olumsuz durumun önlenmesine yönelik tedbirlerin görüşülmesi” gündemiyle toplanmış ve şu kararı açıklamıştı:

"İlçemiz Taşoluk Mahallesi, Haraççı Mahallesi, İstiklal Mahallesi, Adnan Menderes Mahallesi ve Arnavutköy Merkez Mahallesi’nde bulunan tüm hayvan ahırlarının, ivedi bir şekilde tahliye edilmesine..." 

Kararın hayvan ve ahır sahiplerine değişik tarihlerde tebliğ edilmesinin ardından en geç Nisan 2021'e kadar tahliye olmaları talep edildi.

Karara tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası yayınladığı basın bildirisinde, Arnavutköy ilçesinde tarımsal üretimle uğraşan yaklaşık 500 çiftçi ailesi olduğu belirtilerek, 72 bin dekar tarım alanında ağırlıklı şekilde hububat, ayçiçeği, kanola, fiğ ve silajlık mısır ekimi yapıldığını söyledi. Alınan kararın mega projelere rant alanı açmak için olduğunu iddia eden ZMO, "Bern Sözleşmesi’ne göre bulunduğu yerde koruma altına alınması taahhüt edilen nadir ve endemik bir bitki olan Centaurea Hermannii (Çatalca Peygamber Çiçeği) adlı bitkinin korunması için Arnavutköy-Şamlar kara yolunun inşası esnasında güzergâh değişikliği yapılmıştır. Kanal İstanbul Projesi bu kumul ekosistemini tahrip etme tehlikesi barındırmaktadır" diye konuştu.

Kanal İstanbul güzergahında çiftçilerin tahliyesi isteniyor iddiası!

KANAL İSTANBULUN YARISINDAN FAZLASI ARNAVUTKÖY SINIRLARINDA

Arnavutköy’ün ekolojik, kültürel ve sosyolojik yapısı 3 koldan kırıma uğradığı kaydedilen açıklamada ilçenin, mega projelerin kesişme noktası haline getirildiği şu şekilde açıklandı: 

"3. Köprü Yolu Kuzey Marmara Otoyolu için Arnavutköy'de Deliklikaya, Hadımköy, Ömerli, Sazlıbosna ve Yeşilbayır mahallelerinde acele kamulaştırma kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırmalar yapılmıştır. 45 kilometre uzunluğunda planlanan Kanal İstanbul’un 28,6 kilometresi Arnavutköy sınırlarından geçmektedir."

Nihat Özdemir: Kanal İstanbul projesiyle ilgileniyoruz!

Kanal İstanbul projesinde son durum ne? 


Geri Dön