27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul projesinde son durum ne? 

Kanal İstanbul projesinde son durum ne? 

Çılgın proje Kanal İstanbul'da son durum ne? Geçtiğimiz hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da açıklamalarda bulunduğu proje ne zaman hayata geçecek? İşte Kanal İstanbul projesinde son durum...



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Asrın projesi' olarak açıkladığı ve 'Çılgın proje' şeklinde nitelendirdiği Kanal İstanbul projesi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 

Ocak ayı başında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesinin planlarının askıya çıkacağını müjdelemişti. Kurum "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla beraber, Cumhuriyet tarihimizin en büyük dönüşüm projesini hayata geçiriyoruz. Yüzde 52'sini yeşil alanlara ve sosyal donatılara ayırdığımız Kanal İstanbul Projemizin ÇED sürecini üniversitelerimizin, vatandaşlarımızın görüşlerini alarak tamamladık. Üç etapta çevre düzeni planlarımızı onayladık.

Planlarımızı tamamladık inşallah ocak ayı itibarıyla planlarımızı askıya çıkaracağız. 2021 yılı Kanal İstanbul'un başladığı ve hızlı bir şekilde yapılacağı bir yıl olacaktır. İlk yarısında temelleri atılır diye düşünüyorum. Ülkemize, İstanbul'umuza yakışacak bir proje olması açısından gerek çevrenin korunması gerek doğal kaynakların zarar görmemesi gerek İstanbul Boğazı'ndaki tehlikenin ortadan kaldırılması adına çalışmalarımızı detaylı yapıyoruz" açıklamasında bulunmuştu. 

Kanal İstanbul projesinde son durum ne? 

Yine Ocak ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projeye ilişkin yaptığı açıklamada "En kısa zamanda işe başlamak için sabırsızlanıyoruz" demişti. Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'la ilgili olarak, "Dünyadaki ticaretin yüzde 90’ı gemiler ve deniz üzerinden dönmekte, o yüzden Karadeniz’deki limanlara çok büyük yatırımlar yapılmakta, liman hacimleri genişlemekte. Şu anda Karadeniz'de ve Marmara'da günlerce süren gemi beklemeleri yaşanmakta. Kanal İstanbul sadece bu su yoluna alternatif bir proje değil, o alan ile birlikte hem teknolojinin hem bilimin hem sanatın hem turizmin gelişeceği bir bölge olarak planlanmakta. Oradaki alanların bir kısmında İstanbul’daki depreme yönelik konutların üretilmesi için de planlanmış bir proje. O yüzden Kanal İstanbul çok önemsediğimiz ve ülkeye çok katkısı bulunacak, dünya ölçeğinde çok büyük bir proje. Projeleri bir taraftan tamamlıyoruz, bir taraftan imar planlarına çalışıyoruz" demişti. 

Kanal İstanbul projesinde son durum ne? 

Kanal İstanbul projesinin Boğaz geçişlerine alternatif bir yol olması planlanıyor. Türkiye'nin en çevreci projesi olarak tanıtılan Kanal İstanbul projesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kanal İstanbul Projesi ile İstanbul çok daha farklı bir görünüme ve uluslararası anlamda da çok farklı bir güce ulaşacaktır" açıklamalarında bulundu. 

Kanal İstanbul projesinde son durum ne? 

Projede son durum ne?

Çalışmaların hız kesmeden sürdüğü Kanal İstanbul projesi için, Adil Karaismailoğlu, "2021'de Kanal İstanbul için önemli ilerlemeler olacak inşallah. 2021'de kazma vurmak için çalışıyoruz. Süreç devam ediyor" dedi.

Proje kapsamında tasarımın hazır olduğu fakat uygulama projesinin henüz hazırlanmadığı belirtiliyor. 

Projenin çevresinde inşa edilecek “Yenişehir”in Başakşehir Şahintepe sınırları içinde kalan yapı adalarında tapu sürecide Aralık ortalarında başlamıştı. 

Projenin yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilme ihtimalinin yanı sıra alternatif modellerin de tercih edilme ihtimali bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 2023 hedefleri kapsamında, Kanal İstanbul projesinin de 2023 yılı itibariyle açılacağı da konuşulanlar arasında yer alıyor.

Kanal İstanbul projesinde son durum ne? 

Adil Karaismailoğlu, projeye ilişkin yaptığı son açıklamada, "Kanal İstanbul, rezerv alanıyla birlikte planlanan teknolojik, üniversite, sağlık ve turizm, İstanbul'un gelecekteki depreme karşı yapılacak rezerv konut alanlarıyla dünyaya yön verecek bir proje. Proje çalışmalarımız bitmek üzere. Buranın ihale yöntemiyle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Yasal düzenlemeler yakında yapılacak. Burada daha önce belediye ile koordinasyon içerisinde çalışmalar yapılıyordu. Arada imzalanmış protokoller var ama mevcut yönetimle anlaşamayacağımız konular da var. Sonuçta bir Türkiye projesi bu. Bunları oluşturduktan sonra yolumuza devam edeceğiz. Herhangi bir sıkıntımız yok. Burası kendi kaynağını üreten bir ekosistem olacak. Şu anda hukukçularımız çalışıyor. Bunlar geldikten sonra süreç hızlanacak. Rezerv alanla ilgili daha önce bir kanuni düzenleme yapılmıştı. Ona bazı maddelerin ilave edilmesi gerekiyor" demişti. 

Kanal İstanbul 2023'te açılacak mı?

Kanal İstanbul projesinde çalışmalar tam gaz!


Geri Dön