22 / 12 / 2024

Kanal İstanbul için özel kanun geliyor!

Kanal İstanbul için özel kanun geliyor!

Yılın ikinci yarısında ihale süreci başlayacak olan Çılgın proje Kanal İstanbul’la ilgili yapılacakları tek çatıda toplayacak özel bir kanun hazırlanıyor



 

Türkiye'nin vizyon projelerinden olan ve yılın ilk yarısı ÇED süreci dahil tüm çalışmalarının tamamlanarak, ikinci yarısında ihale sürecinin başlatılması planlanan çılgın proje Kanal İstanbul için özel kanun hazırlanacak. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kanal İstanbul'a ilişkin yapılacakların tek bir çatıda toplanması için bir yasa tasarısı hazırlıyor. Tüm dünyada yankı uyandıran ve deniz ticareti noktasında önemli bir adım olacak çılgın proje böylece hiçbir aksiliğe uğramadan tamamlanacak.

HER BAKANLIĞA GÖREV


Kanal İstanbul projesi kapsamında neredeyse her bakanlığa görev düşecek. Enerji nakil hatları ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, çevre ve şehir düzenlemesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarihi buluntular ve turistik çalışmalarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı, maliyeti ile ilgili Ekonomi ve Maliye bakanlıkları başta olmak üzere birçok bakanlık ve kamu kurumuna sorumluluklar da yüklenecek. Bu kapsamda her kamu kurum ve kuruluşunun yapacaklarının belirlenmesi ve bunun koordineli şekilde yürütülmesi için bir yasa tasarısı hazırlanması için bakanlığa talimat verildiği belirtildi. Bu kapsamda Ulaştırma Bakanlığı çalışmalarını başlatırken, çalışmaların ihalenin yapılacağı yılın ikinci yarısına yetiştirilip, Bakanlar Kurulu'na sunulması planlanıyor.

TRAFİK HACMİ ARTTI


Kanal İstanbul'a neden gereksinim duyulduğuna ilişkin yapılan ön çalışmalarda da bakanlık önemli değerlendirmeler yaptı. Türk Boğazları'nda trafik hacminin tehlikeli boyutlara ulaştığı kanaatine de varıldı. Her yıl İstanbul Boğazı'ndan 50 bin, Süveyş Kanalı'ndan 17 bin, Panama Kanalı'ndan ise 13 bin 500 adet gemi geçiyor. Ayrıca İstanbul Boğazı'nda her gün 2 bin 500 adet deniz aracı iki yaka arasında git-gel yapıyor.

İNŞAATI 5 YILDA BİTECEK


Bakanlık tarafından yapılan ön çalışmada, Kanal İstanbul yapılmazsa İstanbul Boğazı'ndan geçecek olan gemi sayısındaki artış ve yaratacağı risklere de dikkat çekildi. Buna göre, 2030 yılında 65 bin, 2050 yılında 95 bin, 2070 yılında 115 bin geminin geçmesi planlanıyor. 45 kilometre uzunluğundaki Küçükçekmece Gölü-Sazlıdere Barajı- Terkos Gölü'nün doğusunu takip eden güzergâhın inşaatının 5 yılda tamamlanması planlanıyor.


Geri Dön