22 / 12 / 2024

Kanal İstanbul projesinde çalışmalar tam gaz!

Kanal İstanbul projesinde çalışmalar tam gaz!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesi ile ilgili, "İhale için talipli olan çok var, çok farklı ülkeler var. 2021'de Kanal İstanbul için önemli ilerlemeler olacak" demişti. Peki, Kanal İstanbul'la hangi çalışmalar yürütülüyor, beklentiler neler?



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asrın projesi ve çılgın proje olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Habertürk'ten Olay Aydilek'in haberine göre; Karaismailoğlu, "İhale için talipli olan çok var, çok farklı ülkeler var. 2021'de Kanal İstanbul için önemli ilerlemeler olacak" dedi. Karaismailoğlu, “2021’de kazma vurulur mu?” sorusunu, “Çalışıyoruz, süreç devam ediyor” diyerek yanıtladı.

Kanal İstanbul projesinde çalışmalar tam gaz!

Peki, Kanal İstanbul ile ilgili hangi çalışmalar sürdürülüyor, beklentiler neler? Projeye ilişkin  Ankara  kulislerinde konuşulanlar şu şekilde: 

-İKİ GENEL MÜDÜRLÜK ÖNE ÇIKIYOR: Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, proje için çalışıyor. Projenin, “ana sorumlusu” olarak görevde bulunuyor. 

Karayolları Genel Müdürlüğü de projenin belli bir bölümünde olacak. 2021 yılı yatırım programında, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından “Kanal İstanbul Bağlantı Yolları, Etüt, Proje ve Yapımı” adı altında 2013-2024 yılları arasında 8 milyar 629 milyon TL’lik bütçe ayrıldığı ifade edildi. Bu yıl 150 kilometrelik bölünmüş yol için bin TL ödenek ayrıldı.

-FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI: Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, projeye ilişkin bir fizibilite çalışması yapmıştı. Yatırım tutarı en az 15 milyar dolar (bugünkü kurla 100 milyar TL’yi aşkın) olarak belirlendi. Yatırım süresinin de 7 yıl olarak hesaplandığı belirtildi. Bazı uzmanlar, bu süreyi “iyimser” gördü. 

-İHALE ŞARTNAMESİ: Genel Müdürlük, ihaleye yönelik şartname üzerinde de çalışmalar yürüttü. İhalenin, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilmesi benimsendi. Fakat, bu büyüklükte (gerek fiziki, gerekse de finansal yönden) bir işin, en az 5 ya da 6 parça olarak ihale edilebileceği ifade ediliyor. 

Kanal İstanbul projesinde çalışmalar tam gaz!

-DEVLET İNŞAATTA YER ALIR MI? Projeyi, olası yatırımcılar için çok daha cazip hale getirmek için önemli bir adım atılabileceği de gündeme gelebilir. Buna göre devlet, doğrudan inşaat aşamasında olabilir. Bu büyüklükte bir projeye yatırımcı ilgisini ve güvenini artırabilir. Bu elbette, bir seçenek olarak belirtiliyor.

-TASARIM PROJESİ: Tasarım projesinin hazır olduğu, henüz uygulama projesinin bulunmadığı kaydediliyor.

-FİNANSMAN ÖNEMLİ BİR KONU: Finansman, büyük ve en önemli ¬konu başlığı olarak öne çıkıyor. Bu konuda temasların hızlandırılması, potansiyel yatırımcılarla ve finansörlerle ayrıntılı görüşmelerin gerçekleştirilmesinin önemine işaret ediliyor.

-ÇOK DÜŞÜK OLASILIK: İhalenin bu yıl tamamlanması ve proje için “kazma” vurulması çok düşük olasılık olarak değerlendiriliyor.

2021'de Kanal İstanbul için önemli ilerlemeler olacak!

Kanal İstanbul projesinin temeli 2021'in ilk yarısında atılacak!


Geri Dön