Genel

Kanal İstanbul tartışılırken Tünel İstanbul bitti bile!

Marmaradan Karadenize açılacak ikinci boğaz şimdiden milyonlarca kişinin hayalini süslemeye başladı. Ancak bu arada, Kanal İstanbul kadar çılgın olmasa da, bir başka süper İstanbul projesi sessiz sedasız tamamlandı

Marmaradan Karadenize açılacak ikinci boğaz şimdiden milyonlarca kişinin hayalini süslemeye başladı. Ancak bu arada, Kanal İstanbul kadar çılgın olmasa da, bir başka süper İstanbul projesi sessiz sedasız tamamlandı. Boğazı Haliçe bağlayacak olan Tünel İstanbulda yolun sonuna gelindi. Boğazın bol oksijenli suyunun Kağıthane deresi ile kucaklaşmasına sayılı günler kaldı.

HALİÇE CAN SUYU

İstanbul Boğazından Haliçe temiz su aktarmak için inşa edilen tünelin kazılmasına 27 Ağustos 2009da başlandı. Boğazın suyunu Sarıyerden Ayazağaya ulaştıracak olan tünel 2 metre 20 santim çapında ve 4990 metre uzunluğunda. 400 gündür devam eden tünel açma çalışmalarında artık sona gelindi. Önümüzdeki aydan itibaren günde 260 bin metreküp deniz suyu bu tünelden Kağıthane Deresine ulaştırılacak. 5 bin metrelik deniz suyu hattı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi 38 milyon lira para harcadı. Sarıyer-Ayazağa arasındaki su hattının 4300 metrelik bölümü tünel açılarak, 700 metrelik bölümü ise boru itme yöntemi ile açıldı. Tünelin derinliği 12 metre ile 140 metre arasında değişiyor.

KAĞITHANE DERESİNDE RAFTİNG

Projenin hayata geçmesiyle Kağıthane Deresinde ve Haliçte sürekli su sirkülasyonu sağlanacak. Temiz Boğaz Suyunun Haliçe ulaşmasıyla bir zamanlar kötü kokusuyla yanına yaklaşılamayan Haliç, pırıl pırıl suyuyla adeta ikinci boğaziçi olacak. İstanbul için çok büyük önem taşıyan bu proje önemli, dünyaya da örnek olacak nitelikte. İstanbul Boğazından aktarılacak su ile Haliç tekrar oksijenine ve sirkülasyonuna kavuşacak. Boğazdan su akmaya başladığında Haliçin ekolojik parametreleri yükselecek. Güldür güldür akmaya başlayacak olan Kağıthane deresinde rafting bile yapılabilecek.

Türkiye