Kanal İstanbul projesiyle İstanbul hangi avantajları kazanacak?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Süveyş’te karaya oturan gemiden sonra Avrupa ve Asya’yı bağlayan ticaret yolu Orta Koridor’un öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çekti. Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul, Orta Koridor’daki varlığımızı ve hakimiyetimizi artıracak” dedi.
İstanbul’un, Kanal İstanbul Projesi ile Süveyş Kanalı’nda yaşanan gemi kazası sonrasında dünya ticaretinin ‘hub’ merkezi olabileceği vurgulanıyor. Yeni Şafak'tan Yasemin Asan'ın haberine göre; son dönemde Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havaalanı gibi hizmete sunulan ve Kanal İstanbul gibi kazma vurulmaya hazırlanılan projelerle çehresi değişen mega kentin tüm kara, su ve hava yollarının birleştiği bir merkezde olduğunun, farklı ulaşım ve iletişim ağlarında yaşanan güvenlik sorunlarına bağlı olarak küresel ticaretin çok özel bir hubı olarak öne çıktığının altı çiziliyor.
Hub, deniz, kara, havadan yolcu ve yük taşımacılığında geçiş yapılan yerlere deniliyor.
STRATEJİK ADIM
Kanal İstanbul projesinin değişen dünyanın yeni konjonktürü içerisinde yeni ve stratejik bir adım olarak görüldüğüne dikkat çekilirken, Süveyş Kanalı’nda yaşanan kaza sonrası küresel ticaretin sektelediği, kazanın orta kuşak Türkiye ve Kuzey deniz yolu gibi alternatif yolları etkinleştirilmesini de gündeme getirdiği belirtiliyor. Kanal dahil diğer projelerin İstanbul’u ve Türkiye’yi dünyaya hazırlamak olduğuna vurgu yapılırken, bu anlamda Kanal İstanbul Projesi’nin değişen dünyanın yeni konjonktürü içerisinde yeni ve stratejik bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.
ÇEVRE PROJESİ
Küresel ticarete alternatifinin yanı sıra Kanal İstanbul projesinin İstanbul’u ve boğazları afetler ve gemi kazalarına karşı da koruyacak bir şehircilik projesi şeklinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Projenin boğazlarda artan gemi trafiği ve yaşanan kazalara önlem olarak planlandığının altı çiziliyor. Bu kapsamda İstanbul Boğazı’nın Panama Kanalı’nın dört katı, Süveyş Kanalı’nın üç katı deniz trafiğine ev sahipliği yaptığına vurgu yapılıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜME DESTEK
Yine Kanal İstanbul projesinin aynı zamanda bir kentsel dönüşüm projesi olduğu ifade edilirken, “Şu an İstanbul’da bilimsel çalışmalar sonucu tespit edilen 1.5 milyon riskli konut var. Bunlardan da 300 bini acil dönüşmesi gereken binalardan. Bu anlamda Kanal İstanbul projemizle büyük İstanbul dönüşümü için de büyük bir çalışma yapılıyor” deniliyor.
Uzmanlar, Kanal İstanbul projesinin uluslararası alanda stratejik önemi olduğuna ve İstanbul Boğazını koruma, kurtarma projesi olduğuna da dikkat çekiyor.
Kanal İstanbul Orta Koridor'un bileşeni olacak!
Kanal İstanbul için flaş açıklama!