Ulaşım

Kanal İstanbul'a ilişkin 24 sorun mecliste!

İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Kanal İstanbul Projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Sorularını Başbakan Davutoğlu'na yönelten Yedekçi ilk olarak Kanal İstanbul projesinin ekolojik, ekonomik olarak Marmara ve Karadeniz'e etkilerini sordu..


İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Kanal İstanbul Projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekçi önergesinde Kanal İstanbul'un bilim insanlarının açıklamalarına göre İstanbul’un doğasını bozacağını, su havzalarına tarım alanlarına, ormanlara önemli ölçüde zarar vereceğini belirtti.

 

Sorularının Başbakan Davutoğlu tarafından yanıtlandırılmasını talep eden Yedekçi ilk olarak Kanal İstanbul projesinin ekolojik ve ekonomik olarak Marmara ve Karadeniz'e etkilerini sordu.


Kanal İstanbul projesinin bilimsel, ekonomik ve ekolojik dengeyi bozacağını, yeterince düşünülmemiş kamu yararı gözetmeyen kentleşme ve yaşam alanlarını tüketeceğini ifade eden Yedekçi önergesinde Kanal İstanbul’un etrafında nasıl bir yapılaşma düşünüldüğü sorusuna da yer verdi.


Yedekçi'nin soruları


1.    Kanal İstanbul projesinin ekolojik, ekonomik olarak Marmara ve Karadeniz'e etkileri nedir?


2.    Kanal İstanbul’un gerek Marmara ve gerekse Karadeniz’e olası büyük ölçekli olumsuz etkileri konusunda ülkemizdeki deniz bilimcilerden, Mimarlık, Şehir Plancılığı Bilimi, Çevre Bilimcilerden herhangi bir görüş alınmış mıdır? Alınmış ise, Kanal İstanbul’un Marmara ve Karadeniz’e olası etkileri konusunda ilgililerin bilimsel görüşleri nelerdir?


3.    Kanal İstanbul’un planlandığı alanda arsa spekülasyonlarının oluşmaması için neler yapılacaktır?


4.    Kanal İstanbul’un Mimarlık, Şehir Plancılığı Bilimi, çevre Bilimini ve Deniz Bilimini ilgilendiren çok yönlü bir boyuta sahiptir. Kanalın yer seçimi yapılırken hangi bilimsel kararlara ve ölçülere göre yapılmıştır?


5.    Kanal İstanbul projesiyle ilgili bir ÇED raporu veya ön etüd raporu var mıdır?


6.    Kanal İstanbul’un uluslararası boyutu açısından bir çalışma yapılmış mıdır?


7.    Kanal İstanbul’un etrafında nasıl bir yapılaşma düşünülmektedir? Bu alanlar TOKİ’ye mi verilecektir?


8.    Başta İstanbul olmak üzere bölgede önemli ekonomik ve çevresel etkiler yaratacak olan bu proje için üniversitelerden, sivil toplum örgütlerinden ve meslek odalarından görüş alınmış mıdır?


9.    Bu projenin, İstanbul’un geleceğine ne gibi olumsuz etkileri olacaktır?


10. Kanal İstanbul gibi böylesine çok büyük ölçekte düşünülen bu projenin doğal afet riski var mıdır? Ekolojik denge açısından değerlendirme yapılmış mıdır?


11. Karadeniz’den giren ortalama %017.9 tuzluktaki su ile Marmara’nın %024.9 tuzluluğundaki su ile buluşması sonucunda yükseklik farkı ve tuzluluk farkından dolayı ne tür hidrolojik ve çevresel dengesizlik oluşacaktır?


12. Kanal İstanbul’un, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Karadeniz ve Çanakkale Boğazında yüz binlerce yıldır kurulu bulunan çevresel ve hidrolojik dengeleri etkileme özellikleriyle ilgili araştırma yapılması düşünülmekte midir?


13.      Kanal İstanbul’un her iki yanındaki yüzeylerden sızacak deniz suyunun bölgede baraj ve gölleri besleyen ve İstanbul içme suyu açısından hayati olan su havzalarındaki tatlı su akiferlerine etkisi hesaplanmış mıdır?


14.      İstanbul’un ekolojik sistemine olumsuz etkileri nelen olabilecektir?


15.      Kanal İstanbul, Karadeniz ve Marmara Denizindeki balık üreme sahalarını ve balıkçılık sektörünü nasıl etkileyecektir?


16.      Bu projenin Ülkemize ekonomik olarak yükü ne olacaktır?


17.      Bu projenin ülkemize katkıları ve zararları karşılaştırılmış mıdır? Karşılaştırıldıysa elde edilen veriler nelerdir?


18.      Doğal sit alanlarını ve arkeolojik bölgeleri nasıl korumayı planlıyorsunuz?


19.      Türkiye’nin en büyüğü ve Avrupanın İkincisi olan Longos ormanlarını nasıl koruyacaksınız?


20.      lstıranca dağları, kuzeybatı-güneydoğu yönündeki asıl ana noktasında bulunan jeolojik yönden granit ve gnayslar'ın ne kadarı zarar görecektir?


21.    Kanal İstanbul projesinde kanalın iki yanına yerleştirilmesi planlanan bina yoğunluğu ve nüfusu hakkında bir çalışma yapılmış mıdır? Bu alanda yerleşim sonucu kirli su atıkları nereye boşaltılacaktır? Bu atık projesinin çevresel etkileri ve maliyeti hesaplanmış mıdır?


22.    Kanal İstanbul projesinin 13/08/2012 tarih ve 3573 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İstanbul’un Avrupa yakasından Küçükçekmece Gölü ile Terkos Gölü, Karadeniz kıyısı arasında kalan toplamda 38.400 hektarlık yeni yerleşim alanı projesi ile ilişkisi var mıdır?


23.    Avrupa'da kentler bir kaç milyonluk rakamlarla ifade edilirken bu projeyle yeni bir nüfus yoğunluğu yaratılacaktır. İstanbul’un nüfusu ve bu nüfusun yaşam koşulları ne olacaktır?


24.    Adı geçen proje uluslararası hukukta da yer alan “kamuya zarar vermeme ilkesi” çerçevesinde nasıl değerlendirilebilir?