28 / 04 / 2024

Kanal İstanbul Projesi'nin finansmanı mecliste!

Kanal İstanbul Projesi'nin finansmanı mecliste!

Kanal İstanbul Projesi'ne ayrılacak finansman ile yapılabilecek kamu hizmetleri meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanrıkulu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Kanal İstanbul Projesi'ne ayrılacak finansman ile yapılabilecek kamu hizmetlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tanrıkulu, ''Kanal İstanbul projesinin yatırım bedelinin 75 milyar TL olarak açıklandığı haberleri basına yansımıştır. Bu tutar, bugünkü döviz kuru üzerinden 12 Milyar 626 Milyon Dolara tekabül etmektedir. 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda 2018 yılında hazırlanan resmi sunumda dönemin genel müdürünün imzasını taşıyan sunumda, Kanal İstanbul'un toplam maliyetinin 20 Milyar Dolara mal olacağı ifade edilirken 40 sayfalık sunumun 37. sayfasında, "toplam kazi, nakliye ve depolama maliyeti: 10 Milyar Dolar, kaplama, sızdırmazlık, zemin islahi, mendirekler, acil yanaşma rihtımları, işletme tesisleri vb: 5 Milyar Dolar, toplam kanal yapım maliyeti: 15 Milyar Dolar, altyapı deplasmanları ve ulaşım sistemleri: 5 Milyar Dolar" verileri yer almıştır'' diye konuştu. 

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu'nun soruları:

1. Kanal İstanbul Projesinin yatırım bedeli ile Emeklilikte Yaşa Takılan kaç  vatandaşımızın sorunu çözülebilir? 

2. Kanal İstanbul Projesinin yatırım bedeli ile kaç KOSGEB Projesi desteklenebilir? 

3. Kanal İstanbul Projesinin yatırım bedeli ile kaç öğrencini öğrenim kredisi borcu 
kapatılabilir? 

4. Kanal İstanbul Projesinin yatırım bedeli ile kaç öğrenciye burs verilebilir? 

5. Genç nüfusta işsizlik oranı 4,5 puanlık artış ile yüzde 26,1 olurken 15-64 yaş  grubunda bu oranın 2,4 puanlık artış ile yüzde 14,1 olarak gerçekleştiğini dikkate aldığımızda, kaç vatandaşımızın işsizlik sorununu ortadan kaldırabilecek yatırımlar 
yapılabilir? 

6. Kanal İstanbul Projesinin yatırım bedeli ile kaç köye içme suyu şebekesi yaptırılabilir? 


 


Geri Dön